Războiul bulgaro-bulgar al roşiilor româneşti

Aproape de a crea un incident diplomatic la cîteva zile după inaugurarea podului Calafat –Vidin, scandalul roşiilor româneşti vîndute în Bulgaria la preţ de dumping capătă aspecte...
24.07.2013 | 10:51
Razboiul bulgarobulgar al rosiilor romanesti

Aproape de a crea un incident diplomatic la cîteva zile după inaugurarea podului Calafat –Vidin, scandalul roşiilor româneşti vîndute în Bulgaria la preţ de dumping capătă aspecte neaşteptate. Au reapărut înscrisurile xenofobe în pieţele bulgăreşti.

Calvarul drumului pînă la Calafat începe din suburbiile Craiovei. Spre deosebire de intrarea dinspre Bucureşti, unde probabil că doamna primar îşi plimbă căţelul şi totul arată că scos din cutie, ieşirea spre noul pod care ne leagă de ţara vecină şi prietenă arată ca după bombardament.

Drumuri desfundate aflate într-o permanentă refacere, lucrări mai mult sau mai puţin semnalizate, lumina stradală din doi în doi şi, nu în ultimul rînd, fauna „ninja” a zonei, te fac să stai cu ochii în patru şi să-ţi doreşti să ieşi de acolo, oricum, numai să ieşi odată! Nici şoseaua naţională nu e mai brează.

Construită de parcă cineva doreşte să te obişnuiască cu valurile Dunării cu mai mult de 40 de kilometri depărtare de fluviu, pe timp de noapte ai parte de toate nenorocirile drumurilor naţionale româneşti. Beznă de-ţi bagi degetele în ochi, „spartă”din cînd în cînd de cîmpuri întregi transformate în ruguri încinse de către agricultorii prea leneşi să-şi cureţe parcela.

Căruţe şi biciclişti fără nicio semnalizare luminoasă, pe care îi ocoleşti, dacă ai … şi au noroc, în ultima secundă. Animale traversînd agale şoseaua prin cele mai neaşteptate locuri. Copii scăpaţi de sub supravegherea adulţilor traversînd în zig-zag, la adăpostul întunericului, şoseaua naţională.

Dinspre Calafat, numai de bine

Vestea că agricultorii bulgari, de pe marginea cealaltă a podului, au de gînd să pornească acţiuni de protest fiindcă românii le-au stricat, cu preţuri de dumping, uneori de 8-9 ori mai mici, comerţul cu roşii, nu pare să afecteze pe nimeni în Piaţa Centrală din Calafat.

Posesorii tarabelor care stau să cadă de atîta marfă proaspătă spun că „afacerea” a mers vreo două săptămîni, cît timp nu s-a perceput taxa pentru trecerea pe pod. Atunci, aşa este, mai mulţi „întreprinzători” români şi-au umplut portbagajele cu tomate ieftine de la Poiana Mare sau Desa şi au descins în piaţă din Vidin.

Komerţ kaput!

Efectul a fost devastator pentru comercianţii bulgari care au promis că vor organiza acţiuni de protest pe podul abia construit şi, prin autorităţile locale, se vor adresa Executivului de la Sofia pentru a se pune capăt „invaziei” româneşti.

„După ce s-a pus taxa de pod, spune Alexandrina, o comerciantă din Piaţa Calafat, nu a mai rentat să facem drumul până la Vidin. Dar au început să vină bulgarii aici, preluînd mica afacere românească. Vin cu maşini personale sau cu autobuze, cumpără legume de aici sau din Poiana Mare sau Desa şi le trec dincolo, unde sparg piaţa conaţionalilor!”.

Pieţarii mai spun că monopolul „exportului” de roşii a fost preluat de un întreprinzător bulgar. Poreclit „Pletosul”, acesta face legea printre tarabe şi căruţe cu legume, se tocmeşte la sînge, dar plăteşte pînă la ultimul ban ceea ce a cumpărat. Preţul cu care reuşeşte să ducă marfă în Vidin, spun pieţarii români, este secretul cu care a descurajat orice concurenţă. „Au uitat cum, pe vremea comunismului, povesteşte Alexandrina, veneau aici şi vindeau te miri ce, scrumiere, mileuri, şi noi îi primeam bine”.

Ofertă de nerefuzat

Înainte de inaugurarea Podului Calafat – Vidin, preţul roşiilor în pieţele bulgare era de circa 2 leva, adică 1 euro. Micul trafic de frontieră a început imediat ce podul a devenit operaţional. Astfel, roşiile româneşti au ajuns pe piaţa bulgară la un preţ de 8-9 ori mai scăzut, ceea ce a făcut să se prăbuşească, aproape imediat, oferta de roşii bulgăreşti. În ultimele zile, producătorii bulgari au fost nevoiţi să scadă la jumătate preţul roşiilor, la 1 leva (0,5 euro), dar tot nu pot face faţă concurenţei de 4 ori mai ieftină a tomatelor româneşti aduse pe piaţa bulgărească, acum, chiar de întreprinzătorii bulgari.

„Românii câştigă de mai multe ori, spune un producător bulgar în piaţa din Vidin, în primul rînd prin faptul că scapă de marfă în loc să o arunce, din cauza lipsei de cerere din ţara voastră şi, în al doilea rînd, datorită diferenţei de curs valutar faţă de euro, mai bun în România decât aici”. În piaţa din Calafat, un kilogram de roşii costă cel mult un leu şi, pentru cei care cumpără o cantitate mai mare, preţul scade chiar şi sub 50 de bani.

„Românii să ne lase în dârjava noastră”

Trecerea podului spre Vidin se dovedeşte a fi o simplă formalitate. Vameşii români sunt toţi numai un zâmbet, în timp ce bulgarii au de împărţit cîte ceva numai cu ai lor. Cei doi kilometri de asfalt fîsăie sub roţi preţ de cîteva minute, singurele fapte demne de remarcat sunt traficul aproape inexistent şi prima reparaţie la carosabil efectuată, evident, de o echipă bulgărească, în partea românească a podului!

Cumpărarea imediat a vignetei de drum, viteza subregulamentară şi centura pusă îţi atrag un zâmbet ironic din partea echipajului de poliţie care a organizat un filtru la intrarea în oraş.

Rumani=Ţigani

Zona cea mai aglomerată este însă la Piaţa Centrală. Este asemănătoare celei din Vidin, numai că parcarea aici pare monopolul unui zdrahon cu braţele muncite, altfel prietenos: „Spune-mi, dragă, ce ai nevoie şi se rezolvă”. În piaţă, ca şi în oraş, aproape toată lumea ştie româneşte. Marfă din belşug, dar nu ca la Calafat, şi nelipsitul „Cântar al pieţei”, semn că şi aici se fură pe rupte la gramaj! Subiectul roşiilor româneşti pare unul delicat, mai ales după ce, un comerciant, mi-a arătat, pe o tarabă nefolosită, o foaie de dictando pe care scria, cu litere latine: „Rumâni = Ţigani”.

„Roşiile româneşti ne-au omorât negoţul, spune un pieţar bulgar cu taraba plină de legume, voi nu plătiţi taxe şi impozite ca noi şi de aceea le daţi de patru ori mai ieftin. În plus, continuă el cu năduf, cine ştie ce nitraţi conţin şi ne otrăviţi!”. Se miră cînd aude că războiul roşiilor a devenit unul bulgaro-bulgar, dar nu comentează. Cu privire la înscrisul xenofob crede că abia acela este „lucru ţigănesc” şi că „românii sunt oameni ca şi noi”.

Mai vehementă este tanti Veronitca. Femeia găseşte o explicaţie înscrisului prin faptul că „ţiganii au venit aici cu marfă, ei ne-au nenorocit”. Este de acord că românii pot însemna şi altceva, dar mă îndeamnă să transmit conaţionalilor mei să rămână acasă şi să-i lase pe ei în „darjava lor”, că şi aşa au destule pe cap. După aventura la Vidin, Calafatul îmi pare, dintr-o dată, un oraş modern, european, în plină dezvoltare…

Taxă şi restricţii

Taxa percepută pe Podul Calafat – Vidin este de 6 euro pentru autoturisme. Vehiculele cu masa totală mai mare de 12 tone sunt supuse unor restricţii de circulaţie, începînd cu 5 iulie şi pînă pe 30 septembrie; ele vor tranzita podul doar în anumite intervale la sfîrşit de săptămînă: vinerea, între orele 16.00-22.00, şi duminica, între orele 14.00-22.00. Autorităţile bulgare au solicitat acest lucru pentru a fluidiza traficul turistic în sezonul estival.

Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
România, calculele calificării în optimile Euro 2024: scenariul ideal și cel catastrofal din...
România, calculele calificării în optimile Euro 2024: scenariul ideal și cel catastrofal din ultima etapă
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
18 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare de furtuni. Valul de...
18 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare de furtuni. Valul de caniculă continuă în sud, inclusiv în Bucureşti
Multimilionarul care l-a jignit înfiorător pe Ilie Năstase a dezvăluit cum s-a îndrăgostit...
Multimilionarul care l-a jignit înfiorător pe Ilie Năstase a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soţia sa: „Am fost uluit!”
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Proprietarii de locuințe din România riscă ÎNCHISOAREA. Regula la care sunt OBLIGAȚI
Proprietarii de locuințe din România riscă ÎNCHISOAREA. Regula la care sunt OBLIGAȚI
Cine sunt bărbații care au murit în tragedia de la Ibănești. Au încercat...
Cine sunt bărbații care au murit în tragedia de la Ibănești. Au încercat să se salveze unul pe altul
Pensiile pe luna iulie. Zilele în care se fac plățile
Pensiile pe luna iulie. Zilele în care se fac plățile
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
Condițiile inumane din lagărele de minori de pe vremea regimului comunist: „Copiii au...
Condițiile inumane din lagărele de minori de pe vremea regimului comunist: „Copiii au beţe în loc de braţe şi picioare, coastele ies în afară şi au burtica enormă”
Primul domnitor român care şi-a dat viaţa pentru apărarea țării. Deși a luptat...
Primul domnitor român care şi-a dat viaţa pentru apărarea țării. Deși a luptat până la moarte împotriva ungurilor, este un personaj uitat de mulți