Fotbal intern

Răzvan Lucescu critică situaţia din Ştefan cel Mare: “Dinamo a ajuns o echipă banală, mediocră! E trist!”

27.09.2018 | 14:22
Razvan Lucescu critica situatia din Stefan cel Mare Dinamo a ajuns o echipa banala mediocra E trist

Răzvan Lucescu analizează, în epidosul 3 al interviului realizat de FANATIK.RO, criza cruntă prin care trece Dinamo Bucureşti, cu luciditatea şi detaşarea pe care le are în frumosul port grecesc din Salonic.

Fostul selecţioner al României nu se sfieşte să arate cu degetul spre conducătorii alb-roşilor şi să îl pună la zid pe Dan Nistor, căpitanul “câinilor”, pentru relaţia pe care a avut-o cu Florin Bratu.

Cum vezi situaţia de la Dinamo?
– Este un club care a pierdut foarte mult, a devenit o echipă absolut banală! E trist, dar Dinamo a ajuns într-o mediocritate totală! Repet, este o echipă banală! Nu contează dacă se luptă pentru play-out sau play-off.

Vorbeşti cu regret despre ce se întâmplă acolo.
Te uiţi cu părere de rău la echipa asta. Din afară, ca om din fotbalul românesc, îmi pare rău să văd Dinamo într-o astfel de situaţie. Îmi pare rău şi îmi doresc ca Dinamo să revină puternică. La fel îmi doresc ca Steaua să fie Steaua şi nu FCSB, pentru că ăsta e adevărul. Rapidul să vină înapoi şi să vedem meciurile astea între cele trei rivale. Astea sunt adevăratele derby-uri care atrag oamenii la stadion, să fie o emulaţie. Vedeţi şi voi ce înseamnă un stadion plin, un stadion cum e la Salonic sau la Atena.

Răzvan Lucescu îl pune la zid pe Dan Nistor: “Dinamo Bucureşti nu mai are forţă, ce a făcut Nistor e inadmisibil!”

Bratu a fost demis, iar Nistor spunea că pleacă dacă rămâne antrenorul…
– Asta înseamnă că acest club nu mai are forţă! Nu are o strategie corectă, poate că oamenii de acolo şi-ar fi dorit să o aibă, dar nu au ştiut să o construiască sau s-au lăsat influenţaţi de alte aspecte. Cred că un jucător care îşi permite să spună că pleacă dacă mai rămâne antrenorul are mai multă putere în club. Acest lucru e incredibil și inadmisibil la un club precum Dinamo.

Dar ţi se pare normal ca un antrenor să desfiinţeze un jucător la interviul de după meci?
– Nu ştiu ce a spus Bratu, dar nu contează foarte mult. Aici e vorba despre caracter. Antrenorul este pus acolo şi are o responsabilitate. El este primul care plăşteşte. Dacă antrenorul este inteligent o să îşi creeze în jurul său un grup care să îl respecte și nu să îl iubească! Secretul stă în respect! Un jucător care joacă o să te iubească, iar atunci când nu o să mai joace o să te urască. Dar ăla care joacă şi care nu joacă să te respecte pentru ceea ce transmiţi, pentru cum te comporţi, pentru modul în care acorzi atenţie tuturor aspectelor. Deci, asta ţine de antrenor. Ţine de el dacă poate să facă asta sau nu.

Spui că Nistor a greşit grav indiferent de ce a zis Bratu.
Un jucător, indiferent de numele lui, nu are voie să reacţioneze pentru că el răspunde în faţa antrenorului, iar antrenorul în faţa tuturor. Antrenorul este singur, este respnsabil şi are dreptul să se comporte aşa cum consideră, dar dacă nu face bine, va suporta consecinţele. Jucătorul are obligaţia să se pregătească, să dea totul pe teren. Asta este ceea ce trebuie să facă un jucător şi nu să se ducă şi să spună că el pleacă dacă mai rămâne acel antrenor. El trebuie să se lupte.

Dan Nistor Florin Bratu
Dan Nistor şi Florin Bratu au avut o relaţie tensionată la Dinamo Bucureşti

“Negoiţă a curăţat clubul de datorii! Poţi face performanţă, în România, cu salarii mici”

De ce crezi că se ajunge la așa ceva?
– Asta e problema jucătorului român care nu se impune. El abandonează imediat ce vede că nu reuşeşte, sunt foarte multe cazuri. Nu pot comenta demiterea lui Bratu, dar mi-a plăcut că domnul Negoiţă a curăţat Dinamo în acel moment de toate problemele lăsate de alţii şi a ajuns să facă din Dinamo un club curat. Acum trebuie să aibă o strategie corectă, pentru că fotbalul românesc nu are cluburi care să fie mult peste Dinamo.

Poți să faci performanță fără bani? Cu salarii mici?
– Da, de ce nu? Păi, Botoşani are salarii mai mari?! Viitorul are salarii mai mari? Astra? Important e cum sunt folosiți acei bani!

Da, dar dacă vor să ajungă în grupele europene…
– Lasă Europa. Dinamo nu face faţă în acest moment nici în campionat. Să ia totul cu paşi mici, să redevină o forţă în ţară şi apoi să se gândească la Europa.

E de preferat un patron care curăță clubul, dar care nu poate să ducă echipa spre marea performanţă, sau un patron care investeşte mai mult, dar care are anumite probleme şi poate să îţi aducă performanţe pe termen scurt şi mediu?
Eu cred că e vorba de o strategie. Gigi Becali este cel care investeşte, cumpără, face tot şi are ceva ce nimeni nu are în România. Şi Hagi, la Viitorul, care este o creaţie a lui şi care a făcut un lucru fenomenal. Restul, cu o strategie corectă pot face nişte paşi, iar apoi vorbim despre Europa. Dinamo trebuie în acest moment să revină la nivelul la care era. Trebuie să fii cel mai bun din sat până să ajungi cel mai bun din oraş.

Ionuţ Negoiţă Ionel Dănciulescu Florin Bratu
Ionuţ Negoiţă a renunţat la Ionel Dănciulescu şi la Florin Bratu

Citeşte şi 

  • Episodul 1: Răzvan Lucescu, interviu despre ce se întâmplă la PAOK. “Comisiile au făcut o fraudă imensă. Doar în perioada Germaniei hitleriste se întâmpla asta!”
  • Episodul 2: Răzvan Lucescu vorbeşte sincer despre relaţia cu patronul Savvidis: “E un om sensibil!”