Sport

Răzvan Burleanu a anunțat modificarea regulii U21. Ce se întâmplă cu Supercupa României și Liga 2

Răzvan Burleanu a anunţat deciziile Comitetului Executiv al FRF. Se schimbă regula U21, s-au alocat bani pentru VAR, antrenorii pot fi suspendaţi pentru mai multe galbene, iar regula golului din deplasare e abrogată.
27.06.2021 | 18:06
Razvan Burleanu a anuntat modificarea regulii U21 Ce se intampla cu Supercupa Romaniei si Liga 2
Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, a comunicat deciziile Comitetului Executiv. FOTO: captura tv
ADVERTISEMENT

R[yvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat deciziile luate în cadrul Comitetului Executiv al FRF, în legătură cu sezonul fotbalistic 2021-2022 şi nu numai.

Supercupa României

Primul punct al comunicatului preşedintelui FRF a fost legat de Supercupa României, care va avea loc pe 10 iulie, de la ora 20:00, pe Arena Naţională din Bucureşti. Din spusele lui Răzvan Burleanu, la meci vor putea asista aproximativ 27,5 mii de oameni, adică 50% din capacitatea stadionului.

ADVERTISEMENT

Regula U21 se schimbă din nou. Un singur jucător, dar beneficii pentru cei care investesc în tineri

Comitetul Executiv a schimbat din nou regula U21 pentru noul sezon. Preşedintele FRF a precizat că regula U21 este un instrument pentru creşterea investiţiilor la nivel de copii şi juniori, nicidecum un obiectiv în sine.

Principala măsură este renunţarea la prezenţa celui de-al doilea junior pe teren, dar în locul acestei măsuri au fost introduse altele.

ADVERTISEMENT

„Astăzi, după ce am luat în considerare toate argumentele de ordin sportiv venite din partea cluburilor, am luat decizia de a înlocui cel de-al doilea jucător U21 cu câteva măsuri care să contribuie la creşterea investiţiilor în academii.

Se introduce un plafon minim de investiţii în următorii 3 ani. Minimum 5% din veniturile unui club de Liga 1 trebuie să se regăsească în propria academie din 2022. Din 2023 procentul creşte la 6,5%, iar din 2024 la minimum 7,5%. 

ADVERTISEMENT

A doua măsură este creşterea punctajului pe clasificarea academiilor pentru obţinerea licenţei de Liga 1. Se păstrează refuzarea licenţei dacă nu se îndeplineşte baremul de 60 de puncte. Se introduce o amendă de 100.000 de lei dacă nu se îndeplineşte baremul de 75 de puncte. Toţi banii vor fi împărţiţi între cluburile neamendate. 

A treia măsură: cluburile îşi vor audita şi vor publica toate cheltuielile cu academiile proprii“, a precizat Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT

Liga 2 rămâne la fel. Format nou în Liga 3

S-au stabilit ferestrele de transferuri pentru sezonul 2022-2023. Acestea vor fi 14 iunie – 5 septembrie 2022 şi 17 ianuarie şi 13 februarie 2023.

Preşedintele FRF a precizat că noul sezon competiţional din Liga 2 se va desfăşura după acelaşi format: 20 de echipe cu 19 etape în prima fază; play-off pentru primele 6 cu promovarea primelor două clasate şi baraj pentru locurile 3-4. Celelalte vor intra în play-out, iar ultimele două clasate retrogradează directe, la fel şi o a cincea, după un baraj.

La Liga 3, rămân 100 de echipe, împărţite geografic în 10 serii, dar va creşte numărul de meciuri prin modificarea sistemului competiţional. În sezonul regular, se joacă tur-retur (18 etape). Primele 4 se califică în play-off în trei tururi (9 etape), iar cele de pe locurile 5-10 evoluează în play-out tur-retur (10 etape). Retrogradează ultimele două din fiecare serie, plus cel mai slab loc 4 din play-out. Promovarea va fi la fel ca anul acesta. Primele 20 din cele 100 se luptă pentru 5 locuri în Liga 2.

Se schimbă sistemul de premiere din Cupa României

Răzvan Burleanu a anunţat că s-a făcut o nouă licitaţie pentru drepturile tv din Cupa României, iar creşterea veniturilor va permite acordarea de premii echipelor intrate în primele faze ale competiţei, până la Liga 4.

Vom avea VAR. S-a aprobat bugetul FRF

Preşedintele FRF a mai spus că a fost aprobat bugetul alocat de forul pe care îl conduce pentru introducerea VAR în România. Conform datelor prezentate, suma se ridică la aproximativ de 280.000 de euro.

Mai mult, Burleanu a declarat că FRF, LPF şi EAD (deţinătorul drepturilor tv) au căzut de acord în ceea ce priveşte contractul, iar cele două fotbalistice l-au şi semnat, urmând ca EAD să facă acelaşi lucru în cursul săptămânii viitoare.

„Pe 5 iulie, ar trebui să înceapă pregătirea arbitrilor. Aşteptăm venirea în România a simulatoarelor, pe care, conform contractului, le va pune la dispoziţie deţinătorul de drepturi TV“,  a afirmat Burleanu.

Se scoate golul din deplasare

FRF se aliniază deciziilor UEFA şi elimină avantajul golului marcat în deplasare. Noua decizie se va aplica în toate competiţiile organizate de Federaţie. Va intra în vigoare de la startul noului sezon, în meciurile eliminatorii.

Antrenorii pot fi suspendaţi pentru cumul de galbene

O nouă regulă îi afectează pe antrenorii din fotbalul românesc. Astfel, cei care acumulează patru galbene în campionat vor fi suspendaţi o etapă, la fel ca jucătorii.

În Cupa României, suspendarea se face după doar două cartonaşe galbene încasate. Pe lândă suspendare, va exista şi o amendă.

Un nou protocol medical

Răzvan Burleanu a anunţat două modificări în protocolul medical: creşterea procentului de spectatori de la 25% la 50% şi organizarea de conferinţe de presă.

Preşedintele FRF a precizat că se aşteaptă publicarea ordinului comun al Ministerelor Sănătăţii şi Tineretului şi Sportului.

Investiţii la Mogoşoaia şi Buftea

Comitetul Executiv al FRF a aprobat investirea a 500.000 pentru o nouă nocturnă la Buftea şi înlocuirea celor existente la Buftea şi Mogoşoaia, dar şi 140.000 de euro pentru schimbarea gazonului artificial.

Cluburile din România pot închiria bazele FRF, fie pentru meciuri, fie pentru pregătirea de iarnă.

ADVERTISEMENT