News

Război între PNL şi USR. Liberalii îi cer iar capul lui Vlad Voiculescu

31.03.2021 | 11:50
Razboi intre PNL si USR Liberalii ii cer iar capul lui Vlad Voiculescu
ADVERTISEMENT

Disensiunile dintre liberali și cei de la USR-PLUS au escaladat din nou și mai puternic, după protestele de stradă din marile orașe.

Dacă până acum cei de la PNL șușoteau pe la colțuri împotriva ministrului Sănătății și doar câte un lider mai puțin cunoscut din teritoriu avea voie să ridice glasul împotriva lui Vlad Voiculescu, astăzi, tot mai mulți liberali i-au solicitat lui Ludovic Orban și premierului Florin Cîțu să le ceară partenerilor de guvernare să îl schimbe din funcție, au declarat surse PNL pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Liberalii spun că din cauza ”încăpățânării” lui Vlad Voiculescu de a rămâne în fotoliul de ministru se va alege praful de guvernare. Această idee vehiculată în rândurile senatorilor și a deputaților PNL nu îi este străină nici premierului Florin Cîțu.

Liberalii îi cer iar capul lui Voiculescu, Cîțu se preocupă doar de scaunul propriu

Se pare că primul-ministru nu este supărat doar din cauză că guvernul pe care îl conduce pierde accelerat din popularitate, iar el personal este scos țap ispășitor pentru toate gafele celorlalți miniștri, ci chiar s-a panicat din cauza presiunii străzii.

ADVERTISEMENT

Conform unor surse liberale, Cîțu crede că în spatele protestatarilor nu se află doar cele două partide de opoziție care vor să preia guvernarea, ci și alte interese care pun presiune și mai mare.

Liderul PNL, Ludovic Orban, nu sare nici el din această schemă păguboasă pentru liberali. Acesta este acuzat de aripa din partid care s-a grupat strategic în spatele lui Florin Cîțu că nu se implică suficient să restabilească echilibrul de forță și așa precar între PNL și USR-PLUS pentru că are interesele sale privind viitoarea competiție internă din formațiune.

ADVERTISEMENT

Concret, pierderile ireversibile de imagine ale lui Florin Cîțu provocate din exterior, respectiv din stradă și din partea USR-PLUS îl vor avantaja pe Ludovic Orban, care va avea șanse sporite la încă un mandat de șef al liberalilor fără să depună prea multe eforturi și să ducă tratative peste tratative cu anumite organizații care nu îi sunt favorabile.

Masca ministrului și noile restricții i-au lăsat fără replică

Decizia lui Vlad Voiculescu de a sta fără mască pe un hol din Parlament i-a enervat la culme pe liberalii din teritoriu. Aceștia spun că pur și simplu s-au săturat să ”îndulcească” gafele de la centru în fața propriului activ de partid și a electoratului.

ADVERTISEMENT

La fel de nemulțumiți sunt și aleșii locali liberali care sunt asaltați tot timpul cu întrebări privind ce măsuri restrictive vor impune și ei dacă va crește rata de îmbolnăviri, dar și dacă oferă vreo garanției că oamenii nu se vor trezi închiși în case de Paște.

Acuzațiile interne ar fi stopate de bugetul firav al Sănătății

Pe de altă parte, parlamentarii PNL admit sub protecția anonimatului că Vlad Voiculescu nu a beneficiat de un buget consistent pentru Sănătate care să-i ofere prea multă libertate decizională.

Potrivit acestora, ca să fie echilibrat într-o oarecare măsură bugetul, s-a mers în continuare pe formula funcționării cât mai restrictive a unităților sanitare non Covid, în ciuda limitării accesului la tratament a bolnavilor cronici.

În acest mod s-ar fi făcut anumite economii pentru că nu au mai fost acordate atât de multe consultații, populația fiind descurajată să mai apeleze la serviciile decontate de Casele de Asigurării de sănătate, dar încurajată să se trateze în privat, după cum susțin unii liberali.

Aceeași retorică o împrăștie în spațiul public de aproape un an de zile și cei de la PSD. La rândul lor și parlamentarii AUR nu au ratat nicio ocazie să se erijeze în avocații pacienților lezați în drepturile lor de a-și căuta sănătatea la stat.

Cu toate acestea, dincolo de multele declarații, care mai de care mai colorate, nici PSD și nici AUR nu au venit cu o soluție clară privind restabilirea accesului normal la serviciile sanitare oferite de stat.

ADVERTISEMENT