News

Razie la nivel internațional împotriva criminalității organizate. Sute de persoane au fost arestate

Razie la nivel internațional împotriva criminalității organizate. Iată cum au reușit polițiștii să aresteze sute de oameni.
08.06.2021 | 07:47
Razie la nivel international impotriva criminalitatii organizate Sute de persoane au fost arestate
ADVERTISEMENT

Sute de oameni din întreaga lume au fost arestați, ca urmare a unei operațiuni internaționale organizate de poliție împotriva criminalității de grup.

Anunțul a fost făcut marți, de poliția federală australiană, care anunțat, de asemenea, cum a fost posibilă această operațiune. Este vorba despre decodificare a comunicațiilor acestor rețele organizate care a avut loc timp de trei ani.

ADVERTISEMENT

Cea mai complexă operațiune împotriva criminalității organizate

Astfel, mii de comunicații ale acestor grupări criminale au fost decodificate în timp real. Operațiunea a fost declanșată în multiple țări de pe mai multe continente, inclusiv Europa, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă.

De altfel, poliția din Noua Zeelandă a transmis că această operațiune a fost “cea mai sofisticată din lume efectuată până în prezent de forţele de ordine împotriva crimei organizate”.

ADVERTISEMENT

Cum au reușit oamenii legii să primească și să decodifice mesajele

Dar cum au reușit, de fapt polițiștii, să decodifice aceste mesaje? În primul rând, ei au putut să intercepteze toate aceste mesaje prin ajutorul unei aplicații pe care o foloseau infractori din întreaga lume. Aceasta se numește ANoM.

Acesta era considerată a fi una criptată, însă ea a fost controlată de poliția federală americană. În toate aceste mesaje se arăta vinovăția suspecților, pentru că ei vorbeau despre asasinate, dar și trafic de droguri sau persoane.

ADVERTISEMENT

Câte persoane au fost arestate

În total, au fost arestate 224 de persoane implicate numai în regiunile din Australia. De asemenea, au fost arestate alte sute de persoane și din afara Australiei. Poliția din Noua Zeelandă a anunțat că arestat 35 de oameni în acest caz.

Criminalii foloseau această aplicație de pe telefoane mobile care erau vândute pe piața neagră și care nu aveau, de fapt, altă funcționalitate.

ADVERTISEMENT

„Aparatele au circulat şi popularitatea lor a crescut în rândul infractorilor, care aveau încredere în legitimitatea aplicaţiei, deoarece marile figuri ale crimei organizate erau garanţi ai integrităţii acesteia”, a a transmis poliţia australiană într-un comunicat.

Iar un astfel de telefon putea comunica doar cu un dispozitiv mobil de același fel care conținea această aplicație.

„Un criminal trebuia să cunoască un alt criminal pentru a obţine acest material”, a mai spus sursa.

„Practic, ei şi-au pus cătuşele de la unul la altul adoptând şi având încredere în ANoM şi comunicând deschis, neştiind că îi ascultăm tot timpul”, a spus şeful poliţiei australiene, Reece Kershaw.

ADVERTISEMENT