Sport

Răzvan Burleanu anunță înființarea unei noi competiții. Când va începe viitorul sezon din Liga 1

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a anunțat că forul, pe care îl conduce, plănuiește înființarea unei noi competiții, pentru tinerii jucători români.
22.02.2022 | 18:11
Razvan Burleanu anunta infiintarea unei noi competitii Cand va incepe viitorul sezon din Liga 1
Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a anunțat că forul, pe care îl conduce, plănuiește înființarea unei noi competiții, pentru tinerii jucători români
ADVERTISEMENT

Astăzi, 22 februarie, a avut loc ședința Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal.

Răzvan Burleanu anunță înființarea unei noi competiții

Răzvan Burleanu a anunțat că FRF plănuiește înființarea Ligii de Tineret, care va înlocui Liga Elitelor. În cadrul acestei noi competiții, vor evolua echipele celor mai bune academii din fotbalul românesc.

„Liga de Tineret. A avut loc o informare a membrilor CEx. Pentru următoarea ședință din martie, vom trece la o procedură de vot pentru înființarea Ligii de Tineret din vară.

ADVERTISEMENT

Reprezintă o oportunitate suplimentară de afirmare a tuturor jucătorilor tineri români, dar și o conectare mai bună la piața internațională de transferuri. Liga de Tineret își propune optimizarea potențialului tinerilor jucători.

Astfel, ne interesează ca cele mai bune academii să joace împotriva celor mai bune academii. La nivel național, L2 și L3, regăsim tot mai mulți jucători tineri. De exemplu, România U19 selecționează doar de la echipe de seniori.

ADVERTISEMENT

Liga de Tineret va reprezenta un punct important în cariera unui jucător. Câteva caracteristici importante: Liga de Tineret va înlocui Liga elitelor, iar câștigătoarea acestei competiții va reprezenta România în Youth League.

În această nouă competiție vor urma să evolueze cu precădere jucători U18, dar totodată vom oferi posibilitatea echipelor să folosească maxim trei jucători U21. Vom optimiza și traiectoria spre performanță către jucătorii U18.

ADVERTISEMENT

În plus, vor putea evolua tinerii jucători care nu prind lotul formațiilor din Liga 1 sau Liga 2, sau care revin după accidentări. Multe dintre meciuri vor fi transmise pe FRF TV.

Acest nou format va trezi un interes major și din partea cluburilor care sunt focusate pe dezvoltarea propriilor jucători. Credem că va reprezenta o platformă și pentru cluburile din Europa, pentru a identifica cei mai talentați tineri jucători români”, a declarat Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Când va începe viitorul sezon din Liga 1

Totodată, președintele FRF a declarat faptul că sezonul viitor din Liga 1 va debuta în weekendul de 9-10 iulie 2022.

„Weekendul de 9-10 iulie 2022 va reprezenta data de începere a următorului sezon competițional de Liga 1”, a mai spus Răzvan Burleanu.

Răzvan Burleanu vrea să schimbe sistemul de licențiere

Răzvan Burleanu a mai spus că plănuiește să efectueze mai multe schimbări în sistemul de licențiere a cluburilor din Liga 1. Printre schimbările majore se numără introducerea unui plafon salarial.

„Vedem situația de la Clinceni și Mediaș. Într-un asemenea moment, niciun club nu este într-o situație mai fericită. Managementul riscului va fi foarte important pentru cluburile din Liga 1, care nu sunt în situația de a avea rezerve financiare.

Singurul instrument pe care îl are la îndemână Federația este sistemul de licențiere. FRF nu poate să intervină pe modul în care sunt distribuite veniturile către cluburi din drepturile TV. Iar intervențiile pe sistemul de licențiere se pot face o singură dată pe an. Dacă n-ar fi fost această pandemie, vă asigur că niciun club n-ar fi ajuns în insolvență.

Joi avem programată o întâlnire cu reprezentanții LPF, care au o comunicare constantă cu reprezentanții cluburilor din Liga 1. Am văzut subiectul discutat, că LPF ar trebui să rețină veniturile din drepturile TV pentru plata datoriilor către jucători. Pot să vă spun că e o idee bună pe fond, dar nicidecum o asemenea măsură ar putea să reprezinte o soluție unică, salvatoare, pentru situația financiară la nivelul Ligii 1.

Este nevoie de un acord al cluburilor din Liga 1 în Adunarea Generală a LPF, nicidecum de o intervenție în manualul de licențiere. Veniturile din drepturile TV nu acoperă astăzi cheltuielile salariale pentru cluburile din Liga 1. În perioada 2018-2020, drepturile TV au reprezentat în medie aproximativ 40% din totalul veniturilor la nivelul cluburilor. În plus, media cheltuielilor cu personalul a fost de 2,2 ori mai mare decât valoarea drepturilor TV.

În plus, dacă iei decizia de a blocat veniturile din drepturile TV, scade credibilitatea cluburilor pe piața bancară, dacă vor să se împrumute cluburile. Prin urmare, problema pe care o avem astăzi este că, pentru unele cluburi, salariile sunt mult prea mari față de nivelul de finanțare și nu se pot acoperi din activitatea curentă. De aici trebuie să plecăm. Multe cluburi trebuie să-și reducă fondul de salarii sau să găsească surse suplimentare de venituri.

Deci obiectivul principal este să oprim șirul promisiunilor neonorate privind salariile din Liga 1. Vrem să modificăm sistemul de licențiere, să creștem perioada de monitorizare financiară și să renunțăm la anumite termene de grație. O altă intervenție este să monitorizăm bugetul planificat. Fiecare club va trebuie să transmită o planificare, pe care să o putem urmări. O altă direcție luată în calcul este introducerea unui plafon salarial ca un procent din total venituri. În plus, vrem să încurajăm cluburile să dea un credit mult mai mare jucătorilor tineri, care pot reprezenta surse de venit pentru cluburi”, a spus Răzvan Burleanu.

ADVERTISEMENT