Fotbal intern

Răzvan Burleanu insistă pentru sistemul cu 16 echipe! Întâlnire decisivă pentru noul format al Ligii 1 Betano

02.08.2018 | 18:55
Razvan Burleanu insista pentru sistemul cu 16 echipe Intalnire decisiva pentru noul format al Ligii 1 Betano

Răzvan Burleanu, preşedintele FRF (Federaţiei Române de Fotbal), insistă pentru ca sistemul din Liga 1 Betano să aibă 16 echipe şi nu 14 ca în acest moment. La Comitetul Executiv care a avut loc joi la FRF nu a avut pe ordinea de zi şi problema modificării sistemului competiţional, dar această problemă rămâne prioritară şi vrea să discute în acest sens cu prima ocazie.

Răzvan Lucescu, şeful FRF (Federaţiei Române de Fotbal), îşi doreşte să aibă mai multe întâlniri cu preşedintele LPF (Ligii Profesioniste de Fotbal), Gino Iorgulescu, în care va discuta în legătură cu schimbarea sistemului din Liga 1 Betano.

Răzvan Burleanu insistă pentru sistemul cu 16 echipe

Este cunoscută de o bună perioadă de timp dorinţa lui Răzvan Burleanu ca sistemul competiţional din Liga 1 Betano să fie schimbat. Printre propunerile preşedintelui FRF se numără creşterea numărului de echipe de la 14 la 16, dar şi posibilitatea ca echipa care va termina pe primul loc în play-out să joace un meci de maraj cu ultimul loc calificabil în Europa din play-off.

Astfel, în play-off-ul Ligii 1 Betano ar urma să joace tot 6 echipe, ca şi în prezent, în timp ce în play-out ar intra ultimele 10 clasate de la finalul sezonului regulat. Totuşi, echipele din play-off ar juca tur-retur, în timp ce în play-out meciurile s-ar juca într-o singură manşă.

“Pentru acest sezon cu siguranţă vom râmăne în acest sistem, fiindca deja a început această ediţie. Nu s-a discutat astăzi formatul competiţional, acest lucru se va discuta în prima şedinţă de comisie de fotbal profesionist, dar în următoarele zile voi avea câteva intâlniri cu domnul preşedinte al LPF, Gino Iorgulescu”a declarat Răzvan Burleanu într-o conferinţă de presă.

Schimbări şi în liga 2

Mai mult, FRF pregăteşte schimbarea sistemului de promovare de la liga a doua, începând cu sezonul 2019-2020. Dacă se va vota în Comitetul Executiv, la finalul campionatului vor promova direct 4 formaţii din eşalonul secund, în loc de două, cum a fost în ultimele trei sezoane. Echipa de pe locul 5 va susţine barajul cu locul 12 din Liga 1.

În acest mod, Liga 1 se va mări de la 14 la 16 echipe. Toate aceste modificări nu vor fi operate fără o dezbatere iniţială cu televiziunile, cu LPF (Liga Profesionistă de Fotbal), întâlniri care au tot avut loc în ultima perioadă, anunţă gsp.

Iată ce variantă propune FRF:

Sitemul regulat: 30 de etape

PLAY-OFF

  • vor intra tot primele şase echipe, aşa cum a fost şi până acum
  • se va juca tur-retur, un tital de 10 etape

PLAY-OUT

  • vor participa ultimele 10 clasate
  • se vor împărţi în două grupe de câte 5
  • se va juca tur-retur, un total de 8 etape
  • baraj un singur meci – locul 1 Grupa A contra locul 2 Grupa B, locul 2 Grupa A versus locul 1 Grupa B. Echipele care câştigă dispută un alt baraj între ele, iar învingătoarea ar urma să joace un alt meci de baraj, în deplasare, cu ocupanta ultimului loc de Europa din play-off. Cine învinge merge în cupele europene.
  • echpipele aflate pe locul 3 în cele două grupe sunt singurele care ar juca doar 38 de etape, şi nu 40.
  • baraj un singur meci – locul 4 Grupa A vs. locul 5 Grupa B, locul 5 Grupa A vs. locul 4 Grupa B. Echipele care pierd retrogradează, cele care câştigă dispută între ele un alt baraj, cine se impune rămâne în Liga 1, cine pierde merge la barajul, tur-retur, cu ocupanta locului 3 din Liga 3.
  • play-out-ul va avea, practic, tot 10 etape, în afara extra-barajelor de menţinere-promovare şi pentru locul de cupă europeană.
  • din Liga 2 ar promova direct tot două clasate, ca şi acum.