Răzvan Burleanu, spectator la Cupa Satelor: ”Sperăm ca un jucător de aici să ajungă la loturile naționale”

03.11.2018 | 10:53
Razvan Burleanu spectator la Cupa Satelor Speram ca un jucator de aici sa ajunga la loturile nationale

În Zona Oltenița, lider cu maximum de puncte este echipa antrenată de poștașul din Gălbinași. De la începutul lunii octombrie, pentru circa 10.000 de copii din satele și comunele României zilele de sâmbătă au o savoare aparte. Cu vârste de până la 13 ani, toți se întâlnesc pe terenurile de fotbal din țară și participă la meciurile primei competiții oficiale din viața lor: Cupa Satelor. O astfel de etapă a avut loc sâmbătă în comuna Chirnogi, acolo unde s-au disputat partidele rundelor 5 și 6 din cadrul Zonei Oltenița și unde spectator de onoare a fost președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Chiar dacă mulți nu știu să se lege încă la șireturi, iar șorturile pe care le poartă par pantaloni lungi, micuții fotbaliști din mediul rural au demonstrat că au spiritul de luptător în sânge. S-au bătut pentru fiecare minge ca și cum ar fi fost vorba de finala Campionatului Mondial, s-au bucurat la goluri așa cum au văzut că o fac idolii lor de la televizor, au părăsit terenul cântând sau plângând, în funcție de scor, dar mai presus de toate, s-au bucurat de fotbal și de clipele de glorie. Care, cu multă muncă și sacrificii, pot deveni momentele de aur ale unei întregi țări. Acesta e, de altfel, și obiectivul acestei competiții: “Pe termen lung, așteptările noastre sunt foarte mari. Ne dorim să avem un jucător care să facă pasul la nivelul loturilor naționale. Iar dacă un jucător descoperit în Cupa Satelor va face parte într-unul dintre loturile naționale, vom considera acest proiect ca unul de real succes. Pe termen scurt ne dorim să avem un număr cât mai mare de comune care să participe la acest proiect. Pe termen mediu, pentru anul următor, ne dorim să avem deja descoperiți cei mai talentați copii în Cupa Satelor și care să facă deja parte din competiția numită Turneul Speranțelor, o competiție dedicată tuturor județelor, adică să facă parte din selecționata fiecărui județ din România la această categorie de vârstă, Under 14”, a declarat Răzvan Burleanu.

Aflată la prima ediție, Cupa Satelor este o competiție dedicată doar copiilor din mediul rural, o premieră pentru România de după Revoluție. Ea vine ca o continuare a strategiei FRF: ”În urmă cu 4 ani am demarat un proiect de scouting la nivelul mediului rural. Proiectul s-a numit ”Transformă ulița în stadion”. După care acest proiect, împreună cu Gillete, a devenit proiectul numit ”Performanța are viitor”. De aici rezultatele au devenit mult mai relevante, iar astăzi asistăm pentru prima dată în România de după Revoluție, la o competiție dedicată doar copiilor din mediul rural”, a explicat Burleanu.

Vlad Munteanu: ”Copiii de aici au multe șanse de reușită în fotbal”

Prezent la Chirnogi, Vlad Munteanu, managerul operațional al loturilor de juniori și tineret, a fost încântat de ce a descoperit pe teren: ”Comparativ cu ceea ce s-ar întâmpla și la București la aceeași vârstă, observ că nu există presiunea părinților. Aici probabil oamenii mai sunt și pe la muncă, mai au grijă și de gospodării”. El spune că baza de selecție oferită de Cupa Satelor e inestimabilă: ”Dacă vom compara un copil venit dintr-un mediu mult mai rău cu al unui copil care probabil are tot ce îi trebuie acasă e clar că cel care are acele nevoi și vrea să iasă din mediul acela anevoios în care trăiește are mai multe șanse de reușită. Fac aici o comparație, băiatul meu fiind cam de aceeași vârstă. El are cam tot ce își dorește acasă din perspectiva ghetelor, echipamentului, iar aici văd niște copii care au venit poate să joace cu adidașii cu care merg la școală, cu adidașii cu care merg poate și la biserică, la joacă cu copiii, ceea ce spune multe. Și știm foarte bine că cei care au avut un mediu anevoios au reușit să iasă din el și cred că sportul face ca acești copii să-și dorească mult mai mult”, a explicat fostul fotbalist. El a ținut să le amintească antrenorilor angrenați în această competiție că oricând au nevoie de ajutor logistic sau în pregătire îl pot găsi la FRF: ”Școala Federală de antrenori are ușile deschise către orice antrenor. Avem suportul UEFA în ceea ce înseamnă planificarea de la o vârstă fragedă. E ușa deschisă permanent și pot veni oricând”, a mai spus Vlad Munteanu.

Investiția FRF în această competiție este de 100.000 de euro

Începută în octombrie, cu fazele locale, Cupa Satelor va continua cu faze zonale, județene, regionale și se va încheia cu turneul final, care va avea loc în luna iunie 2019, atunci când va fi desemnată prima campioană națională. Investiția FRF în proiect e de circa 100.000 de euro.”Este responsabilitatea noastră să facem acest lucru, fiindcă în afara unui asemenea sistem competițional, echipe cum sunt cele care evoluează la Chirnogi nu ar fi putut să joace fotbal. Ne-am dori ca anul viitor să depășim 12.000 – 13.000 de copii și, bineînțeles, ca echipele să continue. Și acești copii să continue să joace fotbal. Fie la nivelul comunelor, fie, cei mai buni dintre ei, să facă pasul către echipe de primă ligă, de ligă secundă. Mă refer la loturile lor de copii și juniori. Pentru că deja interesul cluburilor a început să crească pe această competiție. E o bază foarte largă de selecție, pe care nimeni nu a luat-o în considerare”, a mai explicat Răzvan Burleanu.

Poștașul-antrenor face minuni cu echipa din Gălbinași

Fără punct pierdut în Zona Oltenița, echipa comunei Gălbinași este antrenată de poștașul din localitate. Alexandru Țincu face totul din pasiune de doi ani. A programat antrenamentele după orele de serviciu și spune că nici un copil nu lipsește: ”Am luat competiția foarte în serios. În fiecare zi, de la 4 la 6 facem antrenamente. Sunt factor poștal, așa că doar în timpul liber fac. Nu sunt plătit, nu sunt remunerat, fac numai din plăcere. Antrenez de doi ani echipa”, ne-a explicat el. Alexandru Țincu a fost impresionat de vizita președintelui FRF: ”Am fost surprinși plăcut că a venit și domnul președinte. E foarte bine că a venit. E altceva când vede un organ de sus, de la Federație”, a mai spus acesta.

Echipa din Gălbinași, alături de celelalte aproximativ 930 de echipe înscrise în competiție concurează pentru un premiu la care visează orice copil din România: o deplasare cu naționala României. ”Cea mai bună echipă va fi alături de prima reprezentativă a României într-o deplasare și, bineînțeles, celelalte echipe din vârful clasamentului vor avea posibilitatea să fie alături de tricolori la un meci de acasă al acestora. Dar vor fi și foarte multe alte premii pe care vor putea să le câștige. Sau alte experiențe care pentru ei contează foarte mult”, a explicat președintele FRF.