ADVERTISEMENT
News

Răzvan Cherecheș, anunț despre Crăciun și Revelion: toată iarna va fi cu restricții

Autor: Adrian Baciu | 12.11.2020 | 09:40
Răzvan Cherecheș, anunț despre Crăciun și Revelion: toată iarna va fi cu restricții
Sursa foto: Facebook

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, avertizează că urmează multe restricții de Crăciun și Revelion, după ce măsurile anti-Covid luate în țară au fost extrem de blânde.

ADVERTISEMENT

În opinia cadrului didactic din Cluj-Napoca, autoritățile au întârziat să acționeze mai devreme, iar aceste ezitări vor costa scump libertatea de mișcare de sărbători.

Cherecheș se așteaptă ca în statele europene care au impus restricții severe încă din octombrie să fie introduse relaxări în luna decembrie în vreme ce la noi vor fi Crăciun, Revelion cu numeroase măsuri.

Urmează un Crăciun și un Revelion cu restricții. Anunțul profesorului Răzvan Cherecheș

Profesorul de la Universitatea Babeș Bolyai consideră că o serie de măsuri mai radicale ar fi contribuit mult mai bine la stopare acestei explozii a infecțiilor din ultimele săptămâni.

ADVERTISEMENT

Mai exact, o carantină vreme de câteva săptămâni ar duce la scăderea accelerată a ratei de transmitere a virusului și, ulterior, la scăderea presiunii din secțiile de terapie intensivă, spune Răzvan Cherecheș.

Acesta critică autoritățile pentru că au întârziat să ia măsuri, iar cel luat într-un târziu sunt mult mai blânde comparativ cu restul statelor europene.

”La noi măsurile sunt mai soft în sensul că avem terasele deschise în continuare, libertatea de mișcare, în timpul zilei, nu a fost restricționată. Rata de transmitere va scădea, dar mult, mult mai lent prognozează profesorul clujean: Toată iarna ne va prinde cu măsuri de restricție”, spune Cherecheș la RFI.

ADVERTISEMENT

Profesorul se așteaptă ca secțiile de terapie intensivă (ATI) să rămână sub presiune maximă până prin primăvară.

Cherecheș: Specialiștii sunt pentru un lockdown

În dese rânduri, autoritățile ne spun că, în luare deciziilor din pandemie, se consultă primordial cu specialiștii din domeniu. În ceea ce-l privește, profesorul Cherecheș spune că cea mai mare parte a acestor specialiști din domeniu sunt pentru impunerea unui ”lockdown”.

ADVERTISEMENT

Fără aceste măsuri dure, criza sanitară de la noi va rămâne accentuată o mai lungă perioadă de timp, iar Crăciunul și Revelion vor fi sub zodia restricțiilor.

”Discut cu mulți alți colegi din zona sănătății publice și n-o să vă ascund că cea mai mare parte sunt pentru carantină și introducerea unui lockdown ca măsură de limitare a ratei de transmitere.

ADVERTISEMENT

Eu sunt de părere că și aceste măsuri vor scădea rata de transmitere, dar va dura mult. Deci mai degrabă aș tinde să cred că vom ajunge în primăvară înainte să ajungem la 1 (rată de transmitere) în timp ce țările celelalte o să vedeți că în luna decembrie, Belgia, Irlanda, vor ridica carantina și vor începe să relaxeze măsurile.

La ei abordarea a fost limităm acuma masiv libertatea de mișcare, impactăm economia pe un termen scurt și pe urmă băgăm mare ca să revenim înapoi.

La noi vor fi Crăciun, revelion cu măsuri de restricție. Logica preelectorală și logica postelectorală sunt foarte diferite pentru că odată ce oamenii au votat în sfârșit se vor putea lua măsurile corecte din punct de vedere al sănătății publice”, mai spune profesorul Cherecheș pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!