News

Războiul celor mai puternici oameni din UE. Planul lui Charles Michel de a o doborî pe Ursula Von der Leyen

Charles Michel face tot posibilul s-o înlăture pe Ursula Von der Leyen din fruntea UE. Belgianul vrea să-l pună în locul ei pe premierul Greciei.
14.06.2024 | 14:01
Razboiul celor mai puternici oameni din UE Planul lui Charles Michel de a o dobori pe Ursula Von der Leyen
Ursula Von der Leyen şi Charles Michel nu vor mai forma un tandem în viitoarea organigramă a UE Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Charles Michel a început să-şi pună în aplicare planul de a o înlătura pe Ursula von der Leyen din funcția de președinte al Comisiei Europene, cel mai important organism executiv al UE, după cum susţin mai mulţi oficiali şi publicaţii acreditate la Bruxelles.

Conflictul Michel vs. Von der Leyen a culminat cu o vizită la Erdogan

Președintele Consiliului European le-a prezentat liderilor UE ideea ca premierul grec Kyriakos Mitsotakis să preia funcția lui Von der Leyen, au declarat cinci diplomați și oficiali europeni, sub protecţia anonimatului, pentru Politico. În momentul de faţă Von der Leyen are cele mai mari şanse să obţină un al doilea mandat, dar asta nu l-a împiedicat pe Michel să încerce un complot împotriva ei”, scrie publicaţia. Diplomații și oficialii numesc asta drept “o altă încercare disperată de a o înlătura pe Von der Leyen”.

ADVERTISEMENT

În plus, Michel ar fi sugerat în spatele ușilor închise că premierul danez Mette Frederiksen ar putea fi un președinte al Consiliului European mai bun decât fostul prim-ministru portughez António Costa, care este preferat de Von der Leyen și al cărui nume este cel mai des menționat în contextul de a ocupa postul deţinut în prezent chiar de Charles Michel.

“Acestea sunt fake news-uri şi minciuni. Președintele s-a consultat cu toți liderii în mod individual cu privire la procesul de împărțire a funcțiilor. Președintele nu a menționat nume în această etapă a consultărilor”, a dezminţit Ecaterina Casinge, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel.

ADVERTISEMENT

Michel este responsabil cu gestionarea unui acord politic după alegeri, între liderii europeni privind numirea șefului Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și a ramurii de politică externă a UE.

În zilele de după alegeri, între cei 27 de șefi de stat și de guvern a apărut un consens că Von der Leyen ar trebui să obțină un al doilea mandat și că António Costa ar trebui să fie noul președinte al Consiliului European. Relația personală bună dintre cei doi înclină spre acest tandem în fruntea UE, după ani de conflict între Michel şi Von der Leyen.

ADVERTISEMENT

“Războiul” acestora din urmă a culminat în timpul unei vizite efectuate la Ankara, în 2021, când Michel a luat singurul scaun liber, în timpul unei ședințe foto, și s-a așezat lângă președintele turc Erdogan, în timp ce Von der Leyen a trebuit să stea pe o canapea din apropiere. Scandalul a devenit cunoscut sub numele de Sofagate, iar Von der Leyen l-a acuzat pe Michel de sexism.

După Sofagate urmează Dinnergate

Între timp, Michel continuă să ofere alternative la Von der Leyen în discuțiile sale pregătitoare cu liderii UE, precum prim-ministrul grec Mitsotakis, dar și alți candidați, până acum nenumiți de sursele de la Bruxelles. Mitsotakis, pe de altă parte, a respins deocamdată posibilitatea de a prelua funcția cea mai înaltă din cadrul UE. “O susține 100% pe Ursula von der Leyen pentru președinţia Comisiei, așa cum a făcut-o de la bun început”, spun surse grecești. Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European, care este și el grec, a calificat ca „absolut ridicol” scenariul în care Mitsotakis sau Frederiksen ar prelua rolurile principale în UE.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor, Charles Michel însuşi vizează postul de Înalt Comisar al UE pentru politică externă, care este ocupat în prezent de spaniolul Josep Borrell. Țările europene au rezistat deja încercărilor anterioare ale lui Michel de a o înlătura pe Von der Leyen, cum ar fi încercarea de a o exclude de la un Consiliu European informal, din 17 iunie. Comisia Europeană a transmis că Von der Leyen încă nu a primit o invitație la cina liderilor de săptămâna viitoare. “Este o răzbunare copilărească. După Sofagate, avem acum Dinnergate. Trist”, a spus un alt diplomat UE.

ADVERTISEMENT