News

Răzvan Lucescu, despre cum ar proceda cu Gigi Becali în locul lui Dică: “Trebuie să îl manipuleze ca să poată antrena Steaua!”

28.09.2018 | 21:34
Razvan Lucescu despre cum ar proceda cu Gigi Becali in locul lui Dica Trebuie sa il manipuleze ca sa poata antrena Steaua

Răzvan Lucescu explică în Episodul 4 al interviului acordat FANATIK.RO cum ar trebui gestionată relaţia cu patronul Gigi Becali din punctul de vedere al unui antrenor.

Tehnicianul român de la PAOK răspunde întrebării “FCSB este Steaua?” şi dezvăluie cum a reacţionat atunci când diverşi conducători au încercat să îi impună în echipă fotbaliştii lor preferaţi.

Antrenorii români au probleme cu patronii. Ai putea lucra cu un patron de tipul lui Gigi Becali?
– Am lucrat şi eu cu foarte mulţi patroni foarte dificili, complicaţi. Patronii din România sunt speciali, au felul lor unic de a fi. Contează mult şi chimia dintre cei doi oameni care colaborează

Care au fost patronii aceia dificili?
– Păi, uite, spre exemplu, Neculaie de la Braşov. Îl iubesc şi am un respect extraordinar pentru el. A fost un patron care s-a luptat cu antreori, cu arbitri, cu toată lumea, iar eu am fost acolo în două rânduri şi de fiecare dată vorbeam despre fotbal un minut şi jumătate, după care apăreau alte poveşti despre maşini, vacanţe, istorie. A ţinut la mine foarte tare. Şi era considerat un tip dificil. Apoi, domnul Copos. Cu toate luptele pe care le-am avut în perioada în care antrenam Rapidul… (n.r. râde) Îi sunt recunoscător toată viaţa pentru că în toată istoria lui nu a schimbat doi antrenori, pe mine şi pe tatăl meu (n.r. Mircea Lucescu)! Cu toate că a avut cu amândoi momente de nebunie, aşa, câte o noapte, dar nu ne-a schimbat.

George Copos Răzvan Lucescu
George Copos şi Răzvan Lucescu pe vremea când au lucrat împreună la Rapid Bucureşti

Cum a “fentat” patronii care doreau să îi impună fotbalişti!

Ţi-a impus vreunul anumiţi jucători în primul 11 sau s-a implicat în alcătuirea echipei?
– Am avut discuţii despre un jucător sau altul, să-l bag, să încerc, dar pe dispute. Acolo m-am simţit ca un prizonier. În sufletul meu a fost o revoltă totală.

Cu cine ai avut astfel de “lupte”?
– Cu toţi patronii am avut astfel de discuţii, inclusiv aici, la PAOK, dar foarte rar. Aşa le-a venit lor sau cineva i-a influenţat. Poate un jucător a avut abilitatea de a avea un contact direct cu un patron şi a putut să se plângă şi aceştia, pe fond emoţional, au încercat să rezolve situaţia.

Şi ce ai făcut?
– În acel moment m-a simţit închis, m-am simţit foarte rău, m-am luptat foarte tare şi am convins. Le-am zis: „Asta este ideea mea, eu văd lucrurile aşa şi dacă mă accepţi aşa, bine, dacă nu, atunci eu plec!”. Cam asta a fost. Şi s-a căzut la un acord. Mi-au dat dreptate.

Răzvan Lucescu Ivan Savvidis
Răzvan Lucescu este îmbrăţişat de patronul lui PAOK, Ivan Savvidis

Răzvan Lucescu, despre arta de a lucra cu Gigi Becali la FCSB: “E un tip emoţional, trebuie să ajungi la un compromis”

În România, Gigi Becali e cel mai vocal în acest sens. Spune şi echipa de start a lui Nicolae Dică, la TV, înaintea meciurilor…
– În Europa de Est, trăim foarte mult emoţional, iar Gigi Becali e un tip foarte emoţional prin felul lui de a fi. El nu se va schimba niciodată! Noi nu putem să fim nemţi, englezi, italieni sau spanioli. Noi suntem români sau estici. Şi în Grecia e la fel, dar cu puţine diferenţe. Nu e normal, nu e uşor, dar aşa este Gigi Becali.

Şi cum poţi gestiona o astfel de relaţie?
– Cel care se duce acolo ştie cum este Gigi Becali, e pregătit şi trebuie să încerce să gestioneze situaţia cât poate de bine. Să îl atragă pe Gigi Becali de partea lui. Să ştie să îl manipuleze sau să găsească o cale de mijloc, un echilibru, să facă un compromis! Trebuie să îl manipulezi ca să poţi antrena la Steaua.

Gigi Becali Nicolae Dică
Gigi Becali i-a impus lui Nicolae Dică de-a lungul timpului titularizarea anumitor fotbalişti

“Echipa lui Becali e Steaua! Să spui altceva e o aberaţie şi o mare porcărie!”

Ai spus Steaua, nu FCSB. De ce?
– Faptul că această echipă s-a transformat în FCSB şi că s-a născut o altă Steaua sau că vor ei să spună că renaşte Steaua din trecut e fals! Când s-a produs cesiunea sau a fost acea înţelegere, Gigi Becali nu s-a dus să pună mâna pe club şi să îl tragă de partea lui, să spună: „Gata, e al meu!”. A fost o înţelegere. El a cumpărat Steaua corect.

S-a vorbit de continuitatea clubului.
– Ceea ce s-a întâmplat acolo, dacă a fost sau nu corect, în cadrul Armatei, este o altă problemă. Gigi Becali a preluat Steaua şi a continuat un parcurs excepţional în Europa. Steaua a fost an de an în grupele europene, în Europa League sau Champions League, a câştigat trofee, campionate, cupă. A investit, a menţinut Steaua la nivel foarte bun. Cum apari tu după 10 ani şi spui că nu e Steaua lui. Mi se pare o mare aberaţie şi o mare porcărie!

Armata a cerut şi 37.000.000 de euro drept despăgubire.
– Numai în România se poate întâmpla aşa ceva! Eu cred că Steaua este cea a lui Gigi Becali din momentul în care s-au făcut actele și au ajuns la un acord şi trebuie să continue aşa. Este foarte important pentru fotbalul românesc ca Steaua să rămână Steaua.

Florin Talpan Steaua Bucureşti
Florin Talpan este omul care luptă pentru Steaua Bucureşti, din partea Armatei, în procesul cu FCSB

Citeşte şi: