News

Când s-ar putea încheia războiul din Ucraina. Sfârșitul conflictului ar putea fi mult mai aproape decât se credea inițial

Războiul din Ucraina ar putea avea o concluzie în viitorul relativ apropiat. Scenariile au fost descrise de către Oleksii Arestovici, consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski.
15.03.2022 | 12:27
Cand sar putea incheia razboiul din Ucraina Sfarsitul conflictului ar putea fi mult mai aproape decat se credea initial
ADVERTISEMENT

Încă din prima zi în care au început ostilitățile din Ucraina, lumea și-a pus întrebarea: ”Când se va încheia războiul?” Dacă Vladimir Putin spera că va întâmpina o rezistență modică și că ar putea termina repede ce a început, după trei săptămâni situația este tot mai dificilă pentru trupele Kremlinului.

Este războiul din Ucraina aproape de final? Ce crede consilierul lui Zelenski

Cu toate că nimeni nu poate face o predicție exactă referitoare la finalul acestui conflict, unii oficiali lansează afirmații cu privire la încheierea războiului, iar pronosticurile sunt, uneori, pozitive. Este și cazul declarației făcute de Oleksii Arestovici, consilier prezidențial pentru Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

După spusele lui Arestovici, războiul s-ar putea încheia în prima parte a lunii mai, în momentul în care Rusia nu va mai dispune de resurse pentru a continua invazia.

Discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova au avansat modic în ultimele săptămâni. Cel mai bun compromis apărut în urma negocierilor dintre cele două tabere a fost reprezentat de coridoarele umanitare. Și nici acestea nu au avut întotdeauna succesul scontat.

ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Arestovici au apărut în mass-media din Ucraina, iar în videoclipul publicat, acesta spune că termenul exact pentru încheierea ostilităților este dat de resursele pe care Moscova este dispusă să le folosească în această campanie.

”Cred că nu mai târziu de începutul lui mai vom avea un acord de pace, poate chiar și mai devreme. Vom vedea, eu discut acum despre cele mai recente date posibile”, a afirmat Arestovici.

ADVERTISEMENT

Acesta mai spune că ”suntem la o răscruce de drumuri acum. Fie va fi un tratat de pace negociat în scurt timp, într-o săptămână sau două, care să includă retragerea trupelor și toate cele, fie va exista o încercare de a de a aduce trupe din Siria pentru runda a doua. După ce îi sfărâmăm și pe aceștia, putem ajunge la pace undeva spre finalul lunii aprilie.”

Desigur, există și un scenariu ”complet nebunesc” pe care îl descrie Arestovici, conform reuters.com, anume acela în care Putin trimite pe front noi recruți, antrenați doar o lună de zile.

ADVERTISEMENT

Ucraina și Rusia, mai multe încercări de tratative pentru pace

Chiar și după ce se ajunge la un acord de pace, pot exista în continuare mici înfruntări, conform lui Arestovici, incidente ce s-ar putea desfășura pe parcursul unui an de zile. Totuși, ucrainenii vor milita pentru retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul țării.

De la începutul războiului din Ucraina, au avut loc mai multe runde de negocieri pentru pace. Acestea nu s-au materializat întotdeauna cu succes, existând momente în care tratativele au trebuit amânate pentru cel puțin o zi, din diverse motive. Cele două tabere, la fel ca în alte situații din acest conflict, s-au acuzat reciproc de nerespectarea termenilor.

Încă din a doua zi de conflict s-a vorbit despre posibilitatea unor negocieri directe între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. Nici până acum, însă, acest format de discuție cerut în repetate rânduri de către președintele ucrainean nu s-a materializat. Delegații ale celor două state s-au așezat, însă, de câteva ori la masa tratativelor. A existat chiar și o întâlnire la Ankara între Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov, miniștrii de externe ucrainean și rus, însă nici în urma acesteia nu s-a concretizat ceva serios. Asta deoarece, având în vedere afirmațiile făcute de Kuleba în urma discuției, anume că Lavrov n-ar fi avut, de fapt, un mandat pentru a putea lua decizii în numele lui Vladimir Putin.

Rusia insistă în discuțiile de pace cu o condiție importantă. Moscova dorește ca Ucraina să rămână un stat realmente neutru, care să renunțe la aspirațiile de a accede în Uniunea Europeană sau în NATO. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a sugerat chiar că Ucraina ar trebui să promită ”că nu va avea arme pe teritoriul său.”

Distrugerile continuă în statul invadat

Între timp, luptele se dau în continuare în mai multe zone din Ucraina. Orașul Mariupol este realmente devastat de către trupele ruse. Noi imagini cu dezastrul din orașul-port apar zilnic, iar cele mai recente fotografii arată că așezarea a ajuns în mare parte, o ruină.

Cel mai recent bilanț al bătăliilor din Ucraina, prezentat de ministerul apărării din țara atacată, sugerează că peste 13.500 de militari ruși și-au pierdut viața începând cu 24 februarie. În plus, 404 tancuri, 1.279 de blindate, 81 de avioane și 95 de elicoptere au fost, de asemenea, distruse de către ucraineni.

Moscova, pe de altă parte, afirmă că 2.870 de ucraineni ar fi murit în luptă. Zelenski a afirmat și el în data de 12 martie că 1.400 de militari aflați sub comanda sa și-ar fi pierdut viața. Liderul de la Kiev face în continuare apel la soldați rușii, pentru ca aceștia să-și predea armele, în schimbul unui tratament uman și decent.

”Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată. Drept urmare, vă ofer o opţiune. În numele poporului ucrainean, vă dau o şansă. Şansa de a supravieţui. Dacă vă predaţi forţelor noastre, vă vom trata aşa cum trebuie trataţi oamenii. Ca oameni, cu decenţă. Într-un fel în care nu aţi fost trataţi în armata voastră. Şi într-un fel în care armata voastră nu îi tratează pe ai noştri. Alegeţi!”, a spus liderul ucrainean.

ADVERTISEMENT