Sport

Războiul Rece de la Campionatul Mondial din 1974! RFG – RDG, meciul istoric între capitalism şi comunism

Campionatul Mondial din 1974 a oferit un meci între RFG (Germania de Vest) şi RDG (Germania de Est). O adevărată bătălie a fotbalului în timpul Războiului Rece.
03.09.2022 | 00:57
Razboiul Rece de la Campionatul Mondial din 1974 RFG  RDG meciul istoric intre capitalism si comunism
RFG şi RDG, meciul istoric de la Campionatul Mondial din 1974
ADVERTISEMENT

Finalul celui de-Al Doilea Război Mondial a însemnat startul Războiului Rece, între capitalism şi comunism. Germania, vinovată pentru startul conflagraţiei din perioada 1939-1945, a fost împărţită în două, RFG şi RDG, iar aceste ţări au ajuns inamice, chiar şi în fotbal. Cel mai important episod a avut loc la Campionatul Mondial din 1974.

Germania de Vest, gazdă a Campionatului Mondial din 1974. Germania de Est a lăsat România acasă

Vicecampioana mondială la Mondialul din 1966, Germania de Vest nu a plecat cu mâna goală din Anglia. Înainte de startul turneului final, nemţii au primit organizarea ediţiei din 1974, astfel că imediat a început să fie pus în mişcare planul pentru câştigarea titlului mondial.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Germania de Est bifase ratări pe bandă rulantă. Pentru ediţia din 1974, est-germanii erau într-o grupă cu România, Finlanda şi Albania. La prima vedere, tricolorii erau mari favoriţi, însă o remiză neaşteptată, la Helsinki, a dinamitat obiectivul selecţionatei noastre. RDG a profitat de acel pas greşit şi a obţinut calificarea la Mondialul din 1974.

Germania de Est trebuia să meargă în Germania de Vest, iar războiul ideologic a început imediat. Comuniştii urmau să viziteze o ţară capitalistă, iar Stasi, poliţia secretă a est-germanilor, făcea verificări peste verificări în rândul jucătorilor şi a suporterilor care urmau să facă deplasarea.

ADVERTISEMENT

Pe 5 ianuarie 1974, tragerea la sorţi a fazei grupelor a oferit un şoc pentru fotbalul mondial. În Grupa A erau plasate RFG, RDG, Chile şi Australia. Aşadar, pe 22 iunie 1974 urma să se joace un meci-bătălie de pe frontul Războiului Rece.

Cum s-a implicat politicul în meciul Germania de Vest – Germania de Est

Meciul dintre cele naţionale a adus şedinţe fulminante în Germania de Est. Politrucii băteau moneda pe un succes în meciul cu Germania de Vest, care urma să dovedească superioritate sportului comunist.

ADVERTISEMENT

“Am purtat multe discuţii cu membrii partidului comunist. Erau interesaţi despre cum va fi văzută acasă evoluţia noastră la Campionatul Mondial, dar nu le-am vorbit jucătorilor mei despre acest lucru. Ei trebuiau să se concentreze doar la joc”, avea să spună Georg Buschner, selecţionerul Germaniei de Est, peste ani.

După desecretizarea dosarelor, în urma căderii comunismului, s-a aflat că Georg Buschner fusese informator al Stasi timp de cinci ani, între 1966 şi 1971. În acea perioada, neamţul o antrena pe SC Motor Jena şi devenise, în 1970, selecţionerul Germaniei de Est.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, jucătorii naţionalei au început să fie vizitaţi de agenţi Stasi. Fiecare primea “sfaturi” despre cum trebuie să se poarte în Germania de Vest, fără fraternizarea cu duşmanul de clasă sau cu jurnalişti, dar şi despre o victorie împotriva selecţionatei lui Helmut Schon.

Germania de Est a câştigat meciul Războiului Rece, dar Germania de Vest a triumfat la final

Pe 22 iunie 1974, Volksparkstadion din Hamburg a fost umplut cu 60.200 de spectatori, dintre care 2.000 erau est-germani. Fanii veniţi din RDG erau atent supravegheţi de agenţi Stasi, iar aceştia erau uşor de depistat. Erau singurii oameni care stăteau cu spatele la teren şi cu ochii pe suporteri.

Meciul nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, iar Germania de Vest a controlat jocul. Cu toate acestea, est-germanii au fost cei care au dat lovitura. În minutul 77, Jürgen Sparwasser a fost găsit perfect în jumătatea vest-germană, iar mijlocaşul lui Magdeburg a controlat bine mingea şi l-a învins pe Sepp Maier.

Germania de Est câştiga meciul cu 1-0 şi termina pe primul loc în Grupa 1, în timp ce Germania de Vest ocupa poziţia a doua. Înfrângerea a ajutat selecţionata lui Helmut Schon, care în grupele secundare a avut parte de adversari mai accesibili (Polonia, Suedia şi Iugoslavia). Est-germanii au ajuns într-o grupă de foc, cu Olanda, Argentina şi Brazilia.

Germania de Vest a ieşit cu bine din grupele secundare şi a ajus în finala cu Olanda. În ultimul meci al turneului final, nemţii au fost conduşi încă din primul minut, după penalty-ul transformat de Johan Neeskens, însă au întors scorul până în pauză, prin Paul Breitner şi Gerd Muller. RFG câştiga al doilea titlu mondial, după succesul istoric din 1954.

ADVERTISEMENT
Tags: