News

Fuga din Kiev. Cum a scăpat un grup de români din capitala Ucrainei. ”Au rămas fără bani și au luat-o pe jos spre Vama Siret”

La vama din Siret, grupuri de români, turci și indieni, care veneau de la Kiev, au trecut granița din Ucraina către România. Există, însă, familii care refuză să-și părăsească locuințele.
27.02.2022 | 10:00
Fuga din Kiev Cum a scapat un grup de romani din capitala Ucrainei Au ramas fara bani si au luato pe jos spre Vama Siret
O nouă zi de speranță la Vama Siret / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

O nouă zi de război în Ucraina înseamnă una de speranță și solidaritate la granița de la Siret. Câteva sute de români s-au strâns în fața punctului de trecere a frontierei și îi așteaptă pe cei dragi să se întoarcă acasă. Căile de acces sunt aproape blocate de oameni și mașini, zeci de voluntari îi caută din priviri pe refugiații care trec pe jos din Ucraina. Sunt multe femei care împing cărucioare, unele au lacrimi în ochi și își caută rudele sau prietenii de pe partea românească a frontierei.

9 din 10 ucraineni vor să plece din România

Alături de voluntarii de la organizații precum ”Crucea Roșie” sau ”Salvați copiii” se afla angajații de la ISU Suceava. Aceștia au un rol cheie, pentru că preiau refugiații de la punctul de intrare în România și îi ajută să-și găsească o cazare.

ADVERTISEMENT

”Majoritatea dintre ei sunt doar în tranzit prin România”, ne explică un angajat ISU Suceava. ”Cam 9 din 10 au o legătură cu cineva din România, la care se cazează o noapte sau două, după care pleacă spre Suceava, Bacău sau București. Apoi iau avionul către Italia, Spania sau Anglia. Mai sunt unii care se cazează la penisuni sau hoteluri din zonă. Foarte mulți patroni oferă camere gratis, chiar și masă. Nu o să mai găsiți camere libere pe o rază de 60 de kilometri. Sunt și câțiva care merg la tabăra de refugiați de lângă stadion, dar nu sunt foarte mulți”,  a explicat pentru FANATIK un angajat ISU.

Solidaritate românească în Ucraina

Câțiva metri mai departe, un bărbat privește cu neliniște grupurile care trec frontiera. Își așteaptă colegii de la Kiev, acolo unde se aflau în momentul în care i-a prins războiul.

ADVERTISEMENT

”Colaboratorii mei au rămas în Kiev și abia după o zi și jumătate au reușit să părăsească orașul din cauza focurilor de armă care s-au tras acolo și a restricțiilor de circulație. Noaptea nu ai voie să circuli pentru că riști să fii împușcat.

Au ieșit până la urmă cu mașinile, însă au rămas fără bani, pentru că bancomatele nu mai funcționează. Apoi au rămas și fără benzină și au luat-o pe jos. Unii au avut noroc cu un alt grup de români care i-au luat de pe traseu. Alții, s-au descurcat cum au putut… Solidaritatea românească a funcționat, însă, și dincolo de graniță, în Ucraina”, ne explică bărbatul.

ADVERTISEMENT

Unii români refuză să-și părăsească imobilele din Ucraina

Există dincolo de graniță și români care refuză să-și părăsească casele și să vină în România. O femeie venită din Ucraina povestește că mai multe familii de români din localitățile aflate în regiunea Cernăuți au refuzat să vină în țară. Este vorba despre localități precum Oprișeni, Sinăuții de Jos sau Cerepcăuți, situate în raionul Adâncata, în imediata apropiere a graniței.

”Sunt mulți care spun că războiul nu va ajunge până aici, la câțiva kilometri de România și atunci preferă să rămână acasă. Mai ales bătrânii. Mai sunt și cei care refuză să se despartă și atunci fac cale întoarsă. Eu am văzut cum un tânăr (etnic român din Ucraina, n.r.) a fost alungat cu arma și i s-a spus să meargă la armată și să moară pentru Ucraina. La noi e legea marțială, cine iese din țară e considerat dezertor. Și atunci, nici soția lui nu a mai vrut să treacă în România”, a mai explicat o femeie care tocmai trecuse granița cu un copil mic.

ADVERTISEMENT

Există însă și excepții, cum ar fi bărbații de altă naționalitate. Vineri la prânz a ieșit un autocar întreg cu turiști din Turcia, care au fost evacuați din Ucraina. Conform informațiilor obținute de FANATIK, acesta a reușit să ajungă la granița cu România după se s-a intervenit pe cale diplomatică și a beneficiat de un culoar pe care să poată circula fără incidente.

Aproape 500 de indieni au plecat spre București

Un alt grup numeros care a ieșit intrat în România vineri seara a fost cel al indienilor. Este vorba de aproape 500 de cetățeni din India care lucrau în Ucraina în momentul declanșării conflictului armat. Aceștia au fost îmbarcați în autocare din curtea unui hotel situat în imediata apropiere a vămii Siret, și duși la București.

Vama Siret, 26.02.2022
Aproape 500 de indieni au ajuns în România / Foto: Fanatik

Sâmbătă, ei vor fi preluați de două aeronave B787 Dreamliner, operate de compania aeriană Air India,  care vor decola de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, la orele 9:00, respectiv 12:00, cu destinaţie Delhi, respectiv Mumbai. La bordul fiecărei aeronave vor fi îmbarcaţi câte 235 de pasageri.

ADVERTISEMENT