Fotbal intern

Răzvan Lucescu, adevăruri dure despre fotbalul românesc: “Suntem în lumea a 5-a! Ce performanţă extraordinară a făcut Generaţia de Aur?!”

27.09.2018 | 21:57
Razvan Lucescu adevaruri dure despre fotbalul romanesc Suntem in lumea a 5a Ce performanta extraordinara a facut Generatia de Aur

Răzvan Lucescu consideră că fotbalul românesc este într-un declin total şi spune că doar fanii de la noi se pot lăuda cu performanţa obţinută de Generaţia de Aur, sfertul de finală cu Suedia de la World Cup 1994. Este Episodul 5 al interviului acordat FANATIK.RO, la Salonic, de fostul selecţioner.

Tehnicianul lui PAOK face o radiografie dură, dar plină de realism a ceea ce înseamnă jucătorul român la nivel internaţional şi critică modul în care conducătorii tratează antrenorii din Liga 1.

Campioana României, eliminată de o echipă din Luxemburg. Cum ai reacționat când ai auzit?
– Și anul trecut campioana României a fost eliminată de campioana Ciprului. Nu este o critică pentru cineva din aceste cluburi, dar este o consatare. În momentul în care te elimină campioanele din Luxemburg și Cipru, atunci e clar că suntem foarte jos.

Noi, ca țară, am avut percepția că fotbalul românesc s-a mai ridicat puțin în ultimul an.
– Nu! Fotbalul românesc este în permanentă scădere, cel puțin la nivelul campionatului și nu avea cum să se ridice. Sunt mulți factori care au dus la situația asta. Unul ar fi dispariția marilor echipe precum Rapid, Timișoara, Brașov, Pitești, Craiova a fost la un moment dat și acum revine. Din păcate, Rapidul este marea pierdere, la fel și situația lui Dinamo.

“Jucătorii români sunt foarte, foarte slabi! Nu ca talent, ci ca suflet!”

Atât de importante sunt aceste cluburi mari?
– Eu am spus că se simte lipsa echipelor de tradiție care ar fi creat emulație, care ar fi adunat sponsori, oameni la stadion, ar fi creat în rândul jucătorilor o altă stare de spirit, o altă forță, ar fi adus bani și s-ar fi adus jucători străini de valoare care să ridice nivelul campionatului nostru. În al doilea rând, este această totală inconsecvență a managerilor, toate aceste schimbări de antrenori de la săptămână la săptămână, de la lună la lună, nu fac bine.

Cu ce greşesc conducătorii din România?
– Când pun antrenorul nu analizează, nu au nicio strategie, nu știu ce vor și îl pun ca fapt divers, iar apoi îl schimbă. Toate aceste decizii nu fac decât să aducă reacții negative, pentru că jucătorii își pierd total motivația, concentrarea.

Cum reacţionează fotbaliştii când aud că antrenorul lor poate fi demis?
– Își pierd forța mentală şi își găsesc numai scuze. Nu primesc informații, nu se ajunge la automatisme, e un haos total. Socitatea noastră nu trece printr-un moment ok, nu avem o educație puternică. Noi trebuie să fim puternici, dar trebuie să avem educație adevărata, să știi să te lupți când ești într-un moment de dificultate, să încerci să ieși din acea situație. Jucătorii noștri sunt foarte, foarte slabi! Nu mă refer la talent, pentru că talent avem, mă refer că sunt slabi ca suflet, ca și caracter. Cedează foarte ușor atunci când dau de probleme.

“CFR a greşit cu Edi Iordănescu! Avea nevoie de timp!”

Dar jucătorii pot fi educați în acest sens?
– Da! De acasă, dar avem mari probleme. Ori este un abandon total al părinților și sunt foarte multe probleme, care nu țin de mine, ori este un răsfăț total pentru că aceia cu posibilități știu că fac niște sacrificii pe plan profesional și își abandonează familiile. Noi nu suntem ok. Toată lumea vorbește despre fotbaliști, dar fotbaliștii ce sunt? Sunt din diferite familii, din familii de intelectuali, de muncitori, din familii foarte sărace, din familii de țărani, de politicieni. Fotbalul reprezintă societatea noastră. Nu putem spune „lumea fotbalului”. Este cea mai mare imbecilitate pe care o poate spune cineva. Fotbalul reprezintă societatea, doar că este mediazat.

Edi Iordănescu a fost dat afară de la CFR Cluj după trei meciuri. Ce poate face un antrenor într-o perioadă atât de scurtă de timp?
– Îmi e foarte greu să vorbesc despre asta și nu îmi place să intru în lucruri pe care nu le cunosc sută la sută. Nu sunt implicat și nu știu care a fost situația acolo, care au fost relațiile. Din punct de vedere managerial, demiterea lui Edi Iordănescu este o mare greșeală. În momentul în care tu pui un antrenor și după trei partide îl schimbi, înseamnă că ai avut o gândire greșită. În al doilea rând, acum vorbesc despre Edi, eu știu cum lucrează el și trebuie să îi acorzi încredere totală și să îi dai timp. Edi e un antrenor care lucrează foarte organizat. Când ai o organizare de joc, ai nevoie de timp pentru că lucrurile foarte greu se așează în mintea jucătorilor. E un anumit stil, sunt multe detalii, informații care vin şi pe care jucătorii trebuie să le primească, să le audă, dar le fixază mai greu. Cu timpul, aceste idei ale antrenorului ajung să se fixeze.

E mai bine ca Gică Hagi, care şi-a făcut propria echipă.
– Da, e ceva unic. Pe el nu îl trage nimeni la răspundere şi de asta are şi timp să facă performanţe, să crească fotbalişti. Ce a făcut el la viitorul se poate numi într-un singur cuvânt:
pasiune!

“Fotbaliştii noştri vor o maşină spectaculoasă şi să fie pozaţi cu o bombă sexy!”

Cei mai mulţi dintre jucătorii săi formează naţionalele U19 şi U2. Cum crezi că ar trebui să se comporte aceşti tineri fotbalişti?
– Mi-am adus aminte acum de ceva că ai spus de jucătorii tineri. Am fost prin ţară şi am dat drumul la televizor şi am văzut jucători de 10-11 ani care acordau interviuri. E mult prea mult! Aceşti jucători sunt pierduţi din start. Ei se consideră nişte vedete, ajung să fie nişte răsfăţaţi fără să fi obţinut absolut nimic, fără să fi realizat nimic. Nu au cum să aibă echilibru. Ei văd lucrurile cu totul diferit, ireal, nu ajung să dorească performanţa sportivă, ci să apară la TV, să aibă o maşină nu ştiu cât de spectaculoasă, să îşi dorească să fie pozaţi cu o bombă sexy sau alte chestii. Asta se vrea în România.

Şi ce ar trebui să facă în această situaţie?
– Fotbalistul român trebuie să înveţe să moară pe teren, iar abia apoi putem să vorbim despre speranţe ale unui fotbal sănătos şi să avem performanţe pe plan internaţional.

De ce crezi că Ianis Hagi pleacă din România în Italia şi, deşi nu joacă aproape deloc, se întoarce şi este la un nivel peste media celorlalţi?
– Nu îi cunosc situaţia, istoria, nici pe el nu îl cunosc foarte bine, pentru că nu l-am urmărit cu atenţie, dar mi s-a părut că a plecat puţin cam devreme. Probabil că nu a avut puterea să rămână acolo şi să se lupte pentru a acumula alte lucruri, să aibă experienţă, nu ştiu! Nu am cum să intru în amănunte. Rămâne un jucător talentat, dar care trebuie să confirme în final.

Bucurie romaneasca cu Ianis Hagi si Alexandru Cicaldau in meciul de fotbal dintre reprezentativele U 21 ale Romaniei si Elvetiei, contand pentru preliminariile Campionatului European din 2019

Răzvan Lucescu, despre nivelul fotbalului românesc: “Ce a făcut Generaţia de Aur au realizat şi ţări africane!”

De la venirea lui Cosmin Contra la prima reprezentativă, lucrurile au arătat mai bine ca în mandatul lui Daum.
– Noi, românii, avem impresia că suntem buricul pământului, că suntem cei mai buni, dar noi suntem în lumea a 5-a din toate punctele de vedere! Şi cei de afară tot aşa ne privesc! Nu cred că ne face bine să ne considerăm buricul pământului sau să trăim cu capul în nori. Eu cred că ar trebui să vedem realitatea şi de aici să ne luptăm, să creştem, să ne dezvoltăm.

De ce nu reuşim mai mult?
– E puţin greu, pentru că fiecare popor îşi duce în spate istoria. Noi am fost mereu între marile puteri ale lumii şi, ca să surpavieţuim, a trebuit să învăţăm să fim şmecheri, să profităm, să stăm cu capul plecat, dar să încercăm să ne băgăm, să nu fim corecţi. Noi continuăm să fim aşa. Nu am fost niciodată cuceritori, să atacăm, mereu am făcut paşi în spate. Aşa e şi la fotbal. Asta e mentalitatea noastră. Acceptăm că suntem cu fotbalul la pământ, dar hai să fim serioşi. Ce mari performanţe am făcut pe parcursul timpului?

Am câştigat o Cupă a Campionilor, am avut Generaţia de Aur.
– Vorbim de „Generaţia de Aur”, cu un sfert de finală de Campionat Mondial… Este ceva extraordinar?! Ce mare performanţă a făcut? Au realizat asta şi ţări africane! Este acea Cupă a Campionilor, o finală, două semifinale de Cupa UEFA, dar erau alte vremuri. Sunt mult prea puţine rezultate bune de care trebuie să fim mândri şi să ne simţim dominatorii lumii. E ipocrizie maximă! Aici e vorba de cei care se simt frustraţi, nerealizaţi şi care încearcă să dea în alţii, pentru că nu fac mai mult în alte domenii. Noi suntem aici, am avut generaţii care au făcut lucruri bune, dar nimic deosebit în final. Ăsta e adevărul. E ceva deosebit că Steaua a câştigat Cupa Campionilor. Nişte semifinale de Cupa UEFA sau Cupa Cupelor, ceva deosebit. Un sfert de finală la Campionatul Mondial e maxim pentru România, dar pentru restul nu înseamnă nimic!

La ce ar trebui să se aştepte, atunci, fanii români de la echipa naţională?
– Suporterul român trebuie să continue să spere, să susţină echipa naţională necondiţionat, pentru că e ţara lui. Poate avem o conjunctură bună, pentru că este important şi ceea ce se întâmplă cu celelalte echipe, cum vin jucătorii de la cluburi. Sperăm, vedem.

Generaţia de Aur
Generaţia de Aur România World Cup 1994

“Jucătorul talentat, dar egoist, trebuie să dispară! Distruge grupul!”

Ai fost selecţionerul naţionalei României şi ai lucrat cu jucători capricioşi. E bine să renunţi la un fotbalist care face probleme, dar care poate să rezolve un meci?
– Atunci când ai un jucător extrem de talentat, ai obligaţia să îl susţii şi să încerci să îl implici la echipă, să îl determini să joace pentru echipă. În momentul în care ai înţeles că acest jucător refuză să îşi folosească talentul pentru echipă şi o face doar pentru el, doar pentru interesul lui personal, ca să iasă în evidenţă, atunci acel jucător trebuie să dispară, pentru că distruge grupul. Jucătorul care este considerat talent, dar care nu respectă regulile, trebuie să dispară pentru că e distrugător. Îşi distruge echipa şi se distruge şi pe el. Niciunul dintre ăştia nu au avut o carieră interesantă, iar aceasta s-a terminat mult prea devreme. Faţă de ăştia, eu nu am niciun pic de milă!

Tu ai renunţa la un jucător doar pentru faptul că fumează?
– Asta, nu! Unii fumează, alţii beau cafea. Pe mine mă interesează ce fac jucătorii pe teren. Eu cred că nimeni nu a renunţat la un jucător doar pentru că fumează. Ăsta a fost doar un pretext, nu au vrut să spună probabil adevărul pentru care l-au îndepărtat.

Citeşte şi: