News

Dramele din tabăra de refugiați de la Siret. Povestea Vitiei, tânăra care a fugit din infernul de la Kiev și vrea să ajungă la Cairo: “A fost un drum foarte greu!”

Zeci de mii de refugiați au trecut în România în ultimele zile, după ce Rusia a pornit ofensiva în Ucraina. Dintre aceștia, doar 41 se aflau duminică în tabăra mobilă de pe stadionul din Siret.
28.02.2022 | 10:35
Dramele din tabara de refugiati de la Siret Povestea Vitiei tanara care a fugit din infernul de la Kiev si vrea sa ajunga la Cairo A fost un drum foarte greu
Vitia a fugit din calea războiului din Ucraina și a ajuns la tabăra de refugiați de la Siret / Colaj: FanatiK
ADVERTISEMENT

Autoritățile române au anunțat că sunt pregătite pentru o jumătate de milion de refugiați, însă duminică, la tabăra amplasată pe stadionul Zimbrul din Siret, doar 41 de persoane erau cazate la corturi.

Perimetrul este păzit de jandarmi și polițiști locali iar angajații de la ISU Suceava au grijă ca refugiații să primească un spațiu de cazare, alimente și haine. Aici li se pregătesc documentele care să le ateste statutul de refugiat și li se face testul COVID.

ADVERTISEMENT

Doar 41 de persoane erau duminică în tabăra de refugiați de la Siret

Corturile sunt mari, prevăzute cu o sursă de căldură. ”O să am rugămintea să nu fotografiați în interior. Este intimitatea lor și, în plus, se face foarte frig. Vă rog să nu rămâneți mai mult de 7 minute”, ne explică pompierul care ne preia de la poartă.

Pe gazon sunt 31 de corturi pregătite să găzduiască între 6 și 8 persoane. Mai mult decât suficiente pentru moment. Alte 3 corturi adăpostesc cantina și depozitul de alimente venite de la voluntari și de la statul român.

ADVERTISEMENT

”Marea majoritate a celor veniți din Ucraina a mers la hoteluri și pensiuni, alții au plecat spre alte orașe. Nici cei de aici nu stau mai mult de câteva nopți, apoi vin rudele și îi preiau. Noi ne pregătim pentru un număr mai mare de refugiați care ar putea veni la noapte”, ne explică angajatul ISU.

Vitia a filmat ororile războiului cu telefonul mobil

În fața corturilor găsim doar câteva femei și copii. Aflăm că în tabără se află și o bătrână de 80 de ani care a ajuns cu greu în România, după ce a străbătut câțiva kilometri pe jos, până la graniță.

ADVERTISEMENT

”Așa am trecut toți”, ne spune Vitia, o ucraineancă ajunsă sâmbătă seara în România. Tânăra vine din Kiev și spune că și-a abandonat mașina la 4 kilometri de Vama Porubne de lângă Cernăuți și a trecut granița spre Siret cu piciorul. Altfel, risca să mai rămână câteva zile în vamă.

Vitia ne roagă să o ajutăm să-și instaleze o cartelă cu număr de România pentru că cea de Ucraina nu este operabilă aici. Apoi ne arată câteva imagini filmate de ea cu bombardamentele din capitala Ucrainei. Recunoaște că a fost îngrozită de ororile pe care le-a văzut dar a continuat să filmeze. Ajunge la o imagine cu o armă automată sprijinită de un perete. ”Este a prietenului meu, a primit-o să lupte pentru țară”, ne spune tânăra.

ADVERTISEMENT

Vrea să rămână doar 3 nopți în România

Ucraineanca ne povestește că a părăsit cu greu Kievul și că a plecat spre România împreună cu alte 20 de familii. ”Se auzeau focuri de armă pe străzi iar noaptea erau restricții de circulație, era foarte periculos să ieși afară. Până la urmă, ne-am făcut curaj și am plecat spre România. A fost un drum foarte greu, mă bucur că am reușit să ajungem”, a explicat Vitia pentru FANATIK.

Femeia nu are nici ea de gând să rămână prea mult în România. ”Cel mult trei nopți. Când vor fi gata actele, voi pleca la București, apoi spre Cairo, acolo unde locuiește soțul meu”, ne mai spune tânăra.

Vitia este doar unul din cei 56.371 de cetățeni ucrainieni care au trecut granița cu România, de la începutul conflictului până duminică, la ora 16:00. Aproape o jumătate dintre ei au plecat deja spre alte țări.

Din cei 25.197 cetățeni ucrainieni rămași în România, doar 318 au solicitat cazarea în 6 centre de azil pregătite de autorități, a anunțat, duminică seara, Lucian Bode, ministrul de Interne.

Valul de solidaritate a românilor i-a luat prin surprindere și pe refugiați

Numărul acestora putea fi mai mare dacă nu ar fi existat valul de solidaritate din partea românilor. La plecarea din tabăra, ne întâlnim cu câțiva tineri veniți aici pentru a oferi cazare gratuită unor familii de refugiați. Unul dintre ei a venit tocmai de la București, cu mașina personală, și spune că vrea să ajute.

Imaginea oamenilor obișnuiți care sar în ajutorul semenilor lor o vezi la fiecare pas, în punctele de frontieră cu Ucraina. Sute de români au renunțat să mai dea verdicte pe rețelele sociale sau să judece dacă cei 20 de lei oferiți de statul român pe zi pentru hrana unui refugiat sunt suficienți sau nu. Au preferat să vină aici și să ia parte la o poveste emoționantă în care oamenii nu mai sunt doar niște avataruri iar războiul e mai mult decât un scenariu de film cu supereroi.

Efort uriaș din partea autorităților

Pompierul ne spune că cele 7 minute alocate vizitei la tabăra de refugiați au expirat. ”Vă rog să înțelegeți, o să am probleme”, ne șoptește angajatul ISU. Ulterior, înțelegem la ce se referă. Discuția cu noastră cu Vitia depășise cumva un protocol care fusese prestabilit la fața locului.

Teama ca eforturile lor să nu fie cumva umbrite de o relatare care să-i pună într-o lumină proastă îi face să fie rezervați cu jurnaliștii. ”De acum, presa nu mai intra pe teren, ziariștii vor discuta doar cu purtătorii de cuvânt”, auzim în spatele nostru.

Simțim nevoia să ne întoarcem și să lămurim cumva situația, dar renunțăm. Realizăm, însă, un lucru: în toată această nebunie, am uitat de ei. Pompierii, polițiștii de frontieră și jandarmii sunt cei care, de la începutul crizei refugiaților, au vegheat ca lucrurile să nu scape de sunt control și au pus ordine în tot acest haos.

Unii nu au ajuns acasă de multe zile, nu au dormit și au înfruntat frigul, așteptându-se mereu ca, în loc de recunoștință, să fie arătați cu degetul pentru presupuse greșeli. Într-un fel, în toată această poveste, ei sunt eroii despre care nimeni nu vorbește. Eroii de serviciu.

ADVERTISEMENT