Cele mai citite

Burleanu vrea să fie şef prin discriminare? CNCD dă verdictul oficial

Alegerile FRF, programate pe 18 aprilie, ar fi putut fi influenţate de o lege surprinzătoare pe care actuala conducere de la Casa Fotbalului a încercat să o implementeze.
04.03.2018 | 23:17
Burleanu vrea să fie şef prin discriminare? CNCD dă verdictul oficial
ADVERTISEMENT

Avocaţii de la Casa Fotbalului au obţinut o decizie favorabilă într-un proces cu MTS şi a primit undă verde pentru introducerea unor condiţii foarte controversate la alegerile pentru preşedinţia FRF. 

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea FRF prin care MTS este obligată să ia act de anumite modificări în statutul FRF. Printre acestea, obligativitatea candidaţilor de a fi deţinut funcţii în structurile interne în ultimii ani. Paragraf care l-ar fi putut obliga pe Ionuţ Lupescu să se retragă din cursă, cu o lună înainte de alegeri. Avantaj Burleanu, omul care încearcă de un an întreg introducerea paragrafului.

ADVERTISEMENT

Doar că MTS are la dispoziţie posibilitatea de a face recurs, care se va judeca după data alegerilor. În plus, implementarea acestor reguli în timp util pentru a fi valabile în 18 aprilie este practic imposibilă.

În plus, reglementările pe care Burleanu încearcă să le introducă sunt în dezacord chiar cu legislaţia UE, care prevede că nu se poate face diferenţiere între ţările componente. Practic, legea lui Burleanu îi interzice lui Lupescu să candideze, deşi acesta a avut funcţie la UEFA. Asta pentru că nu a deţinut nici o funcţie în cadrul FRF.

ADVERTISEMENT

FANATIK.RO a cerut un punct de vedere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) pentru a stabili dacă reglementările pe care FRF încearcă să le introducă au fost sau nu discriminatorii.

De precizat că decizia luată vineri de Curtea de Apel Bucureşti nu a ţinut cont dacă există sau nu discriminare în paragrafele introduse de FRF. Practic, avocaţii de la Casa Fotbalului au susţinut că MTS nu a expus niciun motiv pentru care a respins legea şi din acest motiv au avut câştig de cauză. 

Cristian Jura, secretar de stat, spune că noile reglementări ar trebui verificate, indiferent dacă se vor introduce pentru alegerile din 18 aprilie sau abia după. A explicat şi cum se pot face contestaţii.

ADVERTISEMENT

“Dacă Lupescu sau altcineva consideră că un articol din regulamentul FRF este discriminatoriu se poate adresa CNCD în două moduri. Să ceară un punct de vedere referitor la articolul respectiv, sau să facă o plângere împotriva regulamentului”, a explicat Cristian Jura pentru FANATIK.RO.

“Pe prima variantă, CNCD emite un punct de vedere care are valoare de recomandare, iar pe varianta doi, CNCD se pronunţă printr-o hotărâre obligatorie pentru părţi. Trebuie menţionat că, în cazul unui concurs, să se asigure condiţii de egalitate celor implicaţi. Acest principiu a fost statuat şi de CNCD, şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a mai spus Jura.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri