News

Războiul din Ucraina, prin ochii unui american ucis lângă Harkov. A fugit de-acasă ca să lupte împotriva ruşilor şi a trăit momente cumplite

Povestea tulburătoare a lui James Gregg, un mercenar american ucis pe frontul din Ucraina. Viaţa în linia întâi, derulată cu câteva luni înaintea morţii
06.11.2022 | 09:00
Razboiul din Ucraina prin ochii unui american ucis langa Harkov A fugit deacasa ca sa lupte impotriva rusilor si a trait momente cumplite
Războiul din Ucraina, privit prin ochii lui James Gregg, un american ucis lângă Harkov Foto: The Daily Beast
ADVERTISEMENT

Soldatul american James Gregg, în vârstă de 23 de ani, care s-a înrolat ca mercenar pe frontul ucrainean pentru a lupta împotriva Rusiei, a fost ucis în luptele din zona Harkov. Informația a fost confirmate atât de tatăl acestuia, cât și de comandantul său.

Rănit de 14 schije, la începutul verii

De la începutul lunii septembrie contra-ofensiva ucraineană din zona Harkovului a împins înapoi linia frontului, peste 300 de localităţi fiind ocupate de sub ocupaţia rusă. Luptele continuă să fie intense, iar pierderile sunt însemnate în ambele tabere.

ADVERTISEMENT

Între cei care şi-au pierdut viaţa în ultimele zile se află şi tânărul soldat american James Gregg. El se înrolase în Legiunea Străină în aprilie, iar două luni mai târziu avea să fie rănit de un dispozitiv exploziv, tot în apropiere de Harkov. În total, 14 schije i-au lovit corpul, inclusiv piciorul drept, mâna dreaptă şi umărul. Într-un spital din Poltava, la recuperare, l-au găsit la vremea respectivă reporterii The Daily Beast, cu care a acceptat să vorbească.

În ciuda rănilor, ele era determinat să se reîntoarcă pe câmpul de luptă. “Nu mi-am terminat treaba. Nu am încheiat misiunea pentru care am venit aici“, le spunea el jurnaliştilor. Gregg a adăugat că a fost inspirat să meargă în Ucraina după ce a văzut la televizor imagini cu un tanc rusesc care trece peste maşină cu civili.

ADVERTISEMENT

În orăşelul său din Insula Orcas, situată în largul coastelor statului Washington, tânărul locuia alături de tatăl său, care era răspicat împotriva ideii ca fiul său să meargă să lupte în Ucraina. Dar Gregg a fost neclintit în hotărârea sa și a luat decizia să iasă pe furiș din casă și să meragă în Europa unde să se ofere ca voluntar pe front, deși nu avea experiență militară.

Nu puteam să stau, pur şi simplu, trebuia să fac ceva. Am prieteni în Ucraina, este atât de groaznic ce se întâmplă”, spunea americanul în luna iunie, pentru The Daily Beast. El a amintit cum în acea dimineaţă de aprilie s-a strecurat afară din casă fără ştirea tatălui şi a luat autobuzul spre locuinţa mamei sale, care l-a dus cu maşina la aeroport.

ADVERTISEMENT

Când a sosit în Ucraina, James Gregg a fost imediat acceptat în Legiune și a fost transferat rapid în prima linie de la Harkov. “Nu voiam să par cu mai multă experiență decât aveam cu adevărat, așa că le-am spus că am experiența minimă. Nu am vrut să-mi asum responsabilităţi pentru alții“, a mai afirmat soldatul, recunoscând că antrenamentul său a fost scurt şi haotic, după care i s-a dat o puşcă-mitralieră.

De pe patul de spital, americanul declara că înțelege dacă oamenii care îl cunosc consideră că a luat o decizie “prostească”.

ADVERTISEMENT

A fost o oportunitate de a pleca, așa că a trebuit să o fac. Desigur, ar fi posibil să ajut într-un mod umanitar, dar eram atât de supărat… Eram atât de supărat de invazia rusă, așa că nu puteam suporta doar să lucrez într-un depozit“, mai spunea el.

În ultimele sale mesaje către tatăl său, James i-a trimis acestuia fotografii cu o femeie dintr-unul dintre teritoriile eliberate din nord-estul Ucrainei, el arătându-se foarte mândru că a putut s-o ajute ​​pe aceasta să se conecteze cu fiicele ei, după cinci luni, printr-o conexiune la internet Starlink.

Momentul exploziei, poveste în alb şi negru

În acelaşi material din iunie, Steve, tatăl lui James Gregg, declara pentru The Daily Beast că acestuia îi plăcea să citească romanul “Pentru cine bat clopotele”, de Ernest Hemingway. Cartea este despre un tânăr american care se alătură unei unități de gherilă în Războiul Civil Spaniol și este grav rănit după ce a aruncat în aer un pod. Aceeaşi soartă a avut-o şi fiul său, după câteva săptămâni de război.

James își amintește ca prin vis cum în acea zi de 1 iunie totul s-a înnegrit brusc, când o dronă a ruşilor a aruncat un dispozitiv exploziv peste postul său din regiunea Harkov. Un voluntar francez a murit imediat, iar schijele au rănit un alt luptător străin. James însuşi a fost trântit la pământ, în timp ce schijele i-au pătruns în trup. Una i-a lovit brațul drept, rupând o bucată din el. “Dintr-o dată, totul a devenit în alb și negru. Mi-a trecut prin cap că o să mor, dar, din motive pe care nu pot să mi le explic, mă simțeam liniștit”, mai povestea tânărul mercenar, de pe patul de spital.

Simțeam cădură în braţul rănit. Lătrăturile câinilor din tabără îmi răsunau tare în urechi şi am alergat la o toaletă în aer liber. Încercam să-mi țin brațul întreg”. După o vreme, s-a strecurat cu greu înapoi afară, cu cămaşa legată în jurul braţului. Apoi i-a apărut în faţa ochilor imaginea unuia dintre prietenii, căzut pe scări, moment în care a intrat iar în panică.

James Gregg fugit de-acasă ca să lupte împotriva trupelor lui Putin
James Gregg a murit la 23 de ani, pe frontul din Ucraina Foto: The Daily Beast

Pierdea mult sânge. I-am scos cămașa ca să-i pun presiune pe răni,, dar sângera în atâtea locuri… Nu știam ce să fac. Eram pe cale să leșin. Am luat o pungă de plastic și am pus-o pe pieptul lui care sângera. Respira din ce în ce mai greu“, a mai povestit el.

După ce a folosit un radio pentru a cere ajutor, James Gregg și alți câțiva soldați au fost duși la un spital de campanie. Acolo a fost stabilizat şi prietenul său, căruia încercase să-i oprească sângerarea.

Ulterior, aşa cum a promis, James s-a reîntors pe front. Însă, după numai trei luni, în ultimele zile ale lui octombrie, el avea să îngroaşe într-adevărul numărul morţilor de pe frontul ucrainean. Prins sub focul artileriei inamice el a murit la doar 23 de ani, lăsând în urmă o poveste prin intermediul căreia cititorul poate privi imaginea terifiantă a războiului, chiar în prima linie.

ADVERTISEMENT