News

Război în Ucraina, ziua 91. Ministrul ucrainean de externe acuză NATO că ”nu face literalmente nimic” pentru a opri conflictul

La trei luni după invadarea Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat că luptele din estul țării pot fi decisive în acest război.
25.05.2022 | 18:17
Razboi in Ucraina ziua 91 Ministrul ucrainean de externe acuza NATO ca nu face literalmente nimic pentru a opri conflictul
Război în Ucraina. Ziua 91, o zi decisivă? Foto: flickr.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
25-05-2022
20:34

Kuleba susține că NATO nu acționează pentru a opri războiul din Ucraina

În cadrul discursului pe care l-a ținut la Davos (Elveția), cu ocazia Forumului Economic Mondial 2022, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a adoptat un ton sfidător la adresa NATO.

La începutul intervenției sale, el a respins categoric ideea că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii pentru ca președintele Vladimir Putin să salveze aparențele.

Nu am avut nici un fel de probleme. A face concesii a eșuat între 2014 și 2022, aducându-ne în cele din urmă tuturor cel mai mare război din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat Kuleba, conform rezumatului publicat pe weforum.org.

Mai departe, el a insistat asupra faptului că acest război nu este un ”copy-paste al niciunui război anterior”, subliniind că fiecare război este special.

Când a fost întrebat despre posibilitatea unei păci negociate, Kuleba a răspuns: ”Dacă Rusia ar fi preferat dialogul în locul războiului, s-ar fi comportat altfel.” El a adăugat că există în continuare o nevoie urgentă de aprovizionare cu arme:

Când ești în război ai nevoie de orice și, atâta timp cât războiul continuă, trebuie să se facă mai mult.” Astfel, Kuleba i-a îndemnat pe liderii globali să furnizeze mai multă artilerie grea Ucrainei.

De asemenea, a subliniat că politica de sancțiuni împotriva Rusiei ar trebui să fie reconsiderată: ”Economia ucraineană suferă mai mult din cauza atacurilor rusești decât suferă economia rusă din cauza sancțiunilor.

Nu este vorba de o problemă de securitate. Nu mai cumpărați de la Rusia!” În continuare, discuția s-a îndreptat spre acuzațiile de corupție din Ucraina.

Dacă am fi avut un stat incapabil, condus de oligarhi, nu am fi fost capabili să susținem presiunea. Ucraina este deschisă la construirea tuturor mecanismelor necesare care vor asigura transparența utilizării resurselor externe alocate pentru reconstrucția Ucrainei”, a punctat Kuleba.

Totodată, acesta a subliniat că marii contribuabilii ai lumii nu ar trebui să plătească pentru agresiunea rusă, sugerând că ”ar trebui să facem Rusia să plătească” prin confiscarea activelor.

Abordând problema penuriei de alimente și de produse de bază, Kuleba a declarat că cei care ar fi crezut că situația va afecta doar Rusia și Ucraina simt deja presiunea crizei alimentare: ”Dacă îi permitem președintelui Putin să continue această nebunie militară, criza nu va face decât să se adâncească.”

Nu ne putem permite să ne complacem în război. Prețul pentru fiecare decizie întârziată este pierderea de vieți omenești și pierderea de teritoriu”, a mai spus Kuleba. El a atras atenția că, deși situația este mai bună decât în urmă cu o lună, țările nu ar trebui să tragă de timp când iau decizii importante.

Când a fost întrebat dacă Ucraina va adera vreodată la NATO, el a spus: ”Suntem concentrați pe câștigarea războiului.

Acesta este războiul pentru existența și identitatea noastră. Acesta este războiul dintre Rusia ca stat și poporul ucrainean și este imposibil să câștigi un război împotriva poporului.”

De asemenea, ministrul de externe al Ucrainei a acuzat că NATO nu face ”literalmente nimic” pentru a opri războiul. ”NATO ca alianță, ca instituție, este complet marginalizată și nu face literalmente nimic. Îmi pare rău să o spun”, a declarat Kuleba, conform express.co.uk.

25-05-2022
19:21

SUA, Marea Britanie și UE finanțează procurorii internaționali care se ocupă de crimele de război din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat lansarea unui nou grup comun al Regatului Unit, UE și SUA pentru a contribui la sprijinirea eforturilor procurorului general ucrainean (OPG) de a documenta crimele de război și alte atrocități comise în Ucraina.

Noul mecanism a fost numit Grupul consultativ pentru crime de atrocitate (ACA) și va ”oferi consiliere strategică și asistență operațională unităților pentru crime de război ale Parchetului General, autoritatea legal constituită responsabilă cu urmărirea penală a crimelor de război și a altor atrocități din Ucraina”.

Deși Statele Unite și partenerii noștri sprijină o serie de eforturi internaționale pentru a urmări tragerea la răspundere pentru atrocități, BPO va juca un rol crucial în asigurarea faptului că cei responsabili de crime de război și alte atrocități sunt trași la răspundere.

ACA va ține legătura cu Departamentul de Justiție în timp ce urmărește tragerea la răspundere în instanțele americane”, a completat Blinken.

Pe lângă eficientizarea eforturilor, ACA va oferi și o finanțare extinsă pentru echipa de procurori internaționali și alți experți în crime de război deja desfășurați în regiune, conform edition.cnn.com.

La începutul acestei săptămâni, un soldat rus în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui bărbat neînarmat, în primul proces pentru crime de război din Ucraina de la invazia Rusiei.

 

25-05-2022
18:09

Forțele ucrainene au pierdut anumite poziții, dar nu se retrag

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina, Oleksandr Motuzyanyk, a revenit cu ultimele informații despre situația de pe frontul estic. Acesta a precizat că armata rusă a înregistrat unele victorii pe frontul estic din Donbas, dar asta nu înseamnă că trupele ucrainene se retrag.

Cu siguranță, în unele zone, grupurile ruse au un succes tactic temporar. Nu este un secret. Dar faptul că trupele ucrainene se retrag în acele zone este o interpretare complet greșită.

Unitățile ucrainene efectuează o apărare de manevră. Adică, acolo unde este posibil să se retragă, să schimbe pozițiile și să desfășoare operațiuni de contraofensivă în cazul unor condiții favorabile.

Există anumite zone și așezări în care controlul poate să treacă repede dintr-o parte în alta. Situația de acolo este foarte dinamică, așa că nu confirm interpretarea că armata ucraineană pare să se retragă. Nu este deloc adevărat”, a declarat Oleksandr Motuzyanyk într-o conferință de presă.

De cealaltă parte, președintele Rusiei, Vladimir Putin, va vizita unul dintre spitalele în care sunt tratați soldați ruși răniți în Ucraina. Anunțul a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

Vladimir Putin va merge într-unul dintre spitalele militare din Moscova și îi va vizita pe militarii Forțelor Armate ale Federației Ruse care au fost răniți în timpul operațiunii militare speciale. Îi va vizita și va vorbi cu ei”, a transmis reprezentantul administrației de la Kremlin.

Totodată, Peskov a menționat că ”acest lucru s-a mai întâmplat de multe ori înainte”. Când a fost întrebat întrebarea dacă decizia lui Putin de a-i vizita miercuri pe răniți înseamnă un „nou moment, o nouă etapă”, Peskov a spus: „Nu. Președintele este în permanență interesat de situația răniților și se ocupă în mod constant de acest subiect. Merge personal să se familiarizeze și, cel mai important, să comunice cu militarii noștri.”

25-05-2022
15:16

Trupele rusești își intensifică atacurile

Lupte crâncene” au loc în jurul Severodonetsk (n.r. – regiunea Luhansk) în timp ce trupele rusești presează înaintarea, conform unui comunicat remis de Administrația prezidențială ucraineană. În același context, un oficial militar de rang înalt a spus că bombardamentele asupra orașului au crescut ”exponential”.

Orașul Severodonețk a fost atacat cu mortiere. Potrivit comunicatului, șase civili au murit și opt au fost răniți în regiune, pe fondul intensificării luptelor.

Serhiy Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat că bombardamentele asupra Severodonetsk au ”crescut exponential” în ultimele ore.

Trupele rusești sunt foarte aproape, pot deja să tragă cu mortiere. Luptele au avut loc ieri la periferia orașului. Forțele [rusești] sunt transferate aici din diferite regiuni – din Harkov, Mariupol, chiar și din Donețk, pentru a pătrunde cu orice preț în regiunea Luhansk”, a spus Serhiy Haidai.

El a adăugat că ”săptămâna viitoare este importantă”. ”Dacă nu reușesc (să cucerească orașul) până sâmbătă sau duminică, se vor epuiza, iar situația se va stabiliza. Cel puțin pentru noi”, a completat șeful administrației militare din regiunea Luhansk.

Altfel, armata rusă a recunoscut miercuri că a lansat rachete de croazieră asupra unor ținte din Dnipropetrovsk și Zaporizhzhia. O declarație a generalului-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, arată că loviturile asupra Zaporizhziei au vizat atelierele de producție ale uzinei Motor Sich, o instalație aerospațială.

Oficialii ucraineni au raportat anterior lovituri în Zaporizhzhia și Dnipropetrovsk, fără a oferi detalii extinse despre instalațiile vizate. Oficialii din Zaporizhzhia au postat ulterior o înregistrare video care arată pagube la un centru commercial, conform edition.cnn.com.

 

25-05-2022
11:49

Premierul slovac avertizează: ”Dacă Ucraina cade, Slovacia este următoarea țintă a Rusiei”

Prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger, a emis un avertisment crunt cu privire la viitorul țării sale în cazul în care Rusia ar învinge Ucraina.

În timpul unei mese rotunde organizate miercuri la Forumul Economic Mondial de la Davos, șeful Cabinetului de la Bratislava a spus că ”Dacă Ucraina eșuează, urmează Slovacia”,

”Ea (n.r. Ucraina) trebuie să câștige”, a adăugat Heger.

25-05-2022
11:44

Rusia simplifică regulile de obținere a cetățeniei pentru rezidenții din sudul Ucrainei. Decret semnat de Putin

Vladimir Putin a semnat miercuri, 25 mai, un decret care simplifică procesul de obținere a cetățeniei și a pașapoartelor rusești pentru locuitorii din regiunile ucrainene Herson și Zaporojie, ocupate recent de armata din Rusia.

Această lege extinde o schemă disponibilă din 2019 pentru rezidenții din zonele controlate de separatiștii susținuți de Rusia în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk.

25-05-2022
07:49

Oraș din sudul Ucrainei, bombardat pentru prima dată de la debutul invazie. Un mort și 3 răniți

Autoritățile ucrainene anunță că două zone din orașul sudic Zaporojie au fost lovite de rachete rusești miercuri dimineață, lăsând în urmă un mort și 3 răniți.

Se pare că patru rachete au fost lansate imediat după ora locală 05:00, iar una a fost interceptată.

Acesta este considerat primul astfel de atac asupra orașului. Administrația regională spune că un centru comercial și cel puțin 62 de case au fost avariate în bombardament.

25-05-2022
07:44

Oficialii din Suedia și Finlanda, întâlnire cu omologi din Turcia pe tema aderării la NATO a statelor scandinave

Oficiali de rang înalt ai Suediei și Finlandei se întâlnesc miercuri cu factori de decizie turci pentru a discuta despre cererile statelor scandinave de aderare la NATO.

Cele două țări și-au depus recent cererile de a se alătura alianței militare occidentale în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Pentru a intra în NATO, Suedia și Finlanda au nevoie de sprijinul tuturor celor 30 de membri, notează BBC.

Turcia s-a opus ofertelor lor. Președintele Erdogan a acuzat statele nordice că adăpostesc susținători ai grupării militante separatiste kurde PKK.

De cealaltă parte, Suedia și Finlanda au impus sancțiuni Ankarei în 2019, după o incursiune militară în Siria, unde activează unii militanți kurzi.

25-05-2022
03:28

Zelenski, la trei luni de la invazia rusă: Furnizarea de arme către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă, în mesajul zilnic adresat poporului, că furnizarea de arme grele către Ucraina este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja. El anunţă că la sfârşitul lunii mai, va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.

”A treia lună a apărării noastre s-a încheiat”, a scris preşedintele ucrainean în mesaj. 
 
El se referă la ” declaraţia complet inadecvată care a fost făcută astăzi din partea Rusiei, potrivit căreia se presupune că au „încetinit” ofensiva intenţionat”.
 
”Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicaţii de ce nu au reuşit să spargă Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susţină că ar fi plănuit să facă acest lucru. Aproape 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Peste 200 de avioane doborâte. Mii de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi alte echipamente pierdute. Muniţia de rachetă rusească este aproape complet epuizată. Şi vor să o acopere cu minciuni că nu se luptă din toată puterea? Mizerabil. Şi va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte acest lucru”, spune liderul Ucrainei. 
 
Volodimir Zelenski afirmă că acum situaţia din Donbas este extrem de dificilă.
 
”De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată acolo pentru a ataca. Lyman, Popasna, Severodonetsk, Slovyansk – ocupanţii vor să distrugă totul. 
 
Preşedintele Ucrainei mai spune că ”este recunoscător tuturor partenerilor Ucrainei, dar subliniază din nou şi din nou: cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume liberă”
 
”Prin urmare, furnizarea de arme grele către Ucraina – MLRS, tancuri, antinave şi alte arme – este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja”, a mai afirmat Zelenski. 
 
Volodimir Zelenski spune că lucrează pentru a se asigura că Ucraina primeşte garanţii de securitate fiabile după acest război şi anunţă că a fost înfiinţat un grup consultativ internaţional condus de Yermak şi fostul secretar general al NATO Rasmussen.
 
”Grupul va include experţi de top în domeniile securităţii şi apărării, diplomaţiei. Sarcina lor este să dezvolte un format de garanţii care să funcţioneze cu adevărat. Şi nu pentru câteva luni sau ani, ci pe parcursul vieţii multor generaţii de ucraineni”, arată el. 
 
Zelenski mai afirmă că a vorbit astăzi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, iar la sfârşitul lunii mai va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa pentru Ucraina.
 
”N-am coordonat poziţiile. În special, privind întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei. Am vorbit şi cu premierul canadian Justin Trudeau. În primul rând, despre sprijinul de apărare pentru Ucraina. Despre continuarea cooperării politice şi acordarea de asistenţă, inclusiv financiară, atât de necesară pentru a învinge ocupanţii”, afirmă el.
 
Zelenski mai spune că a avut o întâlnire cu liderii direcţiei din Crimeea, în special, cu Tamila Tasheva, Reprezentant permanent al Preşedintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea.
 
”Invazia rusă a început în Crimeea. Acesta nu a fost primul punct de pe lista greşelilor statului rus faţă de Ucraina, ci primul fatidic pentru Rusia însăşi. Din acest punct au venit următoarele greşeli, nu mai puţin fatidice, ale Rusiei, care toate împreună vor duce la slăbirea ei istorică. Şi, desigur, ocupanţii vor trebui să părăsească şi Crimeea. La fel şi Herson, Melitopol, Enerhodar, Mariupol şi toate celelalte oraşe şi comunităţi în care ei încă pretind că sunt stăpânii. Cu siguranţă nu vor fi stăpâni acolo”, spune Zelensk

25-05-2022
03:26

Şeful militar regional din Doneţk: Forţele ucrainene s-au retras din oraşul contestat Svitlodarsk

Pavlo Kyrylenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk, a declarat că forţele ruse au ocupat oraşul contestat Svitlodarsk din regiunea estică Donbas şi că forţele ucrainene s-au retras. El arată că situaţia este „foarte dificilă” în Lyman, un oraş din nordul regiunii Doneţk, care este sub foc constant.

”Aproximativ 10.000 de civili rămân în Svitlodarsk -ul ocupat”, a spus Kyrylenko.
 
“Nu mai mult de 30% din populaţie a părăsit oraşul. Astăzi, 24 mai, armata rusă a intrat în Svitlodarsk în regiunea Doneţk. Acolo au fost deja arborate steaguri ruseşti”, a spus el. 
 
Potrivit lui Kyrylenko, Svitlodarsk a fost înconjurat pe trei părţi şi  nu a fost supus bombardamentelor intense. 
 
„Aceasta nu este o retragere [a Forţelor Armate ale Ucrainei], ci o regrupare”, a spus el. „Aceasta este decizia corectă şi logică în această situaţie, de a salva vieţile  şi de a se regrupa”.
 
Canalele pro-ruse Telegram au arătat imagini cu drapelul rus arborat peste clădirea administraţiei oraşului din Svitlodarsk.
 
Kyrylenko a descris şi situaţia ca fiind „foarte dificilă” în Lyman, un oraş mai la nord din regiunea Doneţk. ”Acum este sub foc constant”, a spus el.
 
“Inamicul a intrat cu mult timp în urmă pe teritoriul comunităţii Lyman. Scopul lor principal este de a lua centrul comunităţii Lyman. Situaţia de acolo este acum una dintre cele mai tensionate de-a lungul întregii linii a frontului, alături de Avdiivka”, a mai precizat oficialul

25-05-2022
03:24

Consilier al primarului: Mariupol este acum un oraş al fantomelor, bilanţul ajunge la 22.000 de morţi

”Mariupol este acum un oraş al fantomelor”, a declarat un consilier al primarului oraşului-port ucrainean Mariupol, Petro Andriushchenko. El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.

Oficialii primăriei Mariupol cred că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în trei luni de război – o cifră care nu poate fi susţinută independent.
 
Cifra de 22.000 se bazează, a spus Andriuschenko, pe numeroasele contacte pe care el şi alţi oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii prinşi în interior. Dar el crede că cifra reală ar putea fi mult mai mare.
 
Andriuschenko a spus că procesul de reîngropare a morţilor a fost complicat de insistenţa oficialilor ruşi care au impus ca acele cadavre recuperate să fie aduse la o morgă, iar persoana care ridică cadavrul să fie de acord să înregistreze un videoclip în care reclamantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană. .
 
Andriuschenko a spus că, pe baza informaţiilor culese din reţeaua sa de surse, Mariupol în această seară este un oraş aruncat înapoi în Evul Mediu. ”Este absolut întuneric în interiorul oraşului. Singurele lumini sunt de la trupele ruse şi de la patrule ruseşti”, a spus el. „Peste tot este miros de moarte şi miros de foc”
 
El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mişcare în interiorul oraşului.
 
Mariupol a fost în centrul unei bătălii feroce, de luni de zile, între forţele guvernamentale ucrainene şi soldaţii ruşi şi luptătorii pro-ruşi. A căzut oficial în mâinile forţelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători Azovstal de la oţelăria în care ţinuseră timp de câteva săptămâni s-a predat

25-05-2022
03:23

Doi campioni ucraineni la box au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei

Doi campioni ucraineni la box, Oleh Prudky şi Oleksiy Yanin, au murit în timp ce îşi apărau ţara în timpul invaziei Rusiei, potrivit oficialilor din sport. Prudki, fost campion al Ucrainei la categoria welter uşoară, a murit în lupta cu forţele ruse, a anunţat Federaţia Ucraineană de Box într-o postare pe Instagram.

”Victoriile şi realizările tale sunt greu de numărat, ai fost un sportiv foarte persistent şi muncitor, te-ai antrenat mult. Aţi fost un exemplu demn pentru generaţiile viitoare”, a scris Federaţia de Box Cherkasy.
 
Lui Prudky i-au supravieţuit soţia şi cele două fete mici.
 
Yanin, un campion ucrainean la kickbox şi campion mondial la Muay Thai, a murit în aprilie în timp ce se lupta cu forţele ruse şi pro-ruse la Mariupol, a anunţat marţi Ministerul Tineretului şi Sportului din Ucraina.
 
”Oleksiy Yanin, un atlet şi militar al Detaşamentului cu scop special Azov al Gărzii Naţionale a Ucrainei, a murit în bătălia pentru Mariupol”, a spus ministerul. Lui Yanin i-au supravieţuit soţia şi fiul său

Armata Ucrainei așteaptă ca în ziua 91 de război forțele ruse să își intensifice ofensiva. Conform ultimelor informații, rușii încearcă să încercuiască trupele ucrainene în oraşele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk.

Război în Ucraina. Rușii țintesc orașe strategice

Ne referim la două așezări urbane situate pe râul Siverski Doneţ din estul Ucrainei. Este un obiectiv foarte important pentru armata lui Vladimir Putin. Chiar Motuzianik a spus că forţele ruse nu au renunţat la încercările de a traversa râul.

ADVERTISEMENT

Asta se poate observa și din modul în care armata rusă forțează cucerirea celor două orașe. Conform Agerpres,  toate forțele au fost aruncate în luptă într-o încercare de a rupe rezistența apărătorilor ucraineni.

Dacă vor reuși să încercuiască și să cucerească Severodoneţk şi Lisiceansk, rușii vor controla toată regiunea Luhansk. Și, așa cum s-a transmis de la Moscova, acesta este unul dintre principalele obiective ale armatei ruse în Donbas.

ADVERTISEMENT

Observăm acum cea mai activă fază a agresiunii pe scară largă pe care Rusia a desfăşurat-o împotriva ţării noastre. Situaţia pe frontul de est (în Donbas) este extrem de dificilă, pentru că soarta acestei ţări s-ar putea să fie decisă (acolo) chiar acum”, a declarat Motuzianik într-o conferinţă de presă.

Bombardamentele rușilor sunt devastatoare

Forţele ucrainene opun rezistenţă de mai multe săptămâni trupelor ruse în acest sector. Totuși, intensificarea bombardamentelor rușilor și distrugerea majorității clădirilor îngreunează misiunea ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

Inamicul îşi concentrează toate eforturile pe ofensiva care vizează încercuirea Severodoneţk şi Lisiceansk. Intensitatea tirurilor împotriva Severodoneţk a crescut considerabil. Ei distrug oraşul”, a declarat anterior și guvernatorul regiunii Luhansk (partea controlată de ucraineni) Serhii Gaidai.

Se pare că încă 15.000 de locuitori s-ar afla în continuare în acest oraş grav afectat de bombele lansate de ruși. Marți, în ziua 90 de război, se duceau lupte grele pentru controlul oraşului Lîman, un punct-cheie în estul Ucrainei. Asta a declarat liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin, citat de AFP.

ADVERTISEMENT

”Faza activă a eliberării oraşului Krasny Lîman (fosta denumire a oraşului Lîman) este în desfăşurare. Unităţile ruse şi miliţia populară (armata separatistă) au intrat în oraş”, a spus Puşilin într-o emisiune pro- difuzată pe YouTube.

El a mai spus că aproximativ jumătate din localitate este deja sub control rus, dar armata rusă nu a făcut declaraţii. Nici  AFP nu a putut verifica aceste afirmaţii dintr-o sursă independentă.

Despre Lîman se știe că este un important nod feroviar situat la nord-est de oraşul simbol Sloviansk, preluat de la separatiştii pro-ruşi de către Kiev în 2014.

ADVERTISEMENT