News

Răzvan Cherecheș: “În loc să avem măsuri acum și să relaxăm de sărbători, relaxăm de acum”. Ce avertizează expertul

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, a criticat modalitatea în care este gestionată pandemia, declarând: "relaxăm de acum în loc să avem măsuri și să relaxăm de sărbători".
24.11.2021 | 21:58
Razvan Chereches In loc sa avem masuri acum si sa relaxam de sarbatori relaxam de acum Ce avertizeaza expertul
ADVERTISEMENT

Expertul în sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai a anticipat încă de săptămâna trecută că va exista o creștere a numărului de cazuri datorită redeschiderii școlilor.

De altfel, Cherecheș a fost un critic activ al redeschiderii școlilor în modalitatea în care România a făcut-o, adică în legătură cu rata de vaccinare a personalului administrativ din școli.

ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș: “În bunul stil românesc, relaxăm acum, în loc să o facem de sărbători”

În țările din Vest se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă, impun restricții dure acum, pentru a relaxa în perioada sărbătorilor.

Noi în bunul stil românesc, relaxăm acum, în loc să o facem de sărbători, dar asta ne va afecta în perioada sărbătorilor.

ADVERTISEMENT

Atunci din nou nu vom avea restricții și vom plăti cu o amplitudine mai mare a valului în lunile ianuarie-februarie.

Au fost multe cazuri în Austria pentru că rata de vaccinare imunitatea de grup, la tulpina Delta, se obține la peste 86% rată de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Al doilea motiv este că un procent din populația generală vaccinată se poate infecta și contribuie la răspândirea infecțiilor.

Doza a treia în Austria a început să se dea foarte târziu, experiența din Israel ne spune că după șase luni eficacitatea vaccinului scade puternic.

ADVERTISEMENT

Israelul a controlat valul următor fără lockdown, doar cu doza a treia și se vede diferența în țările unde s-a administrat doza booster.

În Regatul Unit, în rândul persoanelor peste 60 de ani, care au primit doza a treia, infecțiile au continuat să scadă, în timp ce, la toate celelalte grupuri de vârstă au crescut.

Mă aștept la o creștere accelerată a numărului de cazuri și o parte dintre numere vor fi pierdute sau uitate și le vom găsi în ianuarie, când vom vedea numere extrem de mari, cum s-a întâmplat și după congresul PNL.

Și numerele deceselor, o parte dintre ele, sunt uitate. E o problemă serioasă că raportarea nu este corect făcută.

În loc să se pregătească sărbătorile de iarnă, cu niște restricții acum pentru a putea relaxa atunci, relaxează acum fără niciun fel de motiv științific”, a declarat Răzvan Cherecheș la Digi24, în cadrul emisiunii moderată de către Cosmin Prelipceanu.

ADVERTISEMENT