News

Războiul din Siria, „agent electoral” pentru Erdogan. Cristian Pîrvulescu: „Conflictul trebuie să facă uitate problemele economice ale Turciei!”

Politologul Cristian Pîrvulescu este convins că președintele Recep Tayyip Erdogan mizează pe războiul împotriva kurzilor din Siria pentru viitoarele alegeri, din iunie 2023.
25.11.2022 | 13:00
Razboiul din Siria agent electoral pentru Erdogan Cristian Pirvulescu Conflictul trebuie sa faca uitate problemele economice ale Turciei
Politologul Cristian Pîrvulescu explică strategia președintelui Recep Tayyip Erdogan, în privința invaziei din Siria (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Turcia continuă atacurile în Siria, considerate drept consecința atentatului de la Istanbul. Știrea a făcut înconjurul lumii, trezind inclusiv reacții din partea SUA și a Rusiei, însă politologul Cristian Pîrvulescu susține că președintele Recep Tayyip Erdogan va declanșa un conflict militar de amploare, pentru a-și consolida poziția, într-un moment în care „se află în cădere liberă, din pricina situației economice foarte proaste a țării sale”.

Politologul Cristian Pîrvulescu: „Atentatul de la Istanbul, instrumentat pentru a provoca un război care să-i aducă vânt în pupă lui Erdogan!”

Imediat după ce forțele turce au lansat noi atacuri aeriene asupra bazelor grupărilor kurde din nordul Siriei și Irakului, președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va extinde operațiunile militare, printr-o ofensivă terestră. Ținta este nordul Siriei, „fieful” militanților kurzi, iar tensiunea capătă amploare, având în vedere faptul că, în regiunea respectivă, activează trupe americane și rusești. Din acest motiv, apare întrebarea legitimă dacă, dincolo de războiul din Ucraina, va izbucni un nou conflict militar de amploare.

ADVERTISEMENT

„Observatorul Sirian asupra Drepturilor Omului este organizația care a primit informația referitoare la începutul agresiunii și a transmis-o către France Press. Washingtonul și Moscova încearcă să domolească Turcia, însă atentatul de la Istanbul a fost instrumentat pentru a provoca un război împotriva kurzilor, care trebuie să facă uitate problemele economice și să-i aducă lui Erdogan vânt în pupă”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.

„Deja, Erdogan a afirmat că este mai hotărât ca niciodată și că operațiunile aeriene și loviturile de artilerie sunt doar începutul, adevăratul său scop fiind protejarea frontierei de sud. Din acest motiv, eu sunt sigur că Recep Tayyip Erdogan va ataca Siria, pentru că are nevoie de acest război, care va fi unul cu scop electoral”, a adăugat politologul.

ADVERTISEMENT
Erdogan Emirul Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani
Între problemele militare și electorale, președintele Erdogan a dat o fugă la CM de fotbal din Qatar, acolo unde s-a întâlnit cu Emirul Emirul Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani (sursa hepta.ro)

Kurzii, pregătiți de confruntare, pe un teritoriu controlat de americani și de ruși

De altfel, liderul de la Ankara afirmase, în mai multe rânduri, că scopul intervenției militare terestre este securizarea zonei de frontieră.

Referindu-se la acest subiect, analistul intervievat a menționat: „Crearea respectivei zone de securitate a fost deja stabilită. Turcii au atacat o bază rusă, unde au omorât un soldat kurd și au rănit alți doi. Așadar, este vorba despre o bază rusă unde sunt cantonați și soldați kurzi. Agenția France Press a transmis că, potrivit surselor care provin din rândurile organizațiilor neguvernamentale care monitorizează situația, a fost rănit inclusiv un soldat rus”.

ADVERTISEMENT

Totuși, dincolo de pretextele invocate de Edogan și de miza electorală a declanșării unui conflict de proporții, atrage atenția, în mod deosebit, prezența militară agresivă turcă într-o zonă controlată atât de americani, cât și de ruși. Nimic nu este, însă, întâmplător și se pare că liderul de la Ankara a calculat fiecare pas:

„Pe de altă parte, nu trebuie uitate atacurile ministrului de interne turc împotriva americanilor, aceștia din urmă fiind, în continuare, prezenți în Siria. Americanii susțin anumite organizații, precum Uniunea de Protecție a Poporului, iar turcii doresc să atace tocmai aceste structuri kurde. Problema stă în faptul că, din propriile afirmații, încă din 2019, kurzii se declară pregătiți pentru un eventual război, iar turcii nu-i vor putea speria”.

ADVERTISEMENT

Instrumentarea atentatului de la Istanbul și enigma apartenenței atacatorilor

Discuția a revenit la recentul atentat de la Istanbul, considerat pretextul pentru viitoarele operațiuni militare.

„Sigur, președintele turc dă vina pe PKK, pe americani și pe oricine poate. Eu nu pot să cred, nicio clipă, că pot fi atât de iraționali kurzii, încât să producă un atentat la Istanbul, știind care va fi rezultatul acestuia. Mi se pare că acest atentat seamănă foarte bine cu lovitura de stat din 2016. Eu nu spun că oamenii care au participat la acele evenimente nu au crezut că dau o lovitură de stat, dar consider că au fost instrumentați și folosiți”, a completat Cristian Pîrvulescu.

De altfel, politologul a reamintit faptul că unul dintre motivele pentru care este foarte posibil să avem de a face cu o „instrumentalizare” este faptul că nimeni nu cunoaște, cu exactitate, proveniența atacatorilor de la Istanbul, dovadă și recentele arestări de la Sofia, potrivit Digi 24, printre cei reținuți aflându-se și trei cetățeni moldoveni.

Teoretic, referitor la atentatul din 13 noiembrie, soldat cu șase morți și cu 80 de răniți, autoritățile turce atribuie actul terorist grupărilor insurgente Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și Unităților Populare de Protecție (YPG), care au negat implicarea în respectivul atac.

„În orice caz, nu era în interesul kurzilor să producă o asemenea dezordine. Singurul beneficiar era Erdogan, iar acest lucru a fost clar încă din prima clipă. În acest moment, Rusia a cerut în mod categoric Turciei să se abțină, SUA au făcut-o într-un mod discret dar la fel de clar, însă Turcia nu se va abține”, a conchis comentatorul politic, pe marginea acestui subiect.

Asemănări și deosebiri cu războiul din Ucraina

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, „pentru Recep Tayyip Erdogan, acest război este vital, pentru că are nevoie de naționaliștii turci, care nu sunt întotdeauna islamiști și foarte apropiați curentului conservator, dar se mobilizează de fiecare dată atunci când apar probleme legate de Kurdistan. Apariția unui stat kurd este considerată de către turci ca fiind extrem de periculoasă”.

Problema stă în faptul că acest război riscă să se extindă în toate zonele kurde, deoarece turcii au atacat atât în Irak, cât și în Siria, iar forțele kurde sunt pregătite să facă față acestei agresiuni în ambele țări, dar și în Turcia, acolo unde, de asemenea, trăiește o parte a populației de origine kurdă.

„Un atac concertat ar putea fi în beneficiul lui Erdogan, însă nu rușii ar putea să-i dea lecții în acest moment, pentru că situația este similară cu aceea creată de ei, în Ucraina. Simpla diferență este că, în speța la care facem referire, statele atacate, Siria și Irakul nu reacționează”, a explicat intervievatul nostru.

În iminenta apropiere a războiului, am dorit să facem o scurtă „trecere în revistă” a forțelor combatante. Cristian Pîrvulescu are cuvântul:

„Kurzii sunt pregătiți de americani. Acesta este motivul pentru care ministrul de interne turc a avut acea ieșire isterică la adresa SUA. Deși puterea de la Ankara susține contrariul, americanii sprijină așa numitele grupări moderate, care au contribuit la lupta împotriva terorismului daesh, adică a Statului Islamic. Lupta a fost dusă, în primul rând, de grupările kurde și în special de Unitatea de Protecție a Poporului Kurd”.

Dar, potrivit partenerului nostru de dialog „cu siguranță, armamentul ușor al kurzilor nu se compară cu arsenalul turcesc, însă faptul că Ankara a avut curajul să bombardeze cu drone o unitate rusească în care funcționau și poziții kurde arată disperarea regimului Erdogan, în crearea unor condiții de război. Avem de a face cu o atitudine provocatoare!”.

Demonstranti kurzi
Demonstranții kurzi au împânzit orașele germane Hessen și Frankfurt (sursa hepta.ro)

Atacuri dure, încă din 2016, în ciuda reticienței marilor puteri

Comentatorul politic susține că, în mod evident, informațiile transmise în Turcia se referă la pericolul reprezentat de kurzi. „Însă, armata turcă nu poate fi atacată, în niciun fel, de către kurzi. Aceștia din urmă sunt bine pregătiți, au dovedit că sunt capabili să se apere, dar armata turcă este una dintre cele mai performante din cadrul NATO”, a subliniat interlocutorul nostru, care s-a referit și la modul în care SUA și Rusia ar putea sau nu adopta o atitudine mai directă, în această dspută:

„E greu de spus dacă există cineva care să-și poată permite să fie supărat pe turci. Erdogan are propria politică, față de americani și de ruși. Este mai apropiat de Rusia decât de SUA, însă acest război de uzură, purtat împotriva kurzilor din Siria, este unul cu vechime. Dincolo de protestele care au loc în lume, în urma recentelor atacuri, să nu uităm că, după anul 2016, turcii au exercitat acțiuni permanente, fără să ia în seamă reticiența SUA sau a Rusiei. Ei au atacat unitățile de protecție a poporului kurd și forțele siriene, în special în zona orașului sirian Kobane”.

„De altfel, Ankara a acuzat așa numitul comando kurd, venit de la Kobane, care a organizat atentatul din 13 noiembrie. Kobane este localitatea în care, în anul 2015, kurzii au fost atacați, în același timp, atât de turci, cât și de daesh. Mai exact, în momentul atacului Statului Islamic, turcii nu doar că nu i-au susținut, dar i-au și bombardat”, a amintit partenerul nostru de discuție.

„Nu ne putem aștepta la un nou val de migranți”

Așa cum se petrec evenimentele, în mod firesc, în cazul fiecărei conflagrații, trebuie luat în calcul riscul apariției unui nou val de refugiați. Cu toate acestea, comentatorul politic nu ia în calcul o situație asemănătoare celei create de războiul din Ucraina:

„Nu cred că ne putem aștepta la un nou val de migranți. Turcia insistă să restaureze zona de control de 30 de kilometri și intenționează să ducă un război continuu, de uzură, care să dureze până la alegerile care vor avea loc abia peste șase luni”.

„Nici măcar nu vorbim despre o populație foarte numeroasă, în respectiva zonă. În general, sunt combatanți, astfel că este greu de crezut că vom avea un val de refugiați, similar celui din anul 2015”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT