Fotbal international

Răzvan Lucescu, povestea succesului la PAOK. Grecii spun tot pentru FANATIK: ”Are clasă!”

28.08.2018 | 17:57
Razvan Lucescu povestea succesului la PAOK Grecii spun tot pentru FANATIK Are clasa

Răzvan Lucescu, povestea succesului la PAOK. E întinsă pe un an de zile și e dovada că ambiția și valoarea te fac să câștigi, chiar dacă totul pare împotriva ta. Și așa a fost situația antrenorului român la una din cele mai iubite echipe ale Greciei. Jurnaliștii eleni au povestit pentru FANATIK.RO felul în care Lucescu jr. s-a impus și a reușit la Salonic, deși totul era împotriva lui: situația echipei, suporteri și jurnaliști.

Cum s-a ajuns de la ”Dezastrul e complet pentru PAOK” la ”Lucescu scrie istorie și își prelungește contractul până în 2020. Și e și la doar un meci distanță de marea premieră în istoria clubului, grupele UEFA Champions League. Îi trebuie doar un 0-0 acasă cu Benfica.

Răzvan Lucescu, povestea succesului la PAOK: ”Mă sufocam după 30 de minute!”

Totul a început în urmă cu un an, atunci când șefii clubului l-au contactat pe Lucescu. Pentru PAOK fusese o vară dezastruoasă. În amicale echipa de-abia se mișca, iar jucătorii nici măcar nu puteau să stea în ghete. ”La finalul verii, am descoperit că nu puteam să joc mai mult de 30 de minute la capacitate maximă. Mă sufocam! Și colegii mei aveau aceeași problemă”, povestea mijlocașul ofensiv Dimitris Pelkas, într-un interviu pentru unul din cele mai importante site-uri sportive ale Greciei, sdna.gr. Jurnalista Eleni Budou, autoarea interviului și una din experții în PAOK din presa greacă, e cea care ne va ghida în povestea succesului la PAOK a lui Răzvan Lucescu. ”Jucătorii s-au plâns șefilor, aceștia au constat că fotbaliștii aveau dreptate și l-au dat imediat afară pe Stanojevic (n.r. Aleksandar Stanojevic, antrenorul sârb care a stat pe banca lui PAOK doar în amicalele verii, timp de 57 de zile!) Așa că l-au adus de urgență pe Lucescu”, își începe ea povestea.

Răzvan Lucescu povestea succesului la PAOK
Răzvan Lucescu povestea succesului la PAOK. Așa i-a cucerit pe greci

 ”Acum fanii îl imploră să-i ierte că s-au îndoit de el!”

Lucescu a venit, a preluat echipa și imediat a constatat că lucrurile vor merge extrem de greu. Dubla din Europa League cu suedezii de la Ostersunds a adus o înfrângere umilitoare pentru o echipă cu un buget de peste 50 de milioane de euro și care nu prindea nici măcar grupele EL, deși visa la Champions League. ”Noaptea rușinii” sau  ”Dezastrul lui PAOK e complet” scriau grecii, furioși că Lucescu pierduse calificarea în fața unei ”echipe dintr-un sat suedez”. Și imediat au început problemele. ”Suporterii au început să-l conteste. Nu îl plăceau prea mult, oricum. Nu era numele mare pe care îl voiau pentru banca lui PAOK, iar când venise ca adversar aici, ca antrenor al lui Xanthi, îl luaseră la ochi. Lucescu e temperamental și asta nu dă bine pentru galeria adversă”, povestește și Helen, jurnalistă la  Libero Sport Radio, radioul de sport al Greciei.  Eleni Budou completează despre succesul lui Răzvan Lucescu în Grecia: ”Acum fanii își cer scuze în continuu. Îl iubesc! Am văzut oameni care îl implorau pe Lucescu să-i ierte pentru că s-au îndoit de el.”

3 decembrie, ziua decisivă. Chiar pe terenul fostei sale echipe

Lucescu începuse să câștige meciurile, însă doar pe teren propriu. În deplasare avea un record groaznic, fără nicio victorie obținută. ”Cât mai rezistă Lucescu?” și ”La un pas de demitere” titra presa din Grecia. Patronul (n.r. Ivan Savvides, omul care a intrat cu pistolul pe teren la meciul cu AEK și despre care s-a scris că e spion al lui Putin) înclina să se despartă de Lucescu, dar jucătorii l-au convins! ”Matos și Vieirinha, vedetele echipei, au spus că Lucescu trebuie să rămână. Era finalul lui noiembrie. Pe 3 decembrie au jucat la Xanthi și au câștigat primul meci în deplasare, cu 3-0. Jucătorii au sărbătorit ostentativ, cu Lucescu, chiar în fața patronului”, povestește Eleni Budou.

E la un meci de grupele Ligii

De aici lucrurile au început să meargă perfect și PAOK a fost la un pas de titlu, însă meciul cu AEK, cel care a făcut înconjurul lumii prin evenimentele de după anularea golului celor din Salonic, au făcut ca titlul să ajungă la Atena. Acum, pentru Răzvan Lucescu povestea succesului la PAOK poate intra într-o nouă etapă, după ce a eliminat în preliminariile Champions League pe FC Basel, Spartak Moscova , iar în play-off a făcut 1-1 pe terenul Benficăi. PAOK n-a ajuns niciodată în grupele Champions League, însă totul s-ar putea schimba pe 29 august. Oricum, şi dacă nu o va face şi va merge numai în grupele Europa League, se poate spune răspicat că Răzvan Lucescu a reușit la PAOK.

”Părerea mea despre Lucescu? Un antrenor foarte bun și un adevărat gentleman! Are clasă”

Eleni Budou, jurnalist grec