Președintele american Donald Trump intenționează să semneze un ordin prin care SUA să îşi asigure rezerve proprii de metale critice din adâncurile Oceanului Pacific pentru a contracara concurenţa Chinei, relatează Financial Times, citând surse de la Casa Albă.
„Administrația Donald Trump elaborează un ordin pentru a permite stocarea metalului găsit pe fundul Oceanului Pacific, în încercarea de a contracara dominația Chinei asupra lanțurilor de aprovizionare cu minerale pentru baterii și elemente de pământuri rare”, informează ziarul britanic.
Pe fundul mării, explică FT, se pot găsi „noduli de mărimea unui cartof” – formațiuni care conțin nichel, cobalt, cupru și mangan, folosite în baterii, cablaje electrice sau muniție, precum și urme de elemente de pământuri rare.
Este logic ca Washingtonul să se concentreze pe minerit de mare adâncime, deoarece China consideră din ce în ce mai mult zona ca „o linie de front în competiția economică și militară cu Statele Unite”, potrivit lui Alexander Gray, fost șef de cabinet al consilierului american pentru securitate națională în prima administrație Trump.
O rezervă națională strategică de noduli polimetalici de pe fundul mării ar ajuta Statele Unite să ajungă din urmă Beijingul în „cursa globală de a explora fundul Oceanului Pacific bogat în resurse”, se arată în articol.
Planul administrației Trump este ca stocurile de metale să fie în „cantități mari, pregătite și disponibile în Statele Unite pentru utilizare ulterioară”. Aceste rezerve vor fi disponibile în cazul unui conflict cu China, care ar putea restricţiona importurile de metale și elemente de pământuri rare, a explicat una dintre sursele ziarului.
În același timp, SUA, potrivit FT, rămâne „în mare măsură” absentă de la negocierile internaționale privind exploatarea resurselor de pe fundul mării. Mai mult, americanii nu au ratificat nici până acum tratatul care a pus bazele legale ale acestei activităţi, respectiv Convenția ONU din 1982 privind dreptul mării.