News

Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura între 50 și 80 de ani. Estimarea unui britanic specializat în studii de apărare

Fostul director al Royal United Services Institute, profesorul Michael Clarke, a lansat recent o estimare sumbră despre durata războiului dintre Rusia și Ucraina.
25.08.2022 | 07:51
Razboiul dintre Rusia si Ucraina ar putea dura intre 50 si 80 de ani Estimarea unui britanic specializat in studii de aparare
Estimare sumbră despre războiul dintre Rusia și Ucraina. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Potrivit skynews.com, el a prezentat un scenariu pesimist, conform căruia războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura între 50 și 80 de ani.

Cât de mult poate dura războiul din Ucraina

Declarațiile despre acest subiect au fost consemnate în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri demla Sky News. Astfel, profesorul a răspuns întrebării unui cititor care dorea să afle ce s-ar putea întâmpla după șase luni de conflict.

ADVERTISEMENT

Părerea mea este că această luptă va continua pentru următorii 50, 80 de ani. Adică Rusia nu acceptă că Ucraina are dreptul de a fi un stat independent și Ucraina trăiește cu o amenințare la adresa existenței sale.

Cred că va fi o serie de conflicte on/off. Vor fi încetări ale focului urmate de rupturi după câțiva ani sau mai mulți. Istoria va consemna că totul a început în 2013-2014.

ADVERTISEMENT

2022 a fost a doua rundă, iar aceasta s-ar putea încheia temporar dacă Ucraina va reuși să împingă forțele rusești din teritoriile cucerite începând cu 24 februarie 2022”, a precizat Michael Clarke, specializat în studii de apărare.

Miză foarte importantă pentru Vladimir Putin

În continuare, fostul director al Royal United Services Institute (n.r. – din 2007 până în 2015) a completat că dacă Ucraina ar reuși să provoace retragerea armatei ruse, asta ar echivala cu o umilință uriașă pentru Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Totodată, academicianul britanic a subliniat că un eventual eșec pe frontul din Ucraina ar putea însemna dispariția președintelui Rusiei. Au fost prezentate și motivele care ar putea genera această situație.

O luptă de lungă durată, cu până la 200.000 de soldați uciși și o economie afectată pe termen lung pot pune în pericol poziția liderului de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Dacă Vladimir Putin va fi înlocuit în cele din urmă, Clarke a atras atenția că succesorul nu va fi un om drăguț. În plus, sunt șanse mari ca el să preia ostilitatea față de Ucraina.

ADVERTISEMENT