Premier League

Echipele din Premier League renunță la proiectul „The Big Picture”. Ajutor de 50 de milioane de lire pentru ligile inferioare

14.10.2020 | 19:48
Echipele din Premier League renunta la proiectul The Big Picture Ajutor de 50 de milioane de lire pentru ligile inferioare
ADVERTISEMENT

Premier League se află pe picior de război. S-a uitat brusc de pandemia care a dat peste cap şi fotbalul şi care ţine suporterii prizonieri în faţa micilor ecrane. Un plan pus la punct de către patronii campioanei Liverpool şi sprijinit de cei ai lui Manchester United riscă să arunce un butoi cu pulbere asupra fotbalului englez.

Proiectul, dezvăluit de tabloidul The Telegraph, poartă denumirea de „The Big Picture” şi odată publicat nu a mai putut rămâne o mişcare secretă a celor care l-au gândit, iar efectul a fost ca de dinamită, provocând reacţii violente atât din partea cluburilor din afara TOP 6, cât şi din partea tuturor suporterilor.

ADVERTISEMENT

Iniţiatorii reformei, Liverpoolşi Manchester United, sunt încrezători că la acţiunea lor vor adera şi celelalte patru mari puteri, Manchester City, Tottenham, Arsenal şi Chelsea şi că ideile lor vin în sprijinul reformării în mod constructiv a fotbalului din Insulă, corespunzând cu necesităţile actuale ale acestuia.


UPDATE, 14 octombrie, ora 19:56 / Cluburile au anunțat că proiectul „The Big Picture” nu va fi sprijinit, în urma unei decizii unanime a celor 20 de echipe membre Premier League, se arată într-un comunicat oficial al Ligii.

ADVERTISEMENT

Cluburile din Premier League vor acorda un sprijin suplimentar de 50 de milioane de lire sterline pentru echipele din League One și League Two (eșaloanele trei și patru în fotbalul englez), iar discuțiile cu Liga Profesionistă Engleză vor continua pentru a se găsi cele mai bune soluții din perspectivă financiară.


Cluburile din TOP 6 vor să reformeze fotbalul englez

Planurile implică schimbarea structurii fotbalului englez. Premier League ar rămâne cu doar 18 echipe. Cupa Ligii și SuperCupa Angliei nu vor mai avea loc. De asemenea, se va juca un play-off între ocupanta locului 16 din Premier League și cele care au încheiat Championship pe locurile 3,4 și 5.

ADVERTISEMENT

Acesta este aspectul organizatoric în plan sportiv, cu care foarte mulţi, inclusiv suporteri, sunt de acord. Însă faptul că Liverpool şi Manchester United invită celelalte patru puteri să voteze un sistem care să elimine celelalte cluburi pe viitor de la posibilitatea de a participa la luarea deciziilor a provocat iureşul reacţiilor negative.

Se doreşte eliminarea sistemului de vot cu participarea tuturor cluburilor

Cu alte cuvinte se propune eliminarea actualului sistem de luare a deciziilor prin principiul introdus la constituirea Premier League, “un club, un vot” şi toată puterea de decizie să rămână în seama celor din TOP 6 la care s-ar adăuga, nu se ştie pe ce criterii, West Ham, Everton şi Southampton.

ADVERTISEMENT

Deşi proiectul ar ajuta foarte multe cluburi din Premier League să câştige sume importante, necesare rămânerii într-un oarecare echilibru financiar, majoritatea se împotrivesc, unul dintre cei privilegiaţi, West Ham, refuzând clar oferta.

Proiectul are susţinerea Ligii Profesioniste

Proiectul are un susţinător puternic în persoana lui Rick Perry, preşedintele Ligii Profesioniste, căruia i s-a şi cerut demisia pentru suportul acordat. Câțiva patroni din EFL au declarat și ei ca susțin propunerile din același motiv: fără acei bani primiți de la Premier League, s-ar putea ca cluburile lor să dispară pur și simplu.

Însă contestatarii sunt mult mai numeroşi. În primul rând, oficialii din Premier League, apoi suporterii, inclusiv cei ai echipelor din TOP 6, care au şi redactat un comunicat comun pe acest subiect.

Fanii nu vor să audă de aceste schimbări

”Prin acest plan, cei din spatele său recunosc că fotbalul trebuie să fie reformat. Este ceva ce noi spunem de mulți ani. Sunt unele sugestii din acest plan care sunt în regulă.

Dar ne opunem în totalitate concentrării puterii în mâinile a șase patroni miliardari și renunțarea la sistemul ”un club, un vot” și a principiilor colective ale Premier League. La această parte trebuie să se renunțe imediat, dacă vrem să luăm în considerare alte elemente”.

ADVERTISEMENT
Tags: