News

Război între farmaciști și Casele de Asigurări de Sănătate. ”Afectează tot lanţul de distribuţie a medicamentelor”.

05.01.2021 | 15:02
Razboi intre farmacisti si Casele de Asigurari de Sanatate Afecteaza tot lantul de distributie a medicamentelor
ADVERTISEMENT

Divergențe mari între farmaciști și Casele de Asigurări de Sănătate. Colegiul Farmaciştilor (CFR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici (ADRFR) ies la război și acuză Casele de Asigurări de Sănătate.

Practic, este vorba de plângeri și reclamații pentru întârzierile în decontarea facturilor reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate pacienţilor prin farmaciile comunitare din ţară, conform Gândul.

ADVERTISEMENT

Această depășire a termenelor obligaţiilor de plată ale CAS-urilor către farmacii „are consecinţe asupra întregului lanţ de distribuţie a medicamentelor”, potrivit Colegiului Farmaciştilor.

Farmaciștii acuză Casele de Asigurări de Sănătate

Faptul că se întârzie plata către furnizori înseamnă penalități pentru farmacii, dar și încetarea livrărilor de medicamente.

ADVERTISEMENT

„Depăşirea termenelor obligaţiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii are consecinţe asupra întregului lanţ de distribuţie a medicamentelor, ca urmare a faptului că respectivele sume sunt la rândul lor obligaţii de plată către furnizorii de medicamente, distribuitori şi producători.

Mai mult decât atât, întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalităţi, cât şi întreruperea livrărilor de medicamente.

ADVERTISEMENT

Această situaţie ar agrava şi mai mult problemele deja existente în accesul pacienţilor la medicamentele de care au nevoie”, se arată într-un comunicat de presă al farmaciștilor din România.

Dacă această situaţie nu se va remedia în cel mai scurt timp, ar exista riscul de blocare a aprovizionării unităţilor farmaceutice cu medicamente.

ADVERTISEMENT

Este un moment periculos și îngrijorător care s-ar putea petrece foarte curând. Conform sursei citate, această problemă s-ar putea să apară chiar din primele luni ale anului 2021.

ADVERTISEMENT