News

Războiul purtat de Ucraina pe lângă cel cu Rusia. Șeful Curții Supreme, demis după ce a luat mită

Șeful Curții Supreme din Ucraina, reținut sub acuzația că a luat mită 2,7 milioane de dolari. Kievul întețește războiul cu corupția
17.05.2023 | 17:49
Razboiul purtat de Ucraina pe langa cel cu Rusia Seful Curtii Supreme demis dupa ce a luat mita
Vsevolod Kniazev (foto stânga) a fost demis din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție Sursa foto: Reuters, Biroul de presă al Președinției Ucrainei, Facebook NABU / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Curții Supreme din Ucraina a fost revocat din funcție după ce a fost arestat în cadrul unei anchete privind fapte de corupție, au anunțat marți două organisme anticorupție. Agențiile nu au identificat persoana, dar au precizat că este vorba despre șeful Curții Supreme.

Șeful Curții Supreme din Ucraina, demis din cauza unor acuzații de corupție

Marți, Vsevolod Kniazev a fost demis din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție după ce o majoritate covârșitoare a judecătorilor instanței a votat pentru a-l destitui din funcție. Autoritățile l-au acuzat pe judecător că a acceptat mită în valoare de 2,7 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

“Aceasta este o zi neagră în istoria tribunalului”, se precizează într-o declarație comună a judecătorilor tribunalului, citată de The New York Times. “Trebuie să fim demni și să rezistăm unei astfel de lovituri.” Judecătorii au adăugat că vor coopera pe deplin cu investigațiile și că instanța trebuie “să acționeze pe principiul autopurificării, luând toate măsurile necesare”. Kniazev rămâne judecător la Curtea Supremă. Un organism separat, Consiliul Superior al Justiției, are puterea de a-l demite, potrivit Ukrinform, o agenție de știri de stat.

Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a postat pe Facebook fotografii care includ grămezi de dolari americani stivuite pe o masă și pe o canapea. Șeful agenției, Semen Krivonos, a declarat că mita a fost primită pentru a se pronunța în favoarea grupului financiar Finance and Credit, care este deținut de un important om de afaceri. Procuratura specializată anticorupție a precizat pe Telegram că ea și NABU i-au “prins în flagrant delict pe președintele Curții Supreme și pe un avocat în timp ce primeau un beneficiu ilegal”.

ADVERTISEMENT

Corupția și lupta îndelungată a Ucrainei împotriva acesteia au dispărut în mare parte din atenția publicului după invazia rusă din februarie anul trecut, în timp ce ucrainenii s-au mobilizat în jurul armatei și guvernului într-un moment de pericol național.

Dar în acest an, președintele Volodimir Zelenski și-a reorientat atenția asupra luptei împotriva corupției, cu scopul de a menține încrederea ucrainenilor în guvernul de război după ce mai mulți oficiali au fost concediați în ianuarie pe fondul unui scandal major de corupție. Și, în timp ce Ucraina încearcă să intre rapid în Uniunea Europeană, incapacitatea țării de a suprima corupția și corupția i-a îngrijorat pe aliații săi occidentali.

ADVERTISEMENT

Zelenski își arată voința de a combate corupția

O înregistrare video difuzată de poliție care arată pachete de bani găsite în canapeaua unui oficial. Un inspector fiscal acuzat de fraudă în eliberarea de rambursări. Demiterea șefului serviciului vamal și a adjunctului său de top, precum și a unor funcționari de rang înalt de la o agenție de protecție a consumatorilor și de la agenția forestieră. Și un mandat de percheziție pe numele unui magnat al afacerilor, considerat cândva aproape de neatins pentru legăturile sale strânse cu guvernul.

Sunt detalii făcute publice la începutul lunii februarie în cadrul unei anchete în curs de extindere privind corupția în domeniul achizițiilor militare interne din Ucraina, în urma unei duzini de percheziții efectuate la locuințe și birouri, precum și în urma unor cazuri de corupție care au zăbovit luni de zile în instanțele ucrainene.

ADVERTISEMENT

În loc să minimalizeze ceea ce mulți foști oficiali și analiști ucraineni spun că sunt cazuri inevitabile de profit în timp de război, președintele Volodimir Zelenski a trecut la începutul acestui an la o politică de aplicare a legii la nivel înalt. Analiștii au citat mai multe motive pentru această schimbare.

Într-o anumită măsură, aceasta semnalează o reluare a accentului pus de Zelenski înainte de război pe combaterea corupției, cu scopul de a menține încrederea ucrainenilor în guvernul din timpul războiului, în ciuda avalanșei de acuzații și a demiterilor de funcționari guvernamentali. Aceasta poate reprezenta efortul guvernului de a-și face ordine în propria casă, în timp ce se confruntă cu perspectiva unei mai mari examinări a ajutorului financiar și a transferurilor de arme din partea Camerei conduse de republicani la Washington.

Iar în cadrul discuțiilor cu UE despre reconstrucția Ucrainei și despre candidatura acesteia la statutul de membru al blocului, capacitatea Kievului de a ține sub control corupția este o preocupare primordială pentru aliații occidentali în aceste două domenii.

Anterior, guvernul lui Zelenski a făcut o serie de demiteri, în principal pentru greșeli relativ minore de judecată, cum ar fi optica de a conduce mașini scumpe sau de a-și petrece vacanțele în străinătate. Dar cazurile deschise după perchezițiile de la începutul lunii februarie au inclus acuzații grave de corupție și abuzuri oficiale.

Jurnaliștii ucraineni au relatat despre fraude în achizițiile de alimente pentru armată înainte ca guvernul să acționeze, în articole despre care unii comentatori din Ucraina au sugerat că i-au forțat mâna lui Zelenski.

Zelenski, ales președinte pe baza promisiunilor anticorupție

Liderul ucrainean a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile prezidențiale din 2019 pe baza promisiunilor de a scăpa Ucraina de corupție și risipă în guvern și luase unele măsuri în această direcție, cum ar fi retragerea imunității parlamentarilor de la urmărirea penală.

În perioada post-sovietică, Ucraina nu a privatizat niciodată complet multe întreprinderi industriale mari, iar companiile de stat sau parțial deținute de stat care au rezultat au devenit ținte ușoare pentru corupție. Țara a fost, de asemenea, afectată de așa-numita corupție strategică a Kremlinului, oamenii de afaceri ucraineni având voie să obțină profituri considerabile din comerțul cu gaze naturale rusești în schimbul promovării intereselor rusești prin mită și subvenții acordate instituțiilor de presă pro-ruse.

Rezultatele obținute de Zelenski înainte de invazie în abordarea acestor probleme au fost mixte. Grupurile anticorupție și foștii oficiali l-au criticat pentru că a întârziat o serie de investigații privind afacerile unui magnat al petrolului și al mass-mediei, Ihor Kolomoiski, care i-a sprijinit cariera în televiziune și campania electorală.

Dar poliția a percheziționat pe 1 februarie 2023 locuința lui Kolomoiski, acuzându-l de deturnarea a aproximativ 1 miliard de dolari de la o companie petrolieră parțial deținută de stat, sugerând că acțiunile anticorupție din timpul războiului nu îl vor ocoli pe fostul susținător al președintelui.

În timp ce Zelenski a concentrat atenția asupra corupției în domeniul achizițiilor militare, campania anticorupție nu s-a oprit aici. În cadrul aceleiași acțiuni, poliția a percheziționat locuința lui Arsen Avakov, un fost ministru de interne care a demisionat în 2021 după un mandat plin de scandaluri.

Anchete la foștii aliați ai liderului de la Kiev

Avakov a declarat presei ucrainene că ofițerii de poliție desfășoară o anchetă privind accidentul de elicopter care l-a ucis pe succesorul său, Denis Monastirski, la 18 ianuarie, în afara Kievului. Avakov a supervizat achiziția elicopterului, dar a declarat că poliția nu a găsit nicio informație relevantă pentru ancheta privind accidentul.

Într-o altă investigație privind un aliat politic al lui Zelenski, Agenția Națională de Prevenire a Corupției a declarat că a fost deschisă o anchetă penală asupra unui șef adjunct al filialei parlamentare a partidului politic al lui Zelenski, Pavlo Khalimon. Jurnaliștii ucraineni au relatat anterior că Khalimon și-a cumpărat o casă luxoasă în Kiev care a costat mult mai mult decât îi permitea salariul său.

Oricare ar fi fost motivația guvernului pentru a ordona campania anticorupție, aceasta a atras laudele analiștilor care, de ani de zile, și-au exprimat frustrarea față de ritmul lent al activității anticorupție. “Așteptată de mult timp”, a scris pe Twitter Timothy Ash, un economist care a urmărit eforturile anticorupție din Ucraina, despre percheziția din casa lui Kolomoiski. Acțiunea ar “trimite un semnal puternic pentru a avansa în vederea unei aderări timpurii la UE”.

Vitali Sich, redactorul-șef al NV, o publicație de știri ucraineană, a declarat că această campanie anticorupție provine în primul rând din recentele rapoarte ale presei privind corupția, precum și din viitorul summit al UE, și a glumit că, poate într-o zi, “am putea concedia acești oameni fără vizite din partea oficialilor UE”.

Șeful facțiunii parlamentare a partidului politic al lui Zelenski, David Arakhamia, a scris că “țara în timp de război se va schimba. Dacă cineva nu este pregătit pentru schimbare, atunci guvernul va veni și îl va ajuta să se schimbe”.

ADVERTISEMENT