News

Război în Ucraina, ziua 97. Sancțiunile asupra importurilor de petrol rusesc, impuse cu o perioadă de tranziție: 6 luni pentru țiței şi 8 luni pentru produsele rafinate. Update

Războiul din Ucraina continuă să facă victime. Între cei mai recenți morți se numără și un jurnalist francez. Serghei Lavrov a avut o ieșire publică în care a vorbit despre sănătatea lui Vladimir Putin.
31.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 97 Sanctiunile asupra importurilor de petrol rusesc impuse cu o perioada de tranzitie 6 luni pentru titei si 8 luni pentru produsele rafinate Update
Războiul din Ucraina continuă cu bombardamente intense în mai multe regiuni ale țării. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
31-05-2022
20:16

SUA anunță oficial că nu vor trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina

Casa Albă a anunțat, marți, că nu va trimite rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, scrie The Guardian.

Secretarul de presă al Washington-ului, Karine Jean-Pierre, a declarat că Administrația Biden ia în considerare în prezent trimiterea de sisteme de rachete în Ucraina, dat fiind faptul că statul din estul Europei se confruntă cu pierderi militare împotriva Rusiei.

În același timp, Jean-Pierre a clarificat că printre aceste arme nu se numără rachetele cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina le-ar putea utiliza pe teritoriul Rusiei.

31-05-2022
19:09

Un atac aerian rusesc a lovit o uzină chimică din Severodonețk

Un atac aerian al forțelor ruse a lovit o fabrică chimică din Severodonețk, un oraș din estul Ucrainei supus recent unor bombardamente intense. Anunțul a fost făcut de oficialii ucraineni.

Serhi Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că rușii au lovit ”un rezervor cu acid azotic la o fabrică chimică”.

Într-o postare pe Telegram, Haidai i-a îndemnat pe locuitori să nu părăsească adăposturile anti-bombe din cauza riscului reprezentat de vaporii toxici emanați de rezervorul de acid.

Potrivit BBC, fabrica unde a avut loc explozia de marți este una dintre cele mai mari uzine chimice din Ucraina, iar înainte de război aici au fost angajați aproximativ 7.000 de oameni. Aici se produce acid acetic, metanol și acetat de vinil.

31-05-2022
17:15

ONU: ”Aproape 7 milioane de cetățeni au părăsit Ucraina. Numărul civililor morți în război: peste 4.000”

Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunță că aproape 7 milioane de oameni (peste 6,8 milioane) au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

Mai mult de jumătate dintre cetățeni – 3,6 milioane – au fugit în Polonia, stat vecin, în timp ce aproape un milion a ajuns în România, respectiv Rusia.

ONU a prezentat, marți, și bilanțul victimelor în rândul civililor de la startul războiului. Astfel, un total de 4.113 civili, inclusiv 264 de copii, au fost uciși până acum.

De asemenea, aproape 5.000 de persoane au fost rănite, majoritatea rănilor fiind cauzate de bombardamente sau lovituri aeriene.

În regiunile Doneţk şi Lugansk, care au fost supuse unui val de atacuri intense în ultima perioadă, 2.337 de persoane au fost ucise şi 2.808 au fost rănite.

Organizația a avertizat că numărul real de decese este, mai mult ca sigur, mult mai mare, notează Sky News.

31-05-2022
14:23

CE anunță că sancțiunile asupra petrolului rusesc vor fi impuse după o perioadă de tranziție

Comisia Europeană a anunțat, marți, că sancțiunile blocului comunitar asupra importurilor de petrol din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziție de 6 luni pentru țiței şi de 8 luni pentru produsele rafinate, conform Reuters.

Planul, anunțat în cursul acestei zile de la Bruxelles, va fi stabilit imediat după ce vor fi adoptate oficial sancțiunile.

În debutul acestei săptămâni, liderii statelor UE au convenit o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului 2022 şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.

31-05-2022
13:47

Rusia cere Ucrainei să demineze apele Mării Negre pentru deschiderea traficului maritim

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că țara este dispusă să ridice blocada porturilor ucrainene din Marea Neagră, permițând astfel trecerea în siguranță a navelor care transportă cereale. Totul cu o condiție: Ucraina trebuia mai întâi să facă apele sigure.

Citat de agenția de presă Interfax, Lavrov a declarat că regimul de la Kiev trebuie să ”demineze apele de coastă din zona teritorială a Mării Negre” înainte ca traficul maritim să fie deschis.

Poziția șefului diplomației de la Kremlin vine la mai puțin de o săptămână după ce omologul său ucrainean Dmitro Kuleba a descris drept șantaj o ofertă a Rusiei de ridicare a aceleiași blocade, în schimbul ridicării sancțiunilor de către statele vestice.

31-05-2022
12:08

Cadavrele găsite la oțelăria Azovstal „vor fi predate Ucrainei”, anunță Rusia

Rusia a declarat că trupurile neînsuflețite găsite „în interiorul unei unități de răcire” în tunelurile de sub uzina de oțel Azovstal din Mariupol vor fi predate Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au găsit „152 de cadavre de militanți morți și militari ai forțelor armate ale Ucrainei” la oțelărie – adăugând că „patru mine” au fost găsite sub cadavre, relatează agenția de presă AFP.

Forțele ruse au preluat controlul orașului-port în aprilie, dar mii de apărători ucraineni au rămas la oțelărie, protejând ultimul bastion al Ucrainei din Mariupol.

Ei s-au predat în cele din urmă la începutul acestei luni și au fost duși pe teritoriul ocupat de ruși. Rusia a indicat că vor fi trimiși în judecată.

31-05-2022
10:58

Gazprom a suspendat livrările de gaz către Olanda

Gigantul energetic rus Gazprom anunță că a oprit furnizarea de gaz către firma olandeză de gaze GasTerra, după ce compania a refuzat să plătească în ruble.

GasTerra a spus că a anticipat mișcarea prin achiziționarea a 2 miliarde de metri cubi de gaz în altă parte.

„Acest lucru nu este încă văzut ca o amenințare pentru aprovizionare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei, Pieter ten Bruggencate. Firma parțial de stat cumpără și comercializează gaze în numele guvernului olandez.

Moscova a oprit deja furnizarea de gaze naturale către Bulgaria, Polonia și Finlanda, invocând refuzul acestora de a plăti în ruble.

31-05-2022
10:32

Încă doi soldați ruși, închiși pentru crime de război

Doi soldați ruși au fost condamnați la 11 ani și jumătate de închisoare pentru crime de război de către un tribunal ucrainean.

Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au pledat vinovați de acuzații. Ambii bărbați erau membri ai unei unități de artilerie care, printre alte ținte, bombardase o școală din regiunea Harkov.

Soldații, care au fost capturați ulterior de armata ucraineană, au ascultat verdictul dintr-o cutie de sticlă antiglonț de la o instanță din centrul Ucrainei.

Avocații lor au susținut că militarii îndeplineau ordinele și au fost obligați să comită infracțiunea, dar instanța a respins acest argument.

Procesul pentru crime de război a fost al doilea desfășurat în Ucraina de la invazia rusă. La finalul primului, sergentul Vadim Shishimarin a fost închis pe viață pentru uciderea unui civil.

31-05-2022
08:34

Guvernul din Lugansk susține că Frédéric Leclerc-Imhoff ar fi fost mercenar străin

Guvernul Republicii Populare Lugansk îl acuză pe jurnalistul francez Frédéric Leclerc-Imhoff, ucis luni, că este un ”mercenar străin, un complice al forțelor de extremă dreapta”.

”Este puţin probabil ca cetăţeanul francez care a murit luni să aibă legătură cu jurnalismul. El se putea ocupa de livrări de muniţie până la poziţiile armatei ucrainene”, afirma guvernul separatist prorus, într-un comunicat, citat de AFP.

Totodată, autorităţile separatiste ruse anunţă că ”presa ucraineană nu-l consideră drept un jurnalist, ci un voluntar”.

Secţia pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război din cadrul Parchetului Naţional francez Antiterorist (PNAT) a deschis o anchetă în acest caz, privind crime de război.

31-05-2022
08:09

Orașul Severodonețk împărțit în jumătate de linia frontului

Dacă Severodonețk, unde trupele ruse și ucrainene luptă în interiorul orașului, și localitatea din apropiere Lisichansk sunt ocupate de Rusia, atunci întreaga regiune Lugansk din est va cădea sub controlul Rusiei.

„Din păcate, linia frontului a tăiat orașul în două jumătăți, dar orașul încă se apără, orașul este încă ucrainean”, a declarat șeful orașului Oleksandr Striuk pentru un post TV ucrainean.

El a adăugat că rușii și-au instalat poziții militare în aproximativ jumătate din oraș.

„Evacuarea este suspendată. Din păcate, este imposibil [să evacuezi civili]… pentru că luptele de stradă continuă”, a mai spus el.

31-05-2022
06:05

Consilierul lui Zelenski nu înțelege de ce SUA nu trimit sistemele de rachete

Aleksei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat recent că forțele ucrainene nu pot învinge armata rusă dacă nu se vor putea baza pe sistemele de rachete americane.

Arestovici a subliniat că victoria Ucrainei e ”puțin probabilă” dacă SUA nu livrează regimului de la Kiev sistemele de rachete cu lansare multiplă pe care le-a cerut.

Conform CNN, consilierul prezidențial a completat că sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune sunt ”esențiale pentru soarta Ucrainei și independența ei”.

Declarațiile lui Arestovici au venit după ce oficialii americani au declarat săptămâna trecută că analizau cererea Ucrainei, care dorea livrarea sistemelor de lansatoare multiple de rachete (MLRS). Aceste rachete pot lovi ținte chiar și la 300 de kilometri.

Forțele ucrainene au indicat că ar fi putut ”înclina balanța” în războiul cu Rusia dacă ar fi avut chiar și mai puțin de 20 de astfel de sisteme de rachete.

Fără MLRS, am putea probabil să stabilizăm linia frontului. Dar vom privi cum pierdem Hersonul, Luganskul, Donețkul și părți din regiunea Zaporojie”, a completat Oleksii Arestovici.

Consilierul lui Zelenski a explicat că temerile legate de posibilitatea folosirii rachetelor americane pentru a lovi ținte din Rusia nu  au legătură cu obiectivul forțelor ucrainene.

Amintim că posibila înarmare a Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune a ridicat unele îngrijorări în Occident, dar Arestovici a declarat că ele ar fi fost folosite doar pentru apărarea propriului teritoriu, nu și pentru atacarea Rusiei.

Subiectul a fost lămurit luni de președintele american Joe Biden, care a anunțat că SUA nu vor trimite în Ucraina rachete care pot ajunge în Rusia: ”Nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete.”

Ulterior, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că decizia este ”rațională”.

31-05-2022
04:47

Cea mai grea situație este în Severodoneţk

Ministerul Apărării din Ucraina a transmis recent că forţele ruse lansează multe lovituri de artilerie de-a lungul frontului care străbate regiunile Lugansk şi Doneţk.

Rușii speră astfel că vor slăbi defensiva ucraineană din zonă. În acest context, şeful Administraţiei Regionale Lugansk, Serhiy Hayday, a declarat luni seara că toate pozițiile regiunii Lugansk aflate încă sub control ucrainean sunt atacate.

Liniile ucrainene sunt atacate de ruşi din sud, est şi nord. Totuși, Hayday a indicat că ”situaţia de la Severodoneţk este cu adevărat cea mai dificilă”.

Bătăliile au atins intensitatea maximă. Forţele de ocupaţie ruse se angajează pe toată linia frontului şi încearcă să bombardeze poziţiile noastre din spate cu artilerie.

Forţele ruse încercă să încercuiască trupele noastre în regiunile Doneţk şi Lugansk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, Oleksandr Motuzianyk.

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat luni că artileria rușilor e sprijinită de lovituri aeriene şi rachete, folosite inclusiv în Lysychansk şi Soledar, conform edition.cnn.com.

Orașele Severodoneţk și Lysychansk sunt lovite constant de bombardamente forțelor ruse, care controlează aproximativ 90% din regiune Lugansk.

Serhiy Hayday a precizat luni seara că, după ce au reuşit să pătrundă prin teritoriul de la periferia oraşului Severodoneţk, unde se află hotelul Myr, armata rusă a reușit să se deplaseze avanseze puțin. ”Acum, în oraş sunt şi vor fi lupte de stradă”, a spus purtătorul de cuvânt.

 

Conflictul izbucnit în Ucraina se apropie de o sută de zile de ostilități. Din ce în ce mai frecvent, în ultimele zile și săptămâni, s-a discutat intens despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin și ce probleme ar putea avea acesta.

Serghei Lavrov a dezmințit public speculațiile privind sănătatea lui Vladimir Putin

Atât de mult s-au rostogolit zvonurile diverse, încât oficiali ruși de rang înalt au găsit de cuviință să comenteze pe marginea subiectului. Chiar Serghei Lavrov a dezmințit aceste speculații.

ADVERTISEMENT

”Nu cred că cineva întreg la cap poate vedea la această persoană semne ale vreunei boli ori afecțiuni. Îl puteți vedea pe micul ecran, puteți citi sau asculta discursurile lui”, a afirmat șeful externelor din Rusia pentru jurnaliștii francezi.

Lavrov a insistat pe faptul că Putin apare ”zilnic” în public, sugerând că un om bolnav nu ar avea capacitățile necesare pentru a susține ritmul liderului de la Kremlin. ”Îi las pe cei care răspândesc astfel de zvonuri să rezolve asta cu conștiința lor, în ciuda ocaziilor zilnice pe care le au de a verifica starea de fapt”, a mai afirmat ministrul de externe rus.

ADVERTISEMENT

Bombardamentele continuă să facă victime în Ucraina, la mai bine de trei luni de la primele distrugeri provocate în țara invadată. Regiunea Donbas este atacată puternic, în concordanță cu afirmațiile lui Serghei Lavrov, care afirmă că această regiune este prioritatea rușilor.

Au loc însă și contraatacuri din partea ucrainenilor. Au reușit să preia din nou controlul mai multor localități pe care rușii le controlau de puțin timp. Și în zona sudică ucrainenii au lansat un contraatac, pentru a avansa în direcția orașului Herson. În regiunea Lugansk, situația este disperată pentru civili. Orașul Severodonețk a rămas fără gaze, apă și electricitate. Mai bine de 9 din 10 case din oraș au fost afectate de bombardamentele rușilor.

ADVERTISEMENT

Un jurnalist francez a fost ucis în Ucraina

Bilanțul jurnaliștilor care și-au pierdut viața în timpul ostilităților din Ucraina a crescut, în cursul zilei de luni, la opt victime. Cel mai recent deces este cel al lui Frederic Leclerc-Imhoff, care lucra la postul francez BMFTV.

”Astăzi, vehiculul nostru blindat de evacuare urma să ia 10 persoane din zonă și a căzut sub focul inamicului. Șrapnelul de la obuze a străpuns blindajul mașinii, un jurnalist francez acreditat care scria un material despre evacuare a suferit o rană fatală la gât, un polițist de patrulă a fost salvat de o cască”, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, unde a avut loc nefericitul eveniment.

ADVERTISEMENT

Președintele Erdogan îi invită pe Putin și pe Zelenski la mediere

Între timp, Uniunea Europeană încearcă în continuare să ajungă la un acord referitor la noile sancțiuni care să fie impuse asupra Rusiei. Se ia în calcul un embargo asupra importurilor de petrol. Ungaria este principalul actor din blocul UE care se opune acestei decizii. Statul se bazează în proporție foarte mare pe petrolul importat din Federația Rusă.

Președintele Turciei a lansat o nouă invitație la mediere. Acesta a purtat o convorbire telefonică cu omologul de la Kremlin și l-a invitat să ia loc la masa tratativelor, alături de partea ucraineană și de către ONU. Liderulde la Istanbul i-a subliniat lui Putin că ”e nevoie de pași care să micșoreze efectele negative ale războiului” și că trebuie ca pacea dintre Ucraina și Rusia să fie restabilită ”cât mai curând posibil.”

ADVERTISEMENT