News

Război în Ucraina, ziua 121. Germania dorește să trimită obuziere Howitzer în sprijinul armatei ucrainene. Kremlinul, amenințări pentru Republica Moldova. Update

Ziua 121 de război o găsește pe Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană, după ce Consiliul European a decis să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.
24.06.2022 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 121 Germania doreste sa trimita obuziere Howitzer in sprijinul armatei ucrainene Kremlinul amenintari pentru Republica Moldova Update
Ucraina a făcut un prim pas spre Uniunea Europeană, însă greul abia acum începe. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
24-06-2022
21:01

Peste 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit de la debutul războiului ruso-ucrainean

Peste 3.000 de delfini din Marea Neagră au murit de la debutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit oamenilor de știință ucraineni care lucrează în rezervația ”Tuzlovsky Lymans”, notează The Guardian.

Specialiștii spun că ”exploziile îi împiedică să găsească hrană”. Cei mai mulți delfinii morți au fost găsiți pe coastele Bulgariei și României ale mării.

”Cel puțin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră ca urmare a agresiunii Rusiei. Exploziile, minele marine și apele contaminate par a fi cauza principală”, a scris pe Twitter și deputata de la Kiev, Lesia Vasylenko.

24-06-2022
20:47

UE, ajutor de 9 miliarde de euro pentru Ucraina

La summitul care a avut loc vineri la Bruxelles, Consiliul Europei a aprobat o asistență financiară pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro.

Acest lucru a fost confirmat de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, care a vorbit la o conferință de presă după summitul din Belgia, relatează un Ukrinform.

Potrivit șefului guvernului polonez, UE a aprobat o ”asistență financiară suplimentară pentru Ucraina în valoare de 9 miliarde de euro”.

”Ucraina este un stat aflat în război. Nu are fonduri pentru a plăti multe servicii publice, așa că am aprobat un ajutor de 9 miliarde de euro”, a declarat el, potrivit sursei citate.

24-06-2022
20:33

”Peste 500 de persoane au fost răpite în Melitopol”, acuzațiile primarului orașului din sud-estul Ucrainei

În Melitopol, un oraș aflat sub ocupație rusă de mai multe luni, au loc răpiri în masă, a declarat primarul orașului din sud-estul Ucrainei.

”Mai mult de 500 de persoane au fost răpite în ultimele patru luni”, a declarat Ivan Fedrov. Edilul a precizat că răpirile în masă au fost reluate săptămâna trecută în teritoriul ocupat de Rusia, potrivit Kyiv Independent.

24-06-2022
18:04

Kremlinul, după ce UE a acordat statutul de candidat Ucrainei și Moldovei: ”Decizia va avea consecințe negative”

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că decizia UE de a acorda statutul de candidat Ucrainei și Moldovei va avea ”consecințe negative”, scrie The Guardian.

Într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, a spus:

”Odată cu decizia de a acorda Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate, Uniunea Europeană continuă să exploateze geopolitic zonele de lângă Rusia.

Ei nu se gândesc la consecințele negative ale unui astfel de pas”.

24-06-2022
18:01

Germania dorește să trimită obuziere Howitzer în sprijinul armatei ucrainene

Presa germană anunț că Guvernul condus de Olaf Scholz intenţionează să sprijine forţele de artilerie ale Ucrainei trimiţând mai multe obuziere Howitzer pentru a fi utilizate în lupta împotriva Rusiei.

Oficialii de la Berlin sunt în discuţii cu Ţările de Jos şi alţi parteneri europeni pentru a ajuta la realizarea acestui plan.

De la debutul invaziei până în prezent, Ucraina a primit şapte obuziere Howitzer 2000 autopropulsate de la Germania, plus încă cinci de la Ţările de Jos.

Kievul susţine că ar avea nevoie de un total de 18 obuziere Howitzer pentru a echipa un batalion de artilerie complet.

24-06-2022
10:17

Un oficial rus al administraţiei de ocupaţie instalate de Rusia la Herson, ucis într-un atac

Un oficial al administraţiei de ocupaţie instalate de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost ucis  într-un atac, au indicat autorităţile.

”A fost un atac direcţionat asupra unui angajat al administraţiei civile şi militare, care l-a ucis”, a declarat administraţia locală pentru agenţia de presă rusă TASS.

Victima, Dmitri Savluchenko, era însărcinat cu activităţile de sport şi pentru tineret în regiunea Herson.

24-06-2022
07:09

Armata ucraineană se va retrage din Severodonețk

Forțelor ucrainene li s-a spus să se retragă din orașul-cheie situate în estul țării. Conform BBC, anunțul a fost confirmat de guvernatorul regional din Lugansk, Serhiy Haidai.

A rămâne pe poziții care au fost bombardate fără încetare timp de mai multe luni pur și simplu nu are sens”, a declarat Haidai.

Amintim că Severodonețk este în centrul ofensivei rusești, în timp ce Moscova încearcă să preia controlul asupra unor mari părți din estul Ucrainei. În acest context, forțele rusești au făcut progrese în ultimele zile și aproape au încercuit orașul.

De asemenea, a fost încercuit și orașul Lisiciansk. ”Au primit ordin să se retragă pe noi poziții și de acolo să-și continue operațiunile.

Nu are rost să rămânem pe poziții care au fost distruse timp de mai multe luni doar de dragul de a rămâne”, a completat Haidai pentru televiziunea ucraineană.

Anunțul vine în contextul în care întreaga infrastructură a orașului a fost complet distrusă. Haidai a precizat că peste 90% dintre case au fost bombardate, iar 80% dintre acestea sunt grav avariate.

Invazia Rusiei în Ucraina s-a concentrat de mai multe săptămâni asupra Severodonețk-ului și a orașului geamăn Lisiciansk. Acestea sunt ultimele poziții ucrainene rămase în regiunea Lugansk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc estul Donbasului.

24-06-2022
06:10

Zelenski n-a uitat ajutorul oferit de Iohannis pentru acceptarea Ucrainei ca țară candidată la UE

La puțin timp după acceptarea Ucrainei ca țară candidată la Uniunea Europeană, preşedintele Volodimir Zelenski a transmis joi mai multe mesaje de mulțumire liderilor europeni care au jucat un rol important în atingerea acestui obiectiv.

Printre ei s-a aflat și președintele României, Klaus Iohannis. Amintim că ieri, în Consiliul European a fost acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova.

”(… ) România ne susţine. Mulţumesc, domnule preşedinte! Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski în mesajul adresat șefului statului.

”Întotdeauna am spus că noi, ucrainenii, credem în Uniunea Europeană. Deşi am rămas formal în afara Uniunii Europene, ţara noastră a avut probabil cel mai mare număr de steaguri ale unei Europe unite.

Au fost în mâinile poporului nostru în timpul revoluţiilor. Ele sunt în mâna poporului nostru în tranşee din 2014. Cred că steagul Uniunii Europene va fi în fiecare oraş ucrainean pe care încă nu l-am eliberat de sub ocupaţia Federaţiei Ruse.

Steagurile ucrainene şi europene vor fi, de asemenea, împreună când ne vom reconstrui statul după acest război împreună. Şi astăzi, în cadrul reuniunii noastre comune – summit-ul tuturor liderilor europeni, aş dori să exprim o recunoştinţă deosebită eroilor noştri – toţi cei care apără independenţa Ucrainei cu armele în mână, apără libertatea Europei. Mulţumesc!

Vă mulţumim că aţi făcut posibilă o nouă istorie a Ucrainei, o nouă istorie a Europei – şi mai puternică, şi mai liberă”, a spus Zelenski.

 

Același motiv care a dat naștere la Euromaidan și practic a început, în 2014, îndepărtarea Ucrainei de Rusia. Zelenski consideră momentul drept „istoric”, însă și Maia Sandu a fost emoționată.

Războiul din Ucraina, ziua 121. Uniunea Europeană, decizie istorică

Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a transmis președintele Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Între timp, Vladimir Putin promite că lasă vapoarele cu cereale din Ucraina să tranziteze Marea Neagră cu ajutorul Turciei, însă pune condiția ca Ucraina să demineze porturile. Kievul refuză din start o astfel de variantă, considerând că Rusia are planul clar de a ataca Ucraina de pe mare.

În lipsă de alternative, Vladimir Putin a apelat la liderii țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să facă front comun în faţa “acţiunilor eogiste” ale Statelor Unite ale Americii și Europei.

ADVERTISEMENT

Numai bazându-ne pe o cooperare onestă și reciproc avantajoasă putem să găsim rezolvări la situația de criză care lovește economia mondială din cauza acțiunilor egoiste și necugetate ale anumitor țări”, a spus Putin, la summitul virtual al BRICS.

Relația dintre aceste țări este complicată, în spatele „frăției” fiind de asemenea o rivalitate, în special între China și India. Mai mult, China susține Rusia doar verbal, însă nu pare decisă să se îndepărteze de Occident, cel mai important partener pentru comerțul din regiune.

ADVERTISEMENT

Pe frontul din Ucraina, cea mai importantă veste e reprezentată de sosirea sistemelor de artilerie HIMARS.

Ministrul ucranean al Apărării Oleksiî Reznikov anunţă sosirea în Ucraina a unor lansatoare de rachetă de tip HIMARS.

ADVERTISEMENT

”HIMARS au sosit în Ucraina. Îi mulţumesc colegului şi prietenului meu (secretarul american al Apărării) Lloyd Austin pentru aceste instrumente puternce”, a transmis ministrul.

HIMARS ar putea schimba regulile jocului pe frontul din Donbas, însă doar într-o mică măsură, în condițiile în care Rusia menține în continuare superioritate numerică pe front, atât la nivelul pieselor de artilerie, cât și la nivelul infanteriei.

ADVERTISEMENT