Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș. Trei chestii răzleţe din sport: Ilie Năstase, David Popovici şi trosbalul nostru

Răzvan Ioan Boanchiş, editorial trei în unu: de ce trebuie respectat Ilie Năstase, cum s-ar putea implica David Popovici în educarea poporului şi falimentul fotbalului din România.
09.08.2022 | 10:43
Editorial Razvan Ioan Boanchis Trei chestii razlete din sport Ilie Nastase David Popovici si trosbalul nostru
Răzvan Ioan Boanchiș, trei chestii răzleţe din sport: Ilie Năstase, David Popovici şi trosbalul nostru. FOTO: colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Iarăşi e înjurat Ilie Nastase. Că a pierdut nu ştiu ce casă şi alte tâmpenii. Chiar nu aveţi loc de românul cel mai popular în afara ţării? Milioane de români s-au legitimat în străinătate cu Ilie Năstase. Aşa cum e el. Talentat şi glumeţ, spontan şi irepetabil.

Răzvan Ioan Boanchiș, editorial în FANATIK. Trei chestii răzleţe din sport: Ilie Năstase, David Popovici şi trosbalul nostru

Politicienii aborigeni se prezintă ca nişte chelneri în faţa preşedinţilor Americii şi ai Franţei. Când Năstase intră într-un restaurant parizian, Mitterand şi Chirac se duceau să-l salute. La aceste scene au asistat zeci de români. Bush, când a venit la Bucureşti, l-a lăsat pe Iliescu şi aproape a luat-o la fugă pentru a-l îmbrăţişa pe Ilie.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de artă, sportul are foarte puţini nemuritori. Iar Romania nu-şi poate permite luxul de a batjocori un nemuritor. Sigur, dacă eşti un cetăţean anonim, resentimentar şi fără viziune îţi permiţi. Mitterand, prietenul lui Năstase, era supranumit „La Force tranquile“. Forţa calmă. Ilie Năstase este „Furia creatoare“.

Răzvan Ioan Boanchiş: „Nu avem voie să neglijăm impactul social al sportului“

Acest minisubiect mi se pare mai important decât toate discuţiile despre fotbal. De vreo săptămână, pe litoral, se îneacă în fiecare zi cel puţin un tânăr.

ADVERTISEMENT

Şi nu e prima dată când scriu că ar trebui atras David Popovici într-o campanie menită să-i civilizeze pe vitejii care abereaza „io înot bine, am făcut sport 15 ani!“. Nu avem voie să neglijăm impactul social al sportului.

Camelia Potec a zis „eu intru în mare cu colacul“. Dar mulţi au uitat că Potec a fost campioana olimpică! Cred că Popovici ar trebui să transmită acelaşi mesaj. Acum îl ştie tot poporul! Folosiţi-l, până când acelaşi popor nu-l va uita ca pe Patzaichin sau Iolanda Balaş!

ADVERTISEMENT

Răzvan Ioan Boanchiş: „Fotbalul e frumos. Dar nu al nostru. Al nostru e o ruşine“

În anii ’80, lumea se ducea la stadion ca să vadă fotbal – o Cupă a Campionilor, o finală de Cupa Campionilor, două semifinale de Cupă a Campionilor, o semifinală de Cupa Cupelor şi o semifinală de Cupa UEFA.

Acum ne certam pentru VAR, dar suntem la nivelul programului impus de FRF şi intitulat „Fotbal pe uliţă“. Da, „Fotbal pe uliţă“, adică poate să ne bată orice sat din Europa.

ADVERTISEMENT

Ca să parafrazez un scriitor, fotbalul e frumos. Dar nu al nostru. Al nostru e o ruşine. În rest, fotbalul e frumos.

ADVERTISEMENT