Sport

Răzvan Ioan Boanchiș, editorial în FANATIK: “Lucescu și Dinu sau onoarea de a-i avea printre noi”

Editorialistul Răzvan Ioan Boanchiș face o reverență pentru două mari genii ale României, atât ca fotbaliști, cât și ca antrenori: Mircea Lucescu și Cornel Dinu.
02.08.2022 | 10:30
Razvan Ioan Boanchis editorial in FANATIK Lucescu si Dinu sau onoarea de ai avea printre noi
Răzvan Ioan Boanchiș, editorial în Fanatik despre două genii ale fotbalului românesc: Mircea Lucescu și Cornel Dinu. Sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Există hoteluri, de plajă, de cinci stele, care n-au camere identificate prozaic – 101, 102, 114. Sunt camere-apartamente pe pământ, cu mici grădini în loc de balcoane, care se cheamă Saint-Tropez, Amalfi, Cassis, Positano, Sorento. Ce frumos – să stai în apartamentul Sorento! Dacă am împărți fotbalul românesc pe criterii alpestre, Lucescu si Dinu ar fi doi versanți.

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: “La douăzeci și ceva de ani de la nașterea lui Dinu și Lucescu s-a născut și fotbalul nostru modern, la Guadalajara”

29 iulie 1945 – s-a născut Lucescu, 2 august 1948 – s-a născut Dinu. După douăzeci și ceva de ani de la nașterea lor s-a născut și fotbalul nostru modern, la Guadalajara.

ADVERTISEMENT

Iar în anii ’70, cu ei în teren, Dinamo juca de la egal la egal cu Real Madrid, Atletico Madrid și marile echipe din Germania. La începutul anilor ’80, cu Dinu în ultimul an ca fotbalist, Dinamo a eliminat Internazionale Milano, unde Mircea Lucescu a ajuns, peste ani, antrenor.

Nu cred că vreun român va mai pregăti vreodată Interul, deși Răzvan Lucescu sau Olăroiu m-ar putea contrazice cândva și îmi doresc să o facă.

ADVERTISEMENT

În anii ’80, Lucescu a plecat la Corvinul, unde a construit o echipă superbă, pe urmă a preluat naționala și a dus-o la Euro ’84 și apoi s-a întors la Dinamo, unde a arhitecturat cea mai frumos  pasatoare linie de mijloc din istoria lui Dinamo, cu Sabău, Lupescu, Mateuț, Lupu. În ’90, trupa aceea, cu Răducioiu și Andone, a prins semifinala Cupei Cupelor.

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: “Mircea Lucescu, la 77 de ani, duce Dinamo Kiev pe serpentinele Champions League”

Dinu a antrenat, alături de Dumitru Niculae Nicușor, acel Dinamo care a eliminat Hamburgul și s-a dus până în semifinalele CCE. Tot Procuroru’ a pilotat naționala în cea mai spectaculoasă repriză din istoria ei (5-0 cu Țara Galilor, în minutul 35).

ADVERTISEMENT

Dinu nu mai antrenează de aproape 20 ani și eu consider că a greșit refuzând să se despartă de Dinamo. El e mândru de fidelitatea lui, o calitate greu de apreciat azi.

Cât despre Lucescu, în România e mare lucru să prinzi 77 de ani. Mircea Lucescu, la 77 de ani, duce Dinamo Kiev pe serpentinele Champions League. Antrenează de 45 de ani.

ADVERTISEMENT

A câștigat trofee naționale și cupe europene, a inventat internaționali pentru șapte-opt țări, a rezistat printre toate categoriile de monștri ai Puterii, printre prim-secretari comuniști si generali de Securitate, printre milionari italieni și bașkani călătoriți prin toată istoria de perversități a Constantinopolului, printre dictatori balcanici și oligarhi cu școala Războiului Rece.

ADVERTISEMENT