Sporturi

Războiul generațiilor, un nou episod. Djokovic vrea titlul 18 de Grand Slam, dar Medvedev bate tot ce prinde

20.02.2021 | 21:05
Razboiul generatiilor un nou episod Djokovic vrea titlul 18 de Grand Slam dar Medvedev bate tot ce prinde
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic și Daniil Medvedev își dispută duminică dimineață, ora 10:30 a României, titlul la Australian Open 2021. Sârbul țintește al 18-lea titlu de Grand Slam al carierei, în tentativa de a-i prinde din urmă pe Rafa Nadal și Roger Federer, care au câte 20 de fiecare. Pentru Medvedev este a doua finală, după ce a fost învins de Nadal la US Open 2019.

Novak Djokovic este cel mai titrat jucător din istoria turneului de la Melbourne, cu nu mai puțin de opt titluri. A câștigat toate finalele jucate până acum în Australia. Pare refăcut după o leziune a mușchilor abdominali care i-a creat mari probleme în prima parte a turneului și este ușor favorit contra lui Medvedev.

ADVERTISEMENT

Dar rusul a arătat absolut impresionant până acum în turneu. A avut ceva emoții doar în partida cu Filip Krajinovic, pe care a câștigat-o în cinci seturi. Aveau să fie și singurele seturi cedate în acest turneu. Cotă 1,87 pentru o victorie a lui Novak Djokovic, în vreme ce Medvedev are 1,98.

Cele mai importante date ale partidei Novak Djokovic – Daniil Medvedev, finala Australian Open 2021

  • BANI. Câștigătorul partidei de duminică primește un cec în valoare de 2.750.000 de dolari. Și contul învinsului va fi alimentat cu generozitate. 1.500.000 de dolari pentru finalist.
  • CLASAMENT ATP. Novak Djokovic rămâne pe primul loc ATP indiferent de rezultatul partidei. Medvedev urcă sigur, cel puțin pe locul 3. Dacă se impune în finală, trece și peste Rafael Nadal și urcă pe locul 2. Din 2005, de la Leyton Hewitt, nu a mai fost un alt jucător între primii 2 din lume în afară de Djokovic, Nadal, Federer și Murray.
  • FINALE DE GRAND SLAM. Novak Djokovic a ajuns la 28 de finale de Grand Slam în carieră şi l-a egalat la acest capitol pe Rafael Nadal. Lider este Roger Federer, cu 31. Medvedev joacă a doua sa finală majoră.
  •  PARCURS ÎN 2021. Daniil Medvedev are cele mai multe victorii în 2021. 10-0 pentru el în acest an. Novak Djokovic are 8-0.
  • PALMARES VERSUS TOP 10. Novak Djokovic are 11 victorii consecutive în faţa jucătorilor de Top 10 la Australian Open. Stan Wawrinka, în 2014, este ultimul jucător de top 10 care l-a bătut la Melbourne. Nole are 22-5 vs top 10 la Australian Open, 54-28 la turneele de Grand Slam şi 217-100 la nivel de ATP. Medvedev are 3-3 vs top 10 la turnee de Grand Slam. Cu două dintre victorii chiar la acest turneu.
  • H2HEste 4-3 pentru Novak Djokovic la meciuri directe. Dar Medvedev a câştigat 3 din ultimele 4 confruntări. Inclusiv ultimul duel, la Turneul Campionilor, în doar două seturi.
  • TIMP PETRECUT PE TEREN. Este de aşteptat ca Daniil Medvedev să fie mai proaspăt. A petrecut doar 12:20 ore pe teren la această ediţie. Novak Djokovic a cedat cinci seturi şi a petrecut în total 16:45 ore pe teren.
  • ANTRENORI. Novak Djokovic este pregătit de Marian Vajda şi Goran Ivanisevic. Daniil Medvedev este antrenat de Gilles Cervara.
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic speră că a scăpat de accidentarea la mușchii abdominali: “M-am simțit bine contra lui Karatsev”

despre Daniil Medvedev: “El este jucătorul de bătut în acest moment. Are o serie de victorii incredibilă. A terminat sezonul precedent în cel mai bun mod, cu victorii în faţa jucătorilor de top la Turneul Campionilor. Inclusiv pe mine m-a învins.

A progresat enorm. Are un serviciu excepţional. Se mişcă excelent pentru un tip atât de înalt. Poate că forehandul este lovitura lui mai slabă, dar a progresat şi acolo. Iar reverul este la cel mai bun nivel. Are un joc atât de solid.

ADVERTISEMENT

Îţi oferă puţine ocazii şi nu se teme să atace. Jim Courier a spus despre el că este ca un maestru de şah, aşa bine se mişcă din punct de vedere tactic. Şi e adevărat. Este un jucător foarte inteligent”.

despre a noua finală la Australian Open pentru el: “Este normal că am mai multă încredere după această victorie. Este un turneu în startul sezonului, la care mă simt mereu pregătit. Mă ajută și suprafața, și condițiile meteo, mai ales când joc seara. Sunt mulți factori pentru succesul meu aici”

ADVERTISEMENT

despre accidentarea suferită în turul 3, cu Taylor Fritz: “Nu mi s-a mai întâmplat așa ceva până acum. Nu pot să spun acum dacă a fost vorba de o ruptură a mușchilor abdominali sau doar o leziune. Cert este că la meciul contra lui Karatsev m-am simțit mult mai bine. Chiar și peste așteptările pe care le aveam”.

Daniil Medvedev, elogii pentru Novak Djokovic: “Îl apreciez mult! Și ca jucător, dar și ca persoană”

despre Novak Djokovic“Știu că pentru a avea o șansă să îl înving trebuie să joc cel mai bun tenis al meu. Să fiu la cel mai înalt nivel psihic, poate pentru patru sau cinci ore. Să câștigi un Grand Slam, în special în fața lui Novak Djokovic, este o mare motivație. Mie îmi place foarte mult de Novak. Îl apreciez atât ca jucător de tenis, cât și ca persoană”.

despre a doua sa finală de Grand Slam“E mult spus că am experiență. Am mai jucat doar o finală în carieră. În vreme ce Novak știe atât de bine cum să abordeze astfel de meciuri. Dar eu voi încerca să dau totul pe teren. Tot ce este nevoie pentru a câștiga”

despre forma sa. Are victorii la toți jucători de top în ultimele luni, cu excepția lui Federer. Care nu joacă… “Este o senzație foarte plăcută. Era o perioadă în care consideram că joc bine, dar aveam probleme cu jucătorii de top 10. Este extraordinar să știu că acum ating aceste performanțe”.

ADVERTISEMENT