News

Războiul din Yemen explodează: Intervenţie terestră de trupe străine

Trupe străine au debarcat joi pe aeroportul Aden din Yemen, prima acţiune militară terestră a coaliţiei sunite condusă de Arabia Saudită care a început săptămâna trecută o campanie de...
02.04.2015 | 14:10
Razboiul din Yemen explodeaza Interventie terestra de trupe straine
ADVERTISEMENT

Trupe străine au debarcat joi pe aeroportul Aden din Yemen, prima acţiune militară terestră a coaliţiei sunite condusă de Arabia Saudită care a început săptămâna trecută o campanie de bombardamente împotriva rebelilor şiiţi houthi. Există martori, citaţi de Reuters, care susţin că soldaţii care au pătruns în Yemen sunt egipteni şi saudiţi. Surse citate de AP săptămâna trecută spuneau că o invazie a micului stat din peninsula Arabică este iminentă.

Pentru a apăra guvernul din Yemen de ofensiva rebelilor şiiţi houthi, Arabia Saudită a început săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, o serie de atacuri aeriene asupra unor poziţii ale rebelilor din Yemen. Saudiţii susţin că sunt parte a unei coaliţii de zece state, care include şi membri ai Consiliului de Cooperare din Golf (GCC).

ADVERTISEMENT

În ciuda loviturilor sistematice ale coaliţiei sunite, sprijinită logistic de SUA, rebelii şiiţi încă ţin piept trupelor guvernamentale din Sana’a.

Yemenul nu este un producător de petrol cu pondere majoră pe piaţa globală, dar poziţia geografică a acestuia la strâmtoarea Bab el-Mandeb, un punct de trecere cheie pentru livrările internaţionale, face din statul arab o rotiţă importantă în mecanismul comerţului de energie. Peste 3,4 milioane de barili de petrol au tranzitat zilnic strâmtoarea Bab el-Mandeb în 2013.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.dcnews.ro

Tags: