News

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică: “Nu vaccinarea este principalul motiv pentru care a scăzut rata de infectare”

14.05.2021 | 21:26
Razvan Chereches profesor de Sanatate Publica Nu vaccinarea este principalul motiv pentru care a scazut rata de infectare
ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică și cel care a consiliat pentru o scurtă perioadă de timp Ministerul Sănătății, a oferit o declarație extrem de surprinzătoare despre situația pandemiei din România, spunând că: “nu vaccinarea este principalul motiv pentru care rata de infectare a scăzut”.

În cursul zilei de vineri, Cherecheș a avertizat românii că în toamnă vom intra în valul al patrulea și că este neclar cum va fi gestionat acesta, fiind în strânsă legătură cu rata de vaccinare.

ADVERTISEMENT

În luna martie, profesul de Sănătate Publică de la UBB, a demisionat din funcția de consilier onorific pe care o deținea, de scurt timp, la Ministerul Sănătății.

Răzvan Cherecheș: “Nu vaccinarea este principalul motiv pentru care a scăzut rata de infectare în România”

“Procentul din populație vaccinat nu este atât de mare încât să facă o diferență atât de semnificativă cum vedem noi astăzi. Nu vaccinarea este principalul motiv pentru care a scăzut atât de mult rata de infectare, ci vremea caldă.

ADVERTISEMENT

Noi nu știm câți cetățeni avem și unde locuiesc, practic este o estimare, nu avem de unde să știm exact, pentru că noi nu ținem o evidență clară.

Experților din Israel li s-a părut inexplicabil că nu știu exact toți cetățenii țării și care este numărul lor de telefon pentru a fi contactați.

ADVERTISEMENT

În zonele unde mobilitatea este mai mică și transmiterea este redusă. Avem o inechitate foarte mare în ritmul de vaccinare, județe cu rată mare prin comparație cu celelalte și județe cu rată de vaccinare scăzută. 

Această relaxare generală va duce la demobilizare și la scăderea ritmului de vaccinare, sunt convins că va influența. Când mesajul general este ‘ne relaxăm, totul e verde’, oamenii vor fi demobilizați, pentru că percepția riscului va fi mult mai mică.

ADVERTISEMENT

Imediat ce va veni toamna va veni valul patru, care nu va fi de amplitudinea valului al treilea, dar restricțiile din acel moment vor depinde exclusiv de ritmul vaccinării din perioada verii”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi24.

Cherecheș: “La opt luni de la vaccinare, voluntarii din trialul al treilea au încă imunitate”

“Tot ce știm este că efectul continuă, în fiecare lună, voluntarii care au fost în faza a treia a trialului, continuă să aibă imunitate. Dar în momentul în care va începe să scadă imunitatea celor din trialul trei, undeva anul trecut în septembrie, vom ști atunci.

Există posibilitatea ca imunitatea să țină și câțiva ani, suntem la opt luni de atunci și continuăm să numărăm. Sincer, mă îndoiesc că vom face vaccin împotriva acestui virus anual, noi mai avem coronavirusuri care circulă.

Când vom ajunge la imunitatea de grup, vor fi incurajați toți cei din populația vulnerabilă să se vaccineze, iar pentru toți ceilalți va fi opțional, cum este și acum. Eu nu cred că vom mai ajunge la un exercițiu de vaccinare în masă precum cel de acum”, a adăugat profesorul.

ADVERTISEMENT