News

Război în Ucraina, ziua 95. Explozii înfiorătoare în Donbas. Sute de copii morți și imagini terifiante lângă Severodoneţk

Războiul din Ucraina a intrat în cea de a cincea zi a celei de-a patra luni. Rusia continuă atacurile asupra regiunii Donbas. Macron și Scholz îi cer lui Putin să negocieze cu Zelenski.
29.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 95 Explozii infioratoare in Donbas Sute de copii morti si imagini terifiante langa Severodonetk
Război în Ucraina, ziua 95. Rusia atacă orașele Severodonețk și Krivoi Rog Foto: hepta
ADVERTISEMENT
29-05-2022
16:49

242 de copii uciși și alți 440 răniți de la începutul războiului

Procuratura Generală ucraineană a estimat în ultimul bilanț că 242 de copii au fost ucişi, iar alţi 440 răniţi de la lansarea ofensivei ruse în Ucraina, în urmă cu peste trei luni.

Majoritatea copiilor au fost ucişi şi răniţi în regiunea Doneţk, nu mai puțin de 153, a mai arătat biroul procurorului general ucrainean într-o postare pe Telegram.

Alte 116 victime copii s-au înregistrat în regiunea Kiev, iar 106 în regiunea Harkov.

Acest bilanţ nu include victime copii în regiuni ocupate de către forţe ruse şi în care sunt în desfăşurare confruntări armate pe teritoriul ucrainean

29-05-2022
16:13

Armata ucraineană incendiază vehicule rusești în Herson și Nikolaev

Forțele Armate ale Ucrainei distrug pozițiile ocupate de ruși și echipamentul acestora în regiunile Nikolaev și Herson.

De remarcat că aceștia chiar obișnuiesc să publice videoclipuri la ceva timp după lupte, când nu reprezintă un pericol pentru operațiunile militare în curs.

„Războiul de artilerie continuă, brigada 28 urmărește și arde echipamentul ocupanților în regiunile Herson și Nikolaev. Invadatorii fug de pe pământul. Herson, suntem aproape!”, au scris ucrainenii pe Facebook

29-05-2022
10:18

Lupte grele la Severodoneţk. Kievul încă deține controlul orașului

Forţele ruse atacă în continuare oraşul ucrainean Severodoneţk. Inițial, oamenii lui Putin au capturat oraşul vecin Liman, important nod feroviar. În tot acest timp, Moscova îşi continuă ofensiva în Donbas, estul Ucrainei.

Forţele ruse şi-au intensificat atacul asupra celui mai mare oraş aflat sub controlul trupelor ucrainene în reginea Donbas, iar Kievul şi-a exprimat speranţa că armele cu rază lungă de acţiune de care are nevoie disperată din partea aliaţilor săi occidentali îi vor putea parveni curând.

La Severodoneţk se duc lupte înverşunate, dar ruşii nu au înaintat mai departe de hotelul ‘Mir’ (‘Pace’) de la periferia oraşului. Anunțul a fost făcut pe contul său Telegram guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai.

“Luptele continua în satele de la periferia oraşului Severodoneţk”, a spus Gaidai, adăugând că trupele ruse suferă pierderi semnificative

29-05-2022
08:42

Ambasadorul rus în Marea Britanie nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în invazia din Ucraina

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a spus că, în conformitate cu regulile militare ruseşti, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

“Nu are nimic de-a face cu operaţiunea actuală”, a spus acesta.

Când Vladimir Putin şi-a pus forţele nucleare în alertă maximă la sfârşitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Putin a dat vina pe pe agresiunea Occidentului şi a NATO. Însă secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a calificat-o ca o încercare de a distrage atenţia oamenilor de la „ce nu merge bine în Ucraina”, declarând că Rusia a întârziat cu privire la invazia sa după doar câteva zile şi încercând să „amintească lumii” că are un efect de descurajare.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanţe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare “strategice” care pot fi lansate pe distanţe mult mai mari şi pot ridica spectrul războiului nuclear total.

Dar termenul include încă multe tipuri de arme, inclusiv bombe mai mici şi rachete folosite pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice.

În interviul cu Clive Myrie de la BBC, ambasadorul a negat, de asemenea, că forţele ruse bombardează civili şi a spus că acuzaţiile de crime de război din oraşul Bucha sunt o “”fabricaţie”.

La întrebarea: “De ce Rusia conduce acest război în acest fel, comitând crime de război?”  Kelin a răspuns: “Primarul Bucei în declaraţia sa iniţială a confirmat că trupele ruse au plecat, totul este curat şi calm, oraşul într-o stare normală.Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă. Dar în continuare, după ce s-a făcut – dar oricum…”

Myrie l-a întrebat apoi: “Deci toate acestea sunt inventate, domnule? Toate acestea sunt o născocire? Toate aceste dovezi sunt o născocire?”

“În opinia noastră, este o născocire. Este folosită  doar pentru a întrerupe negocierile”, a răspuns ambasadorul.

Rusia a mai făcut astfel de acuzaţii, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând că imaginile cu cadavrele din Bucea au fost “înscenate” după ce ruşii s-au retras.

Acest lucru a fost contrazis de numeroase relatări ale martorilor oculari ale rezidenţilor, care au declarat pentru BBC că trupele ruse i-au executat sumar pe cei dragi

29-05-2022
06:38

Zelenski: Teroarea a devenit singura formă de acţiune a Rusiei în raport cu Ucraina şi Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare.

“Situaţia este foarte complicată. Mai ales în acele zone din Donbas şi regiunea Harkov, unde armata rusă încearcă să obţină măcar un rezultat pentru ea însăşi. Zonele cheie de luptă pe front sunt încă Severodoneţk, Lisiceansk, Bahmut, Popasna şi alte oraşe în care este concentrată ofensiva rusă. Dar apărarea noastră ţine. Acolo este extrem de greu. Şi sunt recunoscător tuturor celor care îndură acest atac al ocupanţilor. Lucrăm în fiecare zi pentru a ne consolida apărarea.  În fiecare zi ne apropiem de momentul în care armata noastră îi va depăşi pe ocupanţi din punct de vedere tehnologic. Desigur, multe depind de parteneri. Despre disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei tot ceea ce este necesar pentru a apăra libertatea. Şi aştept veşti bune despre asta deja săptămâna viitoare. Astăzi, armata rusă a lansat lovituri absolut fără sens, barbare în regiunea Sumî. Şi pentru ce? Ucrainenii din regiunea Sumî precum şi orice altă regiune a statului nostru, au înţeles deja totul despre Rusia. Şi nu va putea adăuga nimic prin noua teroare. Şi cu atât mai mult, nu va putea intimida. În urma bombardamentului rusesc de la Nikolaev astăzi, o persoană a murit, şapte au fost rănite, două – în stare gravă. Obuzele au lovit o zonă rezidenţială, la douăzeci de metri de grădiniţă. Aceştia sunt inamicii aleşi de Federaţia Rusă.

Din nou şi din nou, voi reaminte lumii că Rusia trebuie, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat – sponsor al terorismului. Acest lucru este pur şi simplu adevărat. Acest lucru este corect şi reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi sunt dornici să-l ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie să fie consacrat legal.

Mă pregătesc pentru şedinţa Consiliului European, care va avea loc în perioada 30-31 mai. Mă voi adresa participanţilor la întâlnire. În special, voi vorbi despre asta. Despre teroare, care a devenit de fapt singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa. Teroare pe pământul Ucrainei. Teroare pe piaţa energetică a Europei, nu doar în ţara noastră. Teroare pe piaţa alimentară, avem deja pe  scară globală. Şi ce teroare va urma?

Numai împreună – toţi europenii – vom putea opri o asemenea politică a unui asemenea stat.

Am vorbit astăzi cu premierul britanic Boris Johnson. Despre sprijinul defensiv şi alimentarea cu combustibil a Ucrainei. Despre cum putem debloca porturile ucrainene şi, prin urmare, prevenim criza alimentară.

Garanţiile de securitate pentru Ucraina au fost, de asemenea, discutate separat şi trebuie să intensificăm munca la ele.

Există din ce în ce mai multe informaţii că ocupanţii încearcă să limiteze plecarea poporului nostru din zonele ocupate temporar din regiunea Herson. Nu oferă coridoare umanitare. Şi au închis plecarea individuală a oamenilor.

Cei care au încredere în poziţia lor cu siguranţă nu ar lua astfel de decizii. Acesta este în mod clar un semn de slăbiciune. Demonstraţie că nu au ce să le ofere oamenilor. Şi oamenii nu vor să ia nimic de la ei..

Dar Ucraina va lua înapoi tot ce îi aparţine. Tot. Categoric.

Şi este doar o chestiune de timp. Şi în fiecare zi de această dată, timpul eliberării se reduce. Facem totul pentru asta”, a spus Zelenski

Războiul din Ucraina continuă pentru cea de a 95-a zi, iar Rusia nu dă semne că și-ar dori să oprească atacurile brutale. Chiar dacă liderii Franței și Germaniei au făcut o nouă încercare de a-l convinge pe Vladimir Putin să negocieze cu Volodimir Zelenski.

Putin presat să negocieze cu Zelenski

Vladimir Putin a avut sâmbătă o convorbire telefonică de 80 de minute cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

ADVERTISEMENT

În cursul apelului, liderul rus a fost îndemnat să poarte „negocieri serioase” cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Macron și Scholz au cerut, de asemenea, eliberarea prizonierilor Azovstal care sunt reținuți de Rusia după ce s-au predat la oțelărie.

ADVERTISEMENT

Cei doi lideri ai UE „au insistat asupra unei încetări imediate a focului și a retragerii trupelor ruse”, a spus cancelarul german.

Macron și Scholz l-au îndemnat pe Putin să poarte „negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și să (găsească) o soluție diplomatică a conflictului”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, consilierul prezidențial ucrainean și negociatorul principal Mihailo Podoliak a declarat că nu se poate avea încredere în orice acord cu Rusia.

„Orice acord cu Rusia nu valorează nici cât un ban rupt”, a scris Podoliak pe Telegram. „Este posibil să negociezi cu o țară care minte mereu cinic și propagandistic?”

ADVERTISEMENT

Rusia și Ucraina s-au învinovățit reciproc pentru eșecul discuțiilor pentru pace, ultimele negocieri față în față fiind pe 29 martie.

Rusia a capturat Lîman și continuă să bombardeze Severodonețk și Krivoi Rog

Ministerul rus al Apărării a anunțat că orașul Lîman din regiunea Donețk a căzut sub controlul deplin al forțelor ruse.

În Lugansk, guvernatorul regional Serhii Haidai a declarat că au loc lupte de stradă au loc în Severodonețk, în timp ce forțele ruse încearcă să preia controlul orașului.

Însă guvernatorul a mai anunţat că ”Severodoneţkul nu este ocupat” de către forţele ruse şi separatiste proruse.

Oficialii ucraineni au mai anunțat sâmbătă că orașul ucrainean Krivoi Rog, al doilea ca întindere din țară, a fost atacat cu rachete trase de Federația Rusă.

Rachetele au explodat la ieșirile din oraș. Cetățenii au fost anunțați să rămână ascunși și să nu încerce să iasă pe stradă să filmeze.

În Krivoi Rog se află celebrul combinat de îmbogățire a minereurilor acide cu conținut de fier, la care și România are cotă parte de 28%.

ADVERTISEMENT