News

Război în Ucraina, ziua 88. Parlamentul de la Kiev extinde legea marțială până pe 23 august. Peste 29.000 de soldați ruși ar fi murit de la debutul invaziei. Update

Război în Ucraina, ziua 88. Mișcări importante atât pe frontul de luptă din statul vecin, cât și pe zona diplomatică. Rușii anunță noi cuceriri, iar Volodimir Zelenski continuă să ceară armament Vestului.
22.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 88 Parlamentul de la Kiev extinde legea martiala pana pe 23 august Peste 29000 de soldati rusi ar fi murit de la debutul invaziei Update
Război în Ucraina, Volodimir Zelenski. Colaj Foto Fanatik/ Sursa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-05-2022
17:35

Volodimir Zelenski spune că în fiecare zi mor până la 100 de soldați ucraineni

În timpul unei conferințe de presă susținute duminică, 22 mai, președintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că circa 50-100 de soldați ucraineni ar muri în fiecare zi, apărând Ucraina în estul țării, ”cea mai dificilă direcție”.

În altă ordine de idei, Volodimir Zelenski se va adresa luni participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos

Liderul de la Kiev va avea o intervenție, prin videoconferință, chiar în debutul reuniunii de la Davos (Elveția), care va debuta luni, după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei.

22-05-2022
15:01

Parlamentul Ucrainei extinde legea marțială şi mobilizarea generală până pe 23 august

Parlamentul Ucrainei a votat duminică, 22 mai, extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu încă 90 de zile, până pe 23 august. Anterior, joi, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, relatează BBC.

Liderul de la Kiev a semnat pentru prima dată decretul, împreună cu un apel de mobilizare militară generală, la 24 februarie și de atunci l-a prelungit de două ori.

Invazia din Ucraina a început pe 24 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a lansat ceea ce el a numit o ”operație militară specială” în țara vecină, cel mai mare atac asupra unui stat european de după Al Doilea Război Mondial.

22-05-2022
12:53

Bilanțul prezentat de Armata Ucrainei: peste 29.000 de soldați ruși uciși în război

Conform celor mai noi date ale Armatei Ucrainei, Rusia ar fi pierdut până acum în război peste 29.000 de militari.

Pierderile umane vin și cu cele ale tehnicii militare: aproape 1.300 de tancuri, peste 3.000 de blindate, și 400 de avioane și elicoptere de luptă.

Bilanțul publicat de Armata Ucrainei, duminică:

  • 29.050 de soldați 
  • 1.285 tancuri 
  • 3.141 de vehicule blindate de luptă 
  • 599 sisteme ale artileriei 
  • 201 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS
  • 204 de avioane
  • 170 de elicoptere
  • 13 vase/bărci/nave

22-05-2022
12:07

Rusia, atacuri aeriene în mai multe zone din sudul și estul Ucrainei. S-au raportat victime

În ultimele ore, Rusia a atacat mai multe puncte strategice din Ucraina cu lovituri aeriene. Au fost vizate centre de comandă și depozite de muniții, potrivit unei actualizări a ministerului rus al apărării.

Generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că rachetele lansate au lovit trei puncte de comandă, 13 zone în care au fost mobilizate trupe și echipamente militare ucrainene, precum și patru depozite de muniții în regiunea Donbas, scrie BBC.

În regiunea de sud a Ucrainei Mykolaiv, rachetele rusești au lovit un sistem mobil anti-dronă în apropierea așezării Hannivka, la aproximativ 100 km nord-est de orașul Nikolaev, a spus Konașenkov.

Dinspre partea ucraineană vin informații legate de noi victime făcute de ruși. Publicația Kiev Independent anunță că 3 persoane au fost ucise, după ce trupele ruse au bombardat satul Bilozerka din regiunea Herson din sudul Ucrainei.

De asemenea, autoritățile din regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au raportat mai mulți civili răniți, în urma loviturilor cu rachete rusești asupra unui sat.

22-05-2022
10:21

Zelenski avertizează cu privire la o criză alimentară

Președintele ucrainean l-a acuzat pe Vladimir Putin că blochează exportul a 22 de milioane de tone de produse alimentare și avertizează că dacă porturile nu sunt deblocate, multe țări se vor confrunta cu o criză alimentară.

”Rusia a blocat aproape toate porturile și implicit oportunitățile maritime pentru exportul alimentelor, al grânelor, al orzului, al florii-soarelui și al altora”, arată Zelenski.

Acesta spune că ”va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, provocată tot de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblochează rutele Ucrainei și nu ajută state europene, asiatice sau africane ce au nevoie de aceste alimente.”

Zelenski spune că rutele pot fi deblocate în mai multe feluri, iar ”unul dintre acestea este soluția militară. De aceea, apelăm la partenerii noștri cu cereri pentru armele potrivite.”

Președintele de la Kiev a mai acuzat Moscova că ”fură treptat” alimente și încearcă să le vândă.

22-05-2022
08:34

Mariupol se află în fața unei adevărate catastrofe

Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, a afirmat că gropile comune săpate la suprafață în diverse puncte din oraș, alături de problemele apărute la sistemele de canalizare ar putea duce la o criză sanitară.

Acesta a mai adăugat faptul că ploile de vară riscă să contamineze sursele de apă potabilă.

”Pe lângă catastrofa umanitară creată de către ocupanții ruși și colaboratorii lor, orașul este pe punctul de a suferi din cauza bolilor infecțioase”, a afirmat Boicenco pe canalul său de Telegram.

 

22-05-2022
06:31

Sancțiunile împotriva Rusiei își fac simțite efectele

Vitali Saveliev, ministrul transporturilor din Rusia, a declarat că sancțiunile occidentale ”au distrus, practic” coridoarele logistice folosite de către țară pentru comerț.

Acesta a vizitat sâmbătă regiunea Astrahan, unde a afirmat că ”sancțiunile impuse Federației Ruse în prezent au distrus practic toate coridoarele logistice ale țării. Iar acum suntem forțați să căutăm noi rute.”

Acesta spune că Kremlinul caută să folosească rute precum INSTC, Coridorul Internațional de Transport Nord-Sud. Acesta este o rută de tranzit comercial ce leagă India cu țările din Asia Centrală, Rusia și Europa prin Iran.

Situația continuă să fie una tensionată pe frontul de luptă din Ucraina. Rusia se laudă că deține controlul asupra uzinei Azovstal, Mariupol. Dinspre Kiev vin noi cereri adresate Occidentului.

Război în Ucraina, ziua 88. Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachete

Sâmbătă, la Kiev, Volodimir Zelenski l-a primit pe premierul Portugaliei, Antonio Costa. În timpul conferinței de presă comune, liderul ucrainean a făcut mai multe declarații puternice, dar și o cerere pentru Vest.

ADVERTISEMENT

Preşedintele ucrainean le-a cerut miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relatează Agerpres.

”Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său ocupat de trupele ruse”, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul lusitan.

ADVERTISEMENT

”Dacă unele ţări din Europa sau din lume se obişnuiesc cu ideea că Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, aş dori să spun că nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru”, a completat preşedintele Ucrainei.

Recent, Politico.eu, a scris că SUA, care deţin ori au exportat lansatoare multiple de rachete HIMARS şi M270A1, tipurile solicitate de Kiev şi echipate cu rachete care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri – sunt reticente să ofere Ucrainei astfel de arme.

ADVERTISEMENT

Există temerea că armata ucraineană ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus.

Rusia anunță că a preluat complet controlul asupra uzinei Azov

În cursul zilei de sâmbătă, Kremlinul a declarat victoria la combinatul Azovstal din Mariupol, după săptămâni de bombardamente aproape constante, pe fondul unei rezistențe ucrainene eroice.

ADVERTISEMENT

În continuare, în ciuda anunțului Moscovei, rămân multe întrebări fără răspuns. Încă nu se știe numărul exact de luptători care s-au predat și care se află acum pe teritoriul controlat de Rusia. Ministerul apărării rus susține că mai mult de 2.000 sunt acum în detenție, număr care nu a fost confirmat de Ucraina.

Deocamdată, nu se știe nici ce se va întâmpla cu acești soldați ai Ucrainei. Autoritățile de la Kiev speră că aceștia vor fi schimbați cu prizonieri de război ruși, lucru pe care Moscova nu l-a confirmat. În plus, foarte multe voci se opun acestei idei în Rusia.

Vești bune pentru Ucraina. Joe Biden a semnat documentul prin care SUA acordă un ajutor de 40 de miliarde de dolari

Tot sâmbătă, preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunţat Casa Albă.

Liderul de la Washington a semnat acest text în timpul vizitei sale oficiale în Coreea de Sud. Legea include 6 miliarde de dolari pentru a permite Ucrainei să se echipeze cu vehicule blindate şi să îşi întărească apărarea antiaeriană.

Zelenski este de părere că doar diplomația poate aduce pacea între Rusia și Ucraina

Președintele Ucrainei a subliniat în acest weekend că doar un progres diplomatic, și nu o victorie militară, ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva țării sale.

”Sunt lucruri la care se poate ajunge doar la masa negocierilor”, a declarat Zelenskiy, la finalul întâlnirii cu premierul Portugaliei, Antonio Costa.

ADVERTISEMENT