Toamna anului 1981. București. România – Elveția 1 – 2. Ultimul meci al lui Valentin Stănescu pe banca echipei naționale. Berna. Elveția – România 0 – 0. Primul meci al lui Mircea Lucescu pe banca echipei naționale. Știți câți titulari noi a adus Lucescu în meciul de la Berna? Nouă.
Din formula de la București au rămas doar Ștefănescu și Balaci. Iar acolo, la Berna, s-a născut fotbalul românesc modern, încununat de o calificare la Euro 1984, de cinci calificări la turnee finale între 1990 și 2000 și de o cupă europeană.
De o finală de cupă europeană și de patru semifinale în cupele europene, toate obținute în deceniul nouă al secolului trecut. Anii ’80 au fost cei mai fertili ai fotbalului nostru la nivel de club și nu vom mai ajunge atât de departe în următorii 200 de ani.
Eu puteam să scriu și 300, că nu va avea cine să mă verifice. Asta cu “200 de ani” e singura chestie discutabilă din tot ce am enumerat mai sus. 2024. Mircea Lucescu s-a întors la echipa națională.
Antrenează o echipă care, la capitolul talent, nu cred că se află în primele zece generații ale fotbalului nostru, dar este prima generație care s-a autodepășit, victoria împotriva Ucrainei de la Euro fiind cea mai importantă performanță din ultimii zece ani.
Lucescu n-a fost un antrenor norocos. A fost și rămâne un creator perseverent. A inventat în jur de 100 de fotbaliști pentru șapte-opt echipe din Europa și din America de Sud. Peste câteva zile vom afla primul lot convocat de Lucescu în al doilea mandat al său în contul României.
Sunt convins ca în primul meci nu va avea nouă titulari noi față de meciul cu Olanda de la Euro, cum s-a întâmplat în 1981, în Elveția. Totuși, îi propun lui Horia Ivanovici să facă un concurs în emisiunea lui.
Să dea un premiu (nu e treaba mea în ce ar consta) celui care va ghici cei mai mulți fotbaliști convocați de Lucescu. Dar să ia premiul cel care va reuși să intuiască de la 16 sau 18 în sus.
În condițiile în care FCSB și Rapid sunt decepțiile începutului de campionat, CFR Cluj și Craiova au viteza unor broaște moarte, iar fotbaliștii romani din străinătate joacă unde joacă, dar mai mult nu joacă.