LIVE Actualizat 28-05-2022
19:14

Război în Ucraina, ziua 94. Explozii în Krivoi Rog. Ce lovitură pregătește Vladimir Putin

Oficialii ucraineni au respins afirmațiile potrivit cărora trupele rusești au înconjurat Severodonetsk, dar au recunoscut că atacatorii au reușit să cucerească o parte a orașului.
28.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 94 Explozii in Krivoi Rog Ce lovitura pregateste Vladimir Putin
Săptămâna viitoare, Ucraina ar putea primi răspunsul americanilor cu privire la sistemele de rachete cu lansare multiplă. Foto: commons.wikimedia.org - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
28-05-2022
19:14

Krivoi Rog, al doilea oraș ca întindere din Ucraina, sub bombardament

Orașul ucrainean Krivoi Rog, al doilea ca întindere din țară, a fost atacat de rachete trase de Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de oficialii ucraineni.

Rachetele au explodat la ieșirile din oraș. Cetățenii au fost anunțați să rămână ascunși și să nu încerce să iasă pe stradă să filmeze.

Șeful Administrației Militare din oraș, Oleksandr Vilkul a mai zis că în oraș și în zonele limitrofe trăiau, înainte de invazia rusă, aproximativ 1 milion de ucraineni, dar o parte din aceștia au plecat din cauza conflictului.

De remarcat că în Krivoi Rog se află celebrul combinat de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier, la care și România are cotă parte de 28%

28-05-2022
18:28

Peste 50 de sportivi au murit de la startul ofensivei militare a Rusiei

Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Gutzeit, a declarat că de la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina au murit peste 50 de sportivi.

“Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Gutzeit.

Potrivit ministrului, sportivi care concurează în discipline olimpice şi neolimpice apără ţara cu arma în mână.

“Toată lumea vine ca să ne apere. Unii sunt în apărarea teritorială, alţii în Forţele Armate, alţii în estul Ucrainei. Vreau să le mulţumesc tuturor apărătorilor Ucrainei”, a precizat Vadim Gutzeit.

28-05-2022
15:41

Scholz şi Macron vor ca Putin să aibă ”negocieri directe serioase” cu Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut într-o convorbire la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin ”negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Cei doi lideri occidentali au insitat – în această convorbire la telefon de 80 de aninute – asupra unui ”armistiţiu mediat şi unei retrageri a trupelor ruse”, anunţă într-un comunicat Cancelaria germană.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz l-au ”îndemnat pe preşedintele rus (Vladimir Putin) la negocieri directe, serioase, cu preşeidntele ucrainean (Volodimir Zelenski) şi la o soluţionare diplomatică a conflictului”, anunţă Berlinul.

28-05-2022
14:26

Macron și Scholz i-au cerut lui Putin eliberarea prizonierilor de la Azovstal

Emmanuel Macron și Olaf Scholz au avut un apel în tandem cu Vladimir Putin.

Președintele francez și cancelarul german i-au cerut președintelui Rusiei să elibereze luptătorii ucraineni care s-au ascuns în oțelăria Azovstal din Mariupol și care au fost ulterior luați prizonieri de Rusia după ce s-au predat.

„Președintele Republicii și cancelarul german au cerut eliberarea a aproximativ 2.500 de apărători ai Azovstal făcuți prizonieri de război de către forțele ruse”, a informat președinția franceză după convorbirea telefonică dintre cei trei lideri.

28-05-2022
13:26

Oraşul ucrainean Severodoneţk ”nu este încercuit”, dezminte guvernatorul regiunii

Bombardamente continuă la Severodoneţk, unde ”armata (rusă) distruge pur şi simplu oraşul”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serhii Gaidai.

Gaidai anunţă că armata rusă a pătruns la periferia oraşului, unde a suferit ”pierderi grele”. Forţe ucrainene încercau să respingă ruşi dintr-un hotel, precizează el.

Însă guvernatorul anunţă că ”Severodoneţkul nu este ocupat” de către forţe ruse şi separatiste proruse.

Un acces al unor ajutoare umanitare rămâne în continuare posibil, potrivit lui Gaidai.

Serghii Gaidai răspundea astfel unui şef al poliţiei ”republicii” separatiste proruse de la Lugansk, care a anunţat vneri, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, că ”oraşul Sievierodoneţk este încercuit în prezent” şi că trupe ucrainene sunt blocate în oraş.

28-05-2022
12:09

Vladimir Putin, aproape de o nouă lovitură. Liderul de la Kremlin nu a ezitat și a semnat ordinul

A devenit oficial. Vladimir Putin pregăteşte o nouă lovitură în Ucraina. Liderul de la Kremlin a anunțat că a semnat deja ordinul.

Între timp, a fost deja înştiinţată. Mai exact, Putin a semnat o lege care elimină limita superioară de vârstă pentru ruși și străini pentru a se înrola în armată, cu contract.

Și Duma de Stat a Rusiei a adoptat proiectul de lege pe repede înainte. Interesant este că până acum, cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani se puteau înrola în armata rusă.

Vladimir Putin crede că eliminarea limitei superioare de vârstă va atrage specialiști în domenii precum asistența medicală, ingineria și comunicațiile.

În nota explicativă a proiectului de lege se menționează, de asemenea, că utilizarea armelor de înaltă precizie și a echipamentelor militare necesită specialiști, iar aceștia dobândesc experiența până la vârsta de 40-45 de ani.

28-05-2022
11:53

Lupte de stradă în Severodonețk

În Severodonețk au loc lupte de stradă în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul orașului, spune guvernatorul regional.

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a postat pe Telegram că forțele ruse „au suferit pierderi semnificative și au fost forțate să se retragă” în Severodonețk și în zonele din apropiere.

Cu toate acestea, trupele ruse continuă să atace orașul, a spus el.

„Inamicul a tras asupra Severodonețk de mai multe ori, de cel puțin trei ori – foarte puternic, iar lupte de stradă au izbucnit în unele locuri”, a spus el, adăugând că 14 clădiri înalte au fost avariate.

Satul din apropiere Sinețki a fost, de asemenea, bombardat, a spus el.

BBC nu a putut verifica în mod independent afirmațiile.

28-05-2022
09:46

Armata rusă anunţă că a cucerit localitatea-cheie Lîman, în Donbas

Armata rusă confirmă cucerirea localităţii-cheie Lîman, în estul Ucrainei, un nod care-i deschide drumul către oraşe mari ca Sloviansk şi Hramatorsk.

”În urma unor acţiuni comune ale unităţilor miliţiei «republicii populare» de la Doneţk şi forţelor ruse, oraşul Lîman a fost în întregime eliberat de naţionalişti ucraineni”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Moscova confirmă astfel un anunţ în acest sens al unor separatişti proruşi din Donbas (est).

28-05-2022
06:48

Zelenski: Donbasul va fi „din nou ucrainean”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în timp ce forţele ruse continuă să obţină avansuri progresive în regiunea de sud-est.

Zelenski a numit situaţia actuală din Donbas „foarte dificilă”, făcând referire la creşterea intensităţii atacurilor şi a prezenţei militare ruse în regiune.

“De aceea trebuie să ne creştem capacitatea de apărare, să ne creştem rezistenţa, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferinţa şi ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraş, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală”, a subliniat Zelenski.

Departamentul de Apărare al SUA a susţinut în timpul unei conferinţe de presă vineri că Rusia continuă să obţină „câştiguri” în Donbas.

Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaţionali, inclusiv Regatul Unit, să îi furnizeze sisteme multiple de lansare de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.

Deşi a recunoscut cererea Ucrainei, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a subliniat în timpul briefing-ului de vineri că „deciziile… nu au fost încă luate”.

28-05-2022
06:05

Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă” până în toamnă

Rusia plănuieşte o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă şi ar putea încerca din nou cucerirea capitalei, Kiev, relatează The Guardian, precizând şi că oraşul ucrainean Sievierodonetsk pare să fie aproape complet înconjurat forţele ruse.

De asemenea, se aşteaptă ca SUA să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina, anunțul putând fi făcut săptămâna viitoare. Sistemele de rachete, sistemul de lansare multiplă de rachete sau MLRS, au reprezentat o solicitare majoră a oficialilor ucraineni, care spun că este necesar să prevină avansul Rusiei.

Război, ziua 94. Șeful administrației militare din regiunea Lugansk, Serhiy Hayday, a fost cel care a declarat că bătălia pentru acest oraș strategic continuă. ”Orașul nu este izolat și nu este înconjurat. Luptele continuă”, a spus acesta în cadrul unei intervenții la radio.

Orice este posibil în acest război

Totuși, Hayday a precizat că armata rusă ”a intrat doar la periferia orașului”. Când a fost întrebat despre posibilitatea ca trupele rusești să câștige mai mult teren în oraș, șeful administrației militare din regiunea Lugansk nu s-a ferit de cuvinte:

ADVERTISEMENT

Acesta este un război. Este un război împotriva unui inamic foarte puternic și, teoretic, orice este posibil.” În ciuda acestei declarații, el și-a păstrat optimismul în capacitatea armatei ucrainene de a respinge ofensiva rusă, dar a luat în calcul și o posibilă retragere:

Comandamentul militar superior vede această situație. Dar deocamdată nu pot spune că într-o zi, două, trei vor () prelua complet zona. Nu, cel mai probabil nu o vor face. Avem suficiente forțe. Poate că va exista un ordin pentru trupele noastre chiar să se retragă.”

ADVERTISEMENT

Americanii încă analizează cererea ucrainenilor

Altfel, apelul administrației de la Kiev, care a cerut occidentalilor sisteme de rachete cu lansare multiplă, a primit un răspuns de la Pentagon. Oficialii Departamentul american al Apărării au transmis că Pentagonul este ”atent” și ”conștient” de cererea Ucrainei, conform edition.cnn.com. ”Deciziile nu au fost luate încă.

Scopul nostru, de la bun început, a fost să încercăm să-i ajutăm în lupta în care se află astăzi”, a declarat secretarul de presă demisionar al Pentagonului, John Kirby.

ADVERTISEMENT

Nu voi merge atât de departe încât să spun că este prea târziu pentru a le oferi ucrainenilor orice sistem sau capacitate de care ar putea avea nevoie, deoarece ei sunt foarte activi în luptă și i-au respins pe ruși până în apropiere de Harkov”, a completat Kirby.

Cu toate acestea, secretarul de presă a declarat că Departamentul Apărării este ”atent la ceas” când vine vorba despre acest război.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii pot avea un atu în plus în război

Suntem mereu atenți, așa cum am fost încă de la început. Atenți la ceasul de aici. Atenți la acest sentiment de urgență, atenți la faptul că timpul nu este prietenul nostru.

Motiv pentru care am continuat să mutăm echipamente literalmente în fiecare zi în ultimele peste 90 de zile ale acestui război.

CNN a relatat joi că administrația Biden se pregătește să trimită sisteme MLRS ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate pentru Ucraina.

Anunțul oficial ar putea fi lansat chiar săptămâna viitoare. MLRS și versiunea sa mai ușoară, HIMARS, pot fi lansate până la 300 de kilometri (186 de mile), în funcție de tipul de muniție.

ADVERTISEMENT