News

Războiul Curții Supreme a SUA cu anumite drepturi. După avort ar putea urma căsătoriile LGBTQ

În cazul în care verdictul în cazul de referință Roe vs Wade ar fi anulat, unii se tem de ce ar putea însemna inversarea precedentului pentru drepturile recent câștigate ale comunității LGBTQ.
11.06.2022 | 19:08
Razboiul Curtii Supreme a SUA cu anumite drepturi Dupa avort ar putea urma casatoriile LGBTQ
Judecătorii conservatori s-au declarat deja împotriva căsătoriei între persoane LGBTQ Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Temerile precum cele că îngrijirea medicală pentru afirmarea genului ar putea fi în pericol sau căsătoria homosexuală s-ar putea confrunta cu un viitor incert au apărut după ce un proiect de opinie a majorității Curții Supreme, potrivit căruia hotărârea de referință Roe vs Wade privind avortul va fi anulată, a apărut pe surse în presa americană.

Susținătorii comunității LGBTQ se tem efectele anulării verdictului Roe vs Wade

Documentul scurs către presă, publicat de Politico la începutul lunii trecute, este proiectul de aviz în cazul Dobbs vs Jackson Women’s Health Organization. Potrivit documentului, Curtea Supremă, într-o opinie majoritară scrisă de judecătorul Samuel Alito, a confirmat legea din Mississippi care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină și a anulat atât Roe, cât și Planned Parenthood vs Casey, hotărând efectiv că nu există un drept constituțional la avort.

ADVERTISEMENT

În cazul în care decizia oficială va fi conformă proiectului apărut în presă, susținătorii comunității LGBTQ își fac griji cu privire la implicațiile imediate asupra sănătății persoanelor LGBTQ și asupra eventualității ca dorința instanței de a răsturna precedentul să se extindă și la cazul de referință din 2015 al Curții Supreme Obergefell vs Hodges, care a legalizat efectiv căsătoriile între persoane de același sex.

Judecătorii conservatori Samuel Alito și Clarence Thomas au semnalat deja că ar dori să îl anuleze.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, comunitatea LGBTQ susține prudență împotriva prea multor speculații cu privire la soarta căsătoriei între persoane de același sex și, în schimb, îndeamnă să se acorde atenție impactului imediat cauzat de o anulare a hotărârilor Roe și Casey și de atacurile continue asupra drepturilor LGBTQ la nivelul statelor.

„Amenințarea la adresa femeilor și a drepturilor de reproducere este deja suficientă”, a declarat Evan Wolfson, fondatorul Freedom to Marry, pentru NBC News. „Amenințarea la adresa libertății de a se căsători este reală, dar există pericole și mai mari și mai iminente pe care trebuie să le abordăm și, dacă abordăm aceste pericole, ne vom proteja împotriva potențialei amenințări la adresa libertății de a se căsători care ar putea urma.”

ADVERTISEMENT

Accesul la avort și îngrijirea sănătății transgender

Cathryn Oakley, avocat la Human Rights Campaign, cel mai mare grup pentru drepturile LGBTQ din țară, a subliniat că viitoarea decizie privind avortul a Înaltei Curți va avea un impact direct asupra persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender și queer.

„Comunitatea LGBTQ se bazează pe îngrijirea sănătății reproductive. Persoanele LGBTQ sunt beneficiare ale dreptului la avort și folosesc contracepția”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Accesul la contracepție ar putea deveni mult mai dificil din cauza deciziei, iar accesul la tratamente de fertilitate ar putea fi, de asemenea, pus în pericol, a spus ea.

„Multe persoane LGBTQ se bazează pe reproducerea asistată”, a spus Oakley. „Dacă legea crede că viața umană începe de la concepție, înseamnă că acei embrioni dintr-un vas Petri sunt legal oameni. Acest lucru ar face imposibilă funcționarea FIV”, a spus ea, referindu-se la fertilizarea in vitro.

Clinicile care oferă servicii de întrerupere de sarcină oferă adesea asistență medicală care confirmă genul persoanelor trans, cum ar fi tratamente pentru blocarea pubertății și hormoni.

„Persoanele LGBTQ primesc o serie de îngrijiri de sănătate a reproducerii de la clinici care în care se efectuează avorturi și este important ca aceste clinici să fie deschise și capabile să funcționeze”, a mai spus Oakley.

Număr istoric de proiecte de lege anti-LGBTQ la nivel de state

Asistența medicală pentru persoanele transgender a fost, de asemenea, restricționată din punct de vedere legal la nivel de stat în acest an, într-o sesiune legislativă care a înregistrat un număr istoric de proiecte de lege anti-LGBTQ.

„Oamenii au muncit din greu în lupta împotriva legislației anti-trans în tot sudul”, a spus Adam Polaski, director de comunicații la Campania pentru Egalitate în Sud. „Există deja un trend anti-LGBTQ.”

Jason Pierceson, profesor de științe politice la Universitatea din Illinois Springfield, a spus că există o polarizare extraordinară în politica statului privind avortul și drepturile LGBTQ. „Unul dintre cele mai importante lucruri cu privire la răsturnarea lui Roe este accelerarea acestui proces”, a spus el.

În această sesiune, legislatorii de stat au introdus peste 340 de proiecte de lege anti-LGBTQ, potrivit Campaniei pentru Drepturile Omului. Federația pentru Egalitate estimează că cel puțin 35 au trecut până acum.

Luna trecută, Alabama a devenit al treilea stat, după Arkansas și Tennessee, care a adoptat o lege care restricționează furnizarea de asistență medicală pentru persoanele transsexuale și primul care a adăugat sancțiuni penale.

Iar la începutul acestei luni, administrația guvernatorului de Florida, Ron DeSantis, a luat măsuri pentru a restricționa îngrijirea transgender pentru minori și pentru persoanele trans de toate vârstele prin Medicaid.

„Dacă o extrapolăm, există o amenințare reală că statele ar putea continua să adopte astfel de interdicții și, în esență, să facă din aceasta genul de țară în care există unele state în care poți accesa asistență medicală pentru afirmarea de gen și în care nu poți”, a mai spus Polaski.

ADVERTISEMENT
Tags: