News

Războiul din Ucraina a afectat turismul din Europa de Est. ”Oamenii nu vor să fie văzuți că se distrează într-un loc unde sunt mulți refugiați”

Turiștii care alegeau ca destinații de vacanță Polonia, Ungaria, Letonia, Slovacia, Estonia, România au evitat aceste țări după invadarea Ucrainei de către Rusia.
10.08.2022 | 15:31
Razboiul din Ucraina a afectat turismul din Europa de Est Oamenii nu vor sa fie vazuti ca se distreaza intrun loc unde sunt multi refugiati
Turiștii au temeri legate de securitate sau de percepție Foto: Wikipedia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Turiștii se tem de vecinătatea acestor destinații cu Ucraina aflată în război, iar imaginile cu refugiații care trec granița par să sporească proximitatea în mintea oamenilor, cu un efect devastator pentru industria de călătorii.

Războiul din Ucraina a afectat turismul din Europa de Est

La sfârșitul lunii martie, viceministrul polonez pentru sport și turism, Andrzej Gut-Mostowy, a declarat presei că anulările vacanțelor de către vizitatorii străini au crescut între 30% și 40%.

ADVERTISEMENT

Compania aeriană europeană Jet2 a suspendat chiar zborurile către Polonia în martie. Vor fi reluate în septembrie, prea târziu pentru grosul vacanțelor de vară.

Este o tendință care poate fi observată în toată Europa de Est.

Operatorul de turism Last Night of Freedom, care organizează petreceri ale burlacilor în toată Europa, a raportat că rezervările pentru Cracovia, Polonia, s-au prăbușit cu 60% pentru vara anului 2022.

ADVERTISEMENT

„Cred că atunci când a început invazia, oamenii auzeau despre bombardamente aproape de graniță, iar acum au această imagine în cap”, spune fondatorul Matt Mavir, citat de CNN. “Dar ar trebui să uite de asta. Dacă Rusia ar începe să bombardeze țările NATO, a merge în Polonia ar fi cea mai mică dintre grijile noastre.”

Siguranța personală nu este singurul motiv pentru care oamenii stau departe de aceste destinații.

„Oamenii spun că nu vor să meargă undeva și să se vadă că se distrează într-un loc în care percepția este că există o mulțime de refugiați. Cineva și-a pierdut casa și tu ești acolo în tricouri asortate, bei bere – există o juxtapunere care nu se potrivește.”

ADVERTISEMENT

O criză la nivel regional

Nu este vorba doar de Polonia. Last Night of Freedom spune că rezervările pentru Budapesta, Ungaria, au scăzut cu 45% și către Riga, Letonia, cu 39%.

Cifrele Agenției Maghiare de Turism arată o scădere a numărului de turiști cu 37% în primele șase luni ale anului 2022, față de 2019. Numărul americanilor au scăzut cu 65%. Se spune că cifrele sunt în creștere și speră să ajungă la sfârșitul anului cu o scădere de doar 10%.

ADVERTISEMENT

Slovacia, are graniță comună cu vestul Ucrainei, a înregistrat o scădere a numărului de vizitatori străini cu 49% față de 2019, potrivit cifrelor consiliului său de turism din ianuarie până în mai.  „Este greu de spus câți nu au vizitat din cauza fricii de pandemie și câți sunt îngrijorați de conflictul din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al instituției.

Capitala Bratislava se află la granița cu Austria, la o oră de Viena și la 16 ore de Kiev. Cu toate acestea, granița comună este suficientă pentru a speria oamenii.

Situația afectează chiar și țări care nu au graniță cu Ucraina.

Liina Maria Lepik, directorul Oficiului Estonian de Turism, spune că jumătate din cele 350 de nave de croazieră programate să viziteze Tallinn în 2022 au fost anulate „ca efect direct al războiului” – pentru că nu se mai pot opri la Sankt Petersburg.

„Am auzit despre impactul războiului ca motiv pentru anularea călătoriilor de grup, dar nu am văzut impactul direct al războiului în statisticile turismului”, spune Lepik. „Numărul de vizitatori s-a îmbunătățit treptat în fiecare lună”, deși a adăugat că nu se apropie încă de nivelurile de dinainte de pandemie.

„Nu va mai fi niciodată atât de ieftin”

Nu toți sunt atât de norocoși. În ianuarie, Jacek Legendziewicz spera că 2022 va fi anul în care compania sa hotelieră din Cracovia, Jordan Group, își revine după pandemie. Dar apoi a venit invazia și au pierdut 80% din rezervările de grup în trei zile.

„A fost nevoie să se accepte imediat refugiații din Ucraina, iar acest lucru a umplut parțial hotelul”, spune el. „Pentru a funcționa, însă, aveam nevoie de turiști obișnuiți.”

Chiar și acum, deși cifrele comisiei de turism din Polonia spun că numărul de vizitatori este în creștere, Legendziewicz, care este și director adjunct al Camerei Hotelurilor din provincia Małopolska, are în continuare probleme.

Doar cei veniți pentru conferințe continuă în mod normal, în timp ce numărul de vizitatori străini „crește foarte lent”. Numărul oaspeților străini a scăzut cu 60%. „Rezultatul este de trei ori mai rău decât în ​​2019”, spune el.

„Tot aud că Polonia, Cracovia sunt prea aproape de război”. El plănuiește un nou slogan: „Nu a fost niciodată și nu va fi niciodată la fel de ieftin ca acum”.

„Dacă stai departe, rănești aceste locuri mai mult decât războiul propriu-zis. Dacă oamenii ar vizita Polonia, ar ajuta și peste graniță”, spune Matt Mavir. Compania lui donează 10% din profiturile oricărei călătorii în Polonia unor organizații de caritate pentru refugiați de pe teren.

Câștigătorii regionali

Interesant este că două țări din regiune înregistrează o creștere a numărului turiștilor. Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina, a înregistrat mai mulți vizitatori străini în primul trimestru al anului 2022 decât înainte de pandemie, trecând de la 31.000 de turiști nerezidenți în 2019 la 36.100 în 2022.

Între timp, Lituania, care se învecinează cu aliații ruși cu Belarus și exclava rusă din regiunea Kaliningrad, spune că până în iunie, numărul de vizitatori a fost la 88% față de nivelul din 2019. Acești „vizitatori” includ ucraineni care fug de conflict, dar numărul turiștilor din Letonia, Marea Britanie și Statele Unite a crescut.

Chiar și Polonia, cu o scădere de 25% a turismului total din februarie până în mai 2022, a înregistrat o creștere cu 20% a vizitatorilor din SUA. Un purtător de cuvânt al Oficiului Polonez de Turism a declarat că abolirea de către Polonia a obligativității purtării măștilor, a regulilor de izolare și de carantină în martie „ar trebui să fie luată în considerare”.

Ar putea exista un alt factor care scade cifrele – că, după doi ani de pandemie, mișcarea „călătorii de răzbunare” îi face pe oameni să își rezerve excursii de pe lista de lucruri pe care să le faci înainte de a muri, ceea ce înseamnă că destinațiile principale se cedează sub presiune, în timp ce locurile mai puțin cunoscute sunt trecute cu vederea.

ADVERTISEMENT