Într-un film documentar despre dezastrele predominante și puținele succese ale României comuniste, băiatul lui Alexandru Paleologu a spus că România a avut mai multe succese în sporturile de echipă decât în cele individuale pentru că stă prost la capitolul solidaritate.
Așa e, dar chestia asta a remarcat-o și Ceaușescu în C.P. ex și a întrebat ”de ce să trimit eu o echipă de volei sau de handbal la Universiadă și să mă bucur dacă ia o medalie de bronz, când două fete de la gimnastică pot să-mi aducă trei medalii de aur?”.
Priză la public au sporturile cu mingea și cred că singurul sport individual cu mingea e tenisul. Ping-pong-ul și popicele le scot din discuție. Dacă și alea sunt mingi… În ultimii 50 de ani, în sporturile cu mingea diferența o fac banii.
Rar de tot își mai găsesc loc tradiția și spiritul. U Cluj e o astfel de excepție. Sabău a branșat spiritul și tradiția la fotbalul modern. Un merit are și primarul Boc. Poate greșesc, dar Boc mi se pare mai bun pe cont propriu decât pilotat de Băsescu. U Cluj de azi demonstrează că nu trebuie să fim răi români pentru a fi buni europeni.
U Cluj a fost înființată de trei studenți, în 1919. În 1940, după Dictatul de la Viena, CFR Cluj a jucat în campionatul Ungariei. Fotbaliștii și antrenorii de la U Cluj s-au refugiat la Sibiu, unde au dormit pe holurile Seminarului Teologic.
”Pescuiau în Cibin ca să supraviețuiască, iar hrana și-o pregăteau la bodega Răscruci.” Informația am luat-o dintr-un articol mai vechi al lui Octavian Țopa.
Pe vremea comunismului, la meciurile Universității Cluj se cânta, în acordurile unei simfonii de Beethoven, ”Slavă ție, studenție/ Să ne fii mereu un scut/ Numai datorită ție/ Universitatea s-a născut!”.
Da, la fotbal se poate cânta și fără să inventariezi rudele de gen feminin ale adversarului. U Cluj nu va lua campionatul nici anul ăsta, nici peste cinci sau zece ani. Cred că și-ar trăda spiritul dacă s-ar întâmpla așa ceva.
Dar e bine că o avem în play-off și, sperăm, în cupele europene. În amintirea unor Guga, Ivansuc, Remus Câmpeanu. Și a marelui medic Iuliu Hațieganu, primul președinte de onoare al U Cluj.