Sport

Răzvan Burleanu, prima reacție la proiectul lui Eduard Novak: „Nu se poate implementa de pe o zi pe alta. Avem nevoie de cel puțin un an”

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal consideră că inițiativa ministrului Eduard Novak este lăudabilă însă proiectul de lege trebuie modificat.
12.07.2022 | 11:14
Razvan Burleanu prima reactie la proiectul lui Eduard Novak Nu se poate implementa de pe o zi pe alta Avem nevoie de cel putin un an
Răzvan Burleanu e de părere că echipele din Superliga ar avea nevoie de cel puțin un 1 an pentru a pune în aplicare prevederile ordinului lui Eduard Novak. Sursă foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Decizia lui Eduard Novak de a obliga cluburile să folosească minim 40% jucători români a aruncat în aer sportul românesc, iar fotbalul este poate cel mai afectat. Răzvan Burleanu a oferit mai multe declarații în acest sens.

Răzvan Burleanu, prima reacție despre ordinul care a dinamitat sportul din România: „Nu se poate implementa”

Răzvan Burleanu a dezvăluit la Pro Arena că i-a solicitat ministrului Tineretului și Sportului mai multe clarificări cu privire la legea publicată deja în Monitorul Oficial: „Noi, ca Federație, susținem această viziune. De aceea am solicitat mai multe clarificări. Ceea ce am solicitat domnului ministru a fost să avem un proces de consultare mai larg. Ne vom revedea peste două săptămâni pentru a discuta cu toți partenerii implicați”.

ADVERTISEMENT

Din punctul său de vedere, ordinul de ministru al lui Eduard Novak nu poate fi aplicat din acest sezon al SuperLiga: „Avem nevoie de predictibilitate, nu se poate implementa o asemenea lege de pe o zi pe alta. Considerăm că avem nevoie de cel puțin un an, avem nevoie de o rescriere a textului pentru a nu avea probleme de discriminare pe naționalitate”.

Burleanu a criticat modul în care a fost redactată această lege, pe care o consideră interpretabilă și ambiguă: „Textul actual nu este clar, nu se știe cui se aplică procentul. Dacă ne dorim rezultate la nivel național, nu aceasta e soluția. Este nevoie de investiții la nivelul infrastructurii și al centrelor de copii și juniori”.

ADVERTISEMENT

Care este paragraful care a isterizat cluburile sportive din România și ce riscă dacă nu respectă legea

Cluburile sportive din România au fost puse în fața faptului împlinit de către Eduard Novak, chiar înaintea startului sezonului: „Ponderea de participare a sportivilor de performanță români, la nivel de senior și tineret, la competițiile sportive naționale oficiale nu poate fi mai mică de 40% din totalul de sportivi participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă”.

Conform ordinului impus, cluburile care nu respectă dispoziția vor primi sancțiuni cuprinse între 1.200.000 de euro și 3.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Articolul 89 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000 precizează clar sumele pe care cluburile trebuie să plătească dacă încalcă dispozițiile:

„Contravențiile prevăzute la art. 88, săvârșite de persoanele fizice și persoanele juridice, se sancționează după cum urmează: c) cu amendă de la 6.000.000 lei la 15.000.000 lei, pentru persoane juridice, și cu amendă de la 3.000.000 lei la 9.000.000 lei, pentru persoane fizice, faptele prevăzute la art. 88 lit. g) și h);”.

ADVERTISEMENT

Campioana României, CFR Cluj, ar fi cu siguranță cea mai afectată echipă din SuperLiga, în timp ce Universitatea Craiova și FCSB ar putea profita de ordinul lui Eduard Novak.

ADVERTISEMENT