Fotbal international

Răzvan Marin, al șaselea român care ajunge la Ajax Amsterdam! Unul singur a dat chix total

04.04.2019 | 21:01
Razvan Marin al saselea roman care ajunge la Ajax Amsterdam Unul singur a dat chix total

Răzvan Marin devine al șaselea român care ajunge la Ajax Amsterdam! Mijlocașul a semnat cu lăncierii un contract valabil pe 5 ani de zile și se va prezenta la noua echipă din vară. Până atunci, Marin are obiectiv clar – trebuie să câștige titlul cu Standard Liege. Ștefan Kovacs a fost primul care a scris istorie la Amsterdam și singurul care a făcut-o din calitate de antrenor.

Răzvan Marin, al șaselea român care ajunge la Ajax Amsterdam!

Alături de Kovacs, Ajax o învingea pe Inter în finala Cupei Campionilor Europeni din 1972, cu scorul de 2- 0, un ultim act disputat chiar pe terenul rivalilor de la Rotterdam. Celebrul Johan Cruyff marca atunci ambele goluri ale olandezilor. De remarcat că un an mai târziu, echipa de aur condusă de același Ștefan Kovacs avea să treacă de Juventus, de asemenea, în ultimul act al celei mai importante competiţii europene, cu 1-0.

Au urmat ani de zile în care românii n-au mai avut căutare pentru Ajax. Apoi, în 1999, după ce a refuzat Steaua, Dinamo și Rapid, Cristi Chivu semna cu lăncierii. Căpitanul echipei naționale avea să devină unul dintre cei mai iubiţi jucători care au îmbrăcat tricoul formației din Eredivisie. De altfel, Chivu le-a luat faţa unor supervedete şi l-a convins pe Ronald Koeman să-i încredinţeze banderola de căpitan, deși în vestiar se mai aflau Ibrahimovici, Van der Vaart sau Sneijder.

Răzvan Marin, al șaselea român care ajunge la Ajax Amsterdam! Marin
Răzvan Marin prezintă tricoul celor de la Ajax Amsterdam

Români de succes la Amsterdam plus o deziluzie

În patru ani de zile, Chivu a cucerit un titlu, o cupă şi o supercupă pentru Ajax după care s-a transferat la AS Roma. La puțin timp după venirea lui Chivu, la Amsterdam a ajuns și Bogdan Lobonț. Portarul pleca de la Rapid după ce câștiga titlul de campion în Giulești și semna cu gruparea olandeză. Goalkeeperul a povestit la ani distanță că după ce a văzut baza de antrenament a celor de la Ajax i-a transmis impresarului că el nu se mai întoarce în țară și că acesta să facă orice pentru a-l transfera.

Chinuit de accidentări, Lobonț a avut parte și de perioade foarte bune la Amsterdam. A luat un titlu și a apărat și în Champions League, după care a plecat la Fiorentina, la 6 ani distanță. A urmat Nicolae Mitea, jucător văzut de olandezi drept una dintre marile speranţe ale clubului. A ajuns la Ajax de la Dinamo, la doar 18 ani, a făcut un prim sezon bun, dar accidentările și derapajele de compartament i-au făcut pe batavi să renunțe la el. George Ogăraru era ultimul român care făcuse parte din lotul lui Ajax până la transferul lui Marin. Fostul fundaș stelist şi-a trecut în palmares o cupă şi două supercupe.

  • 107 partide a bifat Cristian Chivu în tricoul olandezilor de la Ajax Amsterdam