News

Războiul semiconductorilor și riscul preluării Taiwanului de China. TSMC, cel mai mare fabricant de cipuri, își schimbă strategia

Războiul semiconductorilor, miză crucială în confruntarea Occident-China. Taiwan Semiconductor Manufacturing, liderul mondial, își descentralizează producția de teama Beijingului.
02.06.2023 | 12:03
Razboiul semiconductorilor si riscul preluarii Taiwanului de China TSMC cel mai mare fabricant de cipuri isi schimba strategia
Liderul producției de semiconductori, TSMC, consideră China un risc sistemic / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul semiconductorilor TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) rămâne principala miză în economia globală. „Riscul unei preluări” a Taiwanului de către China continentală a fost considerat de mult timp unul existențial pentru acest producător, cea mai mare companie producătoare de semiconductori din lume. Infrastructura globală de producție a semiconductorilor este în curs de recalibrare. După decenii de centralizare într-o regiune a lumii, asistăm la o revenire la o infrastructură de producție descentralizată, mai aproape de clienți, arată TSMC.

Cipurile din „Silicon Desert”

Acest risc a fost catalizatorul inițial, în urmă cu câțiva ani, care a determinat cel mai mare fabricant de semiconductori, TSMC,  să elaboreze planuri de urgență pentru a crește producția în străinătate (în afara Taiwanului), pentru a reduce riscul sistemic pentru propriile operațiuni. Aceste planuri au devenit realitate în ultimii doi ani, deoarece amenințarea unei preluări de către China a crescut în actualul climat geopolitic.

ADVERTISEMENT

TSMC a angajat deja investiții de 40 de miliarde de dolari pentru a construi două fabrici de producție de semiconductori în Arizona, o regiune cunoscută acum sub numele de „Silicon Desert”. De asemenea, s-a angajat să aloce alte 7,4 miliarde de dolari pentru construirea unei a doua fabrici în Kumamoto, Japonia. Primele indicii arată că prețurile  semiconductorilor avansați produși în Arizona vor fi cu 20-30% mai mari decât cele pentru cei produși în Taiwan. „Nu este prea rău, având în vedere costurile mai mari de construcție din SUA, de unde provine cea mai mare parte a creșteri producției. În timp, acest decalaj se va reduce și mai mult”, estimează TSMC.

Exemple simple: un prăjitor de pâine sau un uscător de păr

Poate părea nepotrivit spus, dar având în vedere evoluția tehnologică neîncetată a industriei de semiconductori și „reducerea” lățimii dintre tranzistori, aceste tehnologii mai mature sunt „vechi” în comparație cu cele mai bune tehnologii de astăzi. Dar asta nu înseamnă că nu sunt solicitate. Cele mai multe aplicații obișnuite ale semiconductorilor pur și simplu nu au nevoie de tehnologii avansate. Un exemplu simplu este un prăjitor de pâine sau un uscător de păr.

ADVERTISEMENT

Aceste aparate sunt conectate la o priză de curent și nu au nevoie să fie extrem de eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, nu sunt nici aparate compacte, ceea ce le simplifică designul. Aceasta înseamnă că aceste tipuri de dispozitive electronice nu au nevoie de cei mai avansați semiconductori pentru a funcționa. Ele au nevoie doar de piese foarte fiabile care să facă ceea ce trebuie să facă, la un cost de fabricație redus, spun cei de la TSMC.

„Și asta este ceea ce va fi produs în Japonia. De asemenea, are sens. Vedem încă mulți din acești semiconductori mai ‘maturi’ în industria auto. La urma urmei, într-o mașină sau într-un camion, nu trebuie să ne facem griji cu privire la spațiul de proiectare, așa cum se întâmplă în cazul unui smartphone, unde totul este foarte compact. Sunt preferați semiconductorii mai vechi, dar de înaltă calitate și fiabile, și nu este prea grav dacă aceștia sunt, fizic, mai mari decât cea mai avansată tehnologie”, arată compania.

ADVERTISEMENT

Producția TSMC, în curs de recalibrare

Prețurile actuale indică faptul că semiconductorii TMSC de la prima fabrică a companiei vor fi cu 10-15% mai scumpi decât cei produși în Taiwan. „Acest lucru nu este deloc rău, mai ales dacă ne gândim că Japonia este unul dintre cele mai scumpe locuri de producție din lume”. ”Acest lucru este atât interesant, cât și încurajator. Aceste diferențe de preț reprezintă un punct de plecare pentru producția inițială și se vor diminua ulterior. Iar pentru volumele mari, cum ar fi Apple, ne așteptăm ca prețurile să fie aproximativ echivalente cu cele ale semiconductorilor fabricați în Taiwan”.

Infrastructura globală de producție este în curs de recalibrare. După decenii de centralizare într-o parte a lumii, asistăm la o revenire la o infrastructură de producție distribuită și descentralizată, mai aproape de clienții cheie. ”Tehnologiile avansate și automatizate de fabricație fac din această evoluție o operațiune rentabilă. Iar nevoia critică de reziliență a lanțului de aprovizionare este catalizatorul acestei evoluții. Nu numai că acest lucru va fi benefic pentru mediul de afaceri și pentru securitatea națională, dar va duce în cele din urmă la o reducere a emisiilor de carbon asociate transportului de mărfuri în întreaga lume. Iar pentru asta merită să plătești puțin mai mult”, conchide TSMC.

ADVERTISEMENT

Războiul semiconductorilor

Între timp, războiul semiconductorilor, tehnologic și economic, dintre Occident și China continuă să se intensifice. Japonia impune restricții asupra exporturilor de semiconductori către China, care nu sunt mai puțin draconice decât cele impuse de SUA, iar administrația Biden face presiuni asupra Taiwanului și Coreei de Sud pentru a le urma exemplul. Ca răspuns, China a interzis semiconductorii fabricați de compania americană Micron.

Având în vedere că producătorul american de semiconductori Nvidia a devenit rapid o superputere corporatistă – datorită cererii tot mai mari pentru cipurile sale avansate care alimentează aplicațiile de inteligență artificială – și acesta se va confrunta, probabil, cu noi constrângeri în ceea ce privește vânzările către China. Factorii de decizie politică din SUA au arătat clar că intenționează să mențină China cu cel puțin o generație în urmă în cursa pentru supremația inteligenței artificiale.

Legea americană privind semiconductorii și știința de anul trecut a introdus stimulente masive pentru relocalizarea producției de cipuri. După summitul G7 din mai de la Hiroshima, președintele american Joe Biden a afirmat că se așteaptă la un „dezgheț” în relațiile cu China. Cu toate acestea, în ciuda unor întâlniri bilaterale oficiale recente – secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, exprimându-și speranța unei vizite în China în curând – relațiile rămân înghețate.

 

ADVERTISEMENT
Tags: