Cipru – România 0-1 în toamna anului 1983. La Limassol. Antrenorul naționalei – Mircea Lucescu. Meci televizat în direct de Ceaușescu – nu știu ce i-a venit. Fiindcă de la Euro Franța 1984 a transmis doar meciurile României și finala Franța – Spania.
Victorie obținută greu în Cipru. În minutul 78. Centrare Klein, gol Boloni. Cred că a fost primul joc oficial al lui Hagi la echipa națională. La sfârșitul meciului – schimb de tricouri. Terenul a fost traversat, spre vestiare, și de un general român de armată.
Om cu putere de decizie inclusiv în fotbal. Se pricepea atât de bine la fenomen încât a îmbrățișat de bucurie trei fotbaliști ciprioți. N-a prins faza cu schimbul de tricouri. I-a văzut în galben și a zis ”bravo, românii mei!”.
Întâmplarea ar fi rămas necunoscută dacă n-ar fi povestit-o un gazetar. Cred că Ioan Chirilă, în cartea ”Pe marile bulevarde ale fotbalului”. Istoria se repetă, dar în rolul generalului ageamiu și exuberant sunt zeci de oameni publici și încrâncenați din toate domeniile, care își imaginează că se pricep la fotbal.
Lucescu are aproape 80 de ani, dar unii mai tineri decât domnia sa îl ceartă de parcă ar fi un copil. Normal că mi se pare amuzant. Lucescu a fost antrenor al naționalei la 36 de ani și fotbalist în Divizia A la 45.
Într-un joc oficial Sportul Studențesc – Dinamo din primăvara lui 1990. Să-l contești pe Lucescu e ca și cum te-ai certa cu un volum din istoria fotbalului. Cel dedicat istoriei fotbalului modern.
Lucescu are aproape 80 de ani în buletin și 70 de ani pe și lângă gazon. Și antrenează o echipă națională (mă refer la valoarea lotului) la nivelul Corvinului Hunedoara când a intrat în Divizia A.
Pe urmă, Klein, Andone și Gabor au progresat. Sau la nivelul Rapidului în sezonul 1997-1998, când a pierdut campionatul în fața Stelei. Rapidul campion din 1998-1999, antrenat tot de Lucescu, era peste naționala de acum.
La fel și Dinamo din 1998 – 2000. Asta-i părerea mea. Nici eu nu sunt vreun specialist. Dar am niște repere și nu-l atac aiurea pe Lucescu. Dacă vă uitați la ce echipe din Europa au ajuns fotbaliștii de la Rapid și Dinamo din 1998 – 2000, s-ar putea să-mi dați dreptate.