News

Războiul cu cormoranii intră într-o nouă fază. Petre Daea are susținători în Parlament. „Sunt prădători oportuniști, mai degrabă decât specialiști”

Făcuți celebri de către ministrul Petre Daea, cormoranii au ajuns să fie considerați un pericol major pentru crescătoriile de pește.
04.11.2022 | 12:48
Razboiul cu cormoranii intra intro noua faza Petre Daea are sustinatori in Parlament Sunt pradatori oportunisti mai degraba decat specialisti
Petre Daea, un dușman neînduplecat al cormoranilor/ Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Tihna coloniilor de cormorani s-ar putea spulbera definitiv, în cazul în care Parlamentul va adopta un proiect de lege care prevede posibilitatea vânării acestor păsări pe întreaga durată a anului. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, dușmanul de moarte al cormoranilor, primește o mână de ajutor din partea unui grup de parlamentari PSD și PNL care vor să dea dezlegare vânătorilor să vâneze cormorani indiferent de perioada anului.

Cormoranii, o sursă de „stres” pentru pești

Doar una dintre cele trei specii de cormorani – mare, mic și moțat – va putea fi vânată fără restricție de anotimp. Este vorba de cormoranul mare (Phalacrocorax carbo), specie care poate înghiți și pește de 50 de centimetri lungime. Inițiatorii proiectului depus la Senat pentru dezbatere publică susțin că aceste păsări au ajuns un pericol major pentru acvacultura de la noi.

ADVERTISEMENT

Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului. Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultura românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Arătând că proprietarii fermelor de acvacultură nu primesc niciun fel de despăgubiri pentru pagubele făcute, dar nici nu au voie să ucidă prădătorii peștilor pe care-i cresc. Inițiatorii fac un portret sumbru al fiarei înaripate care, potrivit unei declarații din acest an făcută de ministrul Petre Daea, ar mânca mai mult pește decât românii.

ADVERTISEMENT

Sunt prădători oportunişti – mai degrabă decât specialişti – care utilizează o mare varietate de habitate acvatice. Aici ei consumă o diversitate amplă de specii de peşti, deşi dieta lor reflectă în mod obişnuit disponibilitatea sezonieră a prăzii într-un anumit loc (…) Cormoranii care mănâncă peşti mari sunt foarte vizibili, deoarece manipulează şi încearcă să-şi înghită prada pe suprafaţa apei (…) Cormoranii pot deteriora peştii, în special exemplarele mai mari pe care le prind, dar nu le pot înghiţi. Aceste daune cresc riscul de îmbolnăvire, mortalitate şi stres la peştii afectaţi”, susțin inițiatorii proiectului.

Petre Daea a pus cormoranii în bătaia puștii

Statutul de specie protejată a făcut ca aceste păsări să migreze din apele naturale către fermele de acvacultură, unde hrana este mai abundentă. De asemenea, arealul s-a extins de la Delta Dunării și cursul fluviului înspre alte regiuni, precum Banat, Moldova, Transilvania. Studiile științifice arată că un cormoran mare consumă peste 700 de grame de pește pe zi, însă există date potrivit cărora, în perioadele de reproducere, cantitatea poate fi și chiar de 2-3 kilograme.

ADVERTISEMENT

Însă „epoca de aur” a cormoranilor din România a început să se apropie de sfârșit din 2019, când ministrul Petre Daea a spus că România ar trebui să elimine interdicția vânării acestor păsări. „Ei nu se mai sperie de om, intră în masa apei şi mănâncă peştele şi dezastrul este formidabil la pepinierele piscicole, cele care asigura continuitatea procesului piscicol şi împrospătarea resursei. Cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia”, spunea Daea la o reuniune de la Bruxelles a miniștrilor Agriculturii din țările Uniunii Europene, afirmație care la vremea respectivă a făcut vâlvă.

Odată ce Daea a dat tonul, Parlamentul a inițiat și adoptat, în mai 2020, un proiect de lege prin care era permisă împușcarea cormoranilor, în limitele recoltei stabilite de minister, în perioada 1 septembrie – 28 februarie, adică pe durata toamnei și iernii calendaristice. Se pare că legea nu a produs efectele dorite pentru că în vara aceasta întrucât ministrul încă era nemulțumit de pagubele produse de cormorani.

ADVERTISEMENT

În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsuri de-acestea, de reglaj al ecosistemului, nu au fost tardive, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării (…). Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică”, spunea Petre Daea în luna iulie. Semnalul a fost înțeles de colegii săi de partid care acum au depus proiectul în urma căruia cormoranii se vor teme pentru viețile lor pe durata întregului an, nu doar toamna și iarna.

ADVERTISEMENT
Tags: