Sport

Interviu cu Răzvan Zăvăleanu după retrogradare: „Am rămas singur la Dinamo! Poate că trebuia să plec și eu atunci, cu Stoican”. Ce spune despre miliardarul Gruia Stoica. Exclusiv

Răzvan Zăvăleanu a dat un interviu exclusiv pentru FANATIK după retrogradarea lui Dinamo. El este dezamăgit de faptul că dinamoviștii care se mușcă între ei cu sete sunt dușmanii clubului
30.05.2022 | 20:01
Interviu cu Razvan Zavaleanu dupa retrogradare Am ramas singur la Dinamo Poate ca trebuia sa plec si eu atunci cu Stoican Ce spune despre miliardarul Gruia Stoica Exclusiv
Răzvan Zăvăleanu, interviu exclusiv după retrogradarea "câinilor": "Principalul duşman al lui Dinamo sunt dinamoviştii!". Când a vrut să plece de la club. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dinamo a scris duminică cea mai neagră pagină din istoria de 74 de ani a clubului, retrogradând pentru prima dată în Liga 2 după ce a pierdut barajul cu Universitatea Cluj, 0-2 în deplasare și 1-1 pe terem propriu.

Răzvan Zăvăleanu, după ce Dinamo a retrogradat în Liga 2: „Este un moment zero pentru toți dinamoviștii”

După această contraperformanță, norii negri se adună deasupra clubului din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, iar întrebarea care se pune acum cel mai des este dacă va putea fi evitat falimentul, mai ales că dispare cea mai importantă sursă de finanțare: drepturile tv.

ADVERTISEMENT

A încercat să răspundă la ea Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul administratorului judiciar, care a vorbit despre planurile pentru Liga 2, lotul de jucători, respectarea planului de reorganizare sau cooptarea unui noi investitor puternic din punct de vedere financiar.

Sunteţi dezamăgit de retrogradare, de această situaţie în care s-a ajuns?

– În primul rând, sunt foarte trist, pentru că la eforturile pe care le-am făcut în această perioadă şi modul în care a funcţionat procedura insolvenţei, mă aşteptam la cu totul altceva. Însă, sunt conştient că în sport, în general, niciodată atunci când joci cinstit, nu poţi să ştii rezultatul. Asta este o chestie asumată. Sunt foarte trist, dezamăgit şi supărat, dar pe de altă parte nu vreau să fac o dramă din această chestie şi vreau să cred că este un moment zero pentru toţi dinamoviştii care ar trebui să strângă rândurile în jurul echipei, să nu mai fie dezbinaţi, să nu mai dinamiteze din interior şi să facă tot posibilul ca Dinamo să revină acolo unde îi este locul.

ADVERTISEMENT

Aţi luat în calcul retrogradarea, dar nu v-aţi aşteptat să ajungeţi în Liga 2?

– Dacă fac o analiză retrospectiv, nu cred că U Cluj este o echipă mai bună decât Dinamo. Dar au ştiut să îşi urmărească obiectivul şi felicitări că l-au atins, în orice formă. Ce pot să spun, mi-ar fi plăcut ca abordarea să fie altfel, mai ales în primul meci. Jucătorii noştri şi-au supraapreciat şansele pentru că în ziua meciului am avut o discuţie şi le-am spus că şi adversarii intră pe teren să dea totul. Şi când s-au trezit, a fost prea târziu. Şi ghinionul a avut un rol important. Am lovit de două ori bara la Cluj, o dată în meciul retur. E un cumul de factori. Poate trebuie să treacă acest club prin purgatoriu, să se cureţe de păcatele istorice şi să revină curat şi puternic în prima ligă.

Dezamăgirea lui Răzvan Zăvăleanu: „Dinamoviștii sunt dușmanii lui Dinamo, se bat între ei, urmăresc interese personale”

De ce sunteţi dezamăgit în acest sezon?

– De faptul că principalul duşman al lui Dinamo sunt dinamoviştii. Nu reuşesc să îşi coaguleze forţele, se bat între ei, se urmăresc interese personale şi, deşi dacă îi iei pe fiecare în parte, ştii că sunt dinamovişti, când ajungem la final şi tragem concluzia, dinamitează bunul mers al echipei.

ADVERTISEMENT

Cum comentaţi declaraţiile lui Dusan Uhrin că Dinamo nu mai are nimic în acest moment, în afară de suporteri?

– N-aş vrea să comentez, mi se pare interesantă declaraţia lui. Nu vreau să fac comentarii nepotrivite, pentru că mesajul meu este de unitate, nu de dezbinare.

ADVERTISEMENT

O să încercaţi să îl convingeţi să rămână?

– Nu cred că Dinamo trebuie să convingă pe cineva să rămână. Oamenii care vor să vină la Dinamo trebuie să convingă că au capacitatea şi ataşamentul de a rămâne la această echipă.

Simţiţi că aţi rămas cam singur la Dinamo?

– E o realitate. Am rămas singur, dar nu e ca şi cum părăsim corabia. Încercăm să îi aducem pe adevăraţii dinamovişti alături de echipă.

Adevăraţii dinamovişti fiind cine?

– Suporterii trebuie păstraţi alături de echipă pentru că au avut un aport major, iar echipa nu ar fi existat fără ei astăzi. Cred că într-o formă sau alta, ei vor trebui să existe şi în partea de acţionariat. Nu ştiu dacă decisiv din punct de vedere decizional, dar să fie acolo şi să ştie mereu ce se întâmplă la echipă.

„Avem jucători suficienți pentru Liga 2”

Aţi început remanierea lotului?

– Da. Despre asta discutăm. Despre cine va fi antrenor, cine va fi preşedinte, cine vor fi jucătorii care vor rămâne, cine vor fi cei care vor pleca. Este prematur să vă spun ceva pentru că deocamdată discuţiile sunt în stadiu incipient.

Există jucători care vor să rămână şi în Liga 2? 

– Da, există. M-au impresionat unii dintre ei, pentru că mi-au dat mesaj aseară că vor să continue şi atunci cred că e de bun augur pentru Dinamo.

Dusan Uhrin spunea că sunt 17 jucători la final de contract. Pleacă toţi?

– Nu cred că Dusan ştia situaţia exactă. Sunt jucători suficienţi astfel încât să avem un lot de Liga 2 pentru la anul, dar evident că asta va depinde şi de planurile antrenorului pentru noul sezon, de dorinţele jucătorilor, de situaţia financiară. O să vedem, sper eu în cât mai scurtă vreme.

Pe ce stadion veţi evolua în Liga 2?

– Avem mai multe opţiuni, dar deocamdată este neclar. Pe „Ştefan cel Mare” nu cred că va mai fi cazul.

„Avem nevoie de un acţionar puternic care să susţină clubul”

Cum veţi respecta planul de reorganizare, cel care includea 3 milioane de euro din drepturi tv în sezonul viitor? 

– Planul trebuie recalibrat, o să ne gândim şi o să vedem cum putem să îndeplinim condiţiile legale, cum se poate modifica. Sunt lucruri la care am început să ne gândim şi în scurtă vreme o să o şi facem.

Există un risc real ca echipa să se desfiinţeze? Pentru că tot mai mulţi oameni susţin că pericolul falimentului este mare…

– Nu ştiu de unde o asemenea idee. Deocamdată faptul că echipa a retrogradat nu are nicio legătură cu procedura insolvenţei. Am spus-o de foarte multe ori, că indiferent dacă rămânem în prima ligă sau retrogradăm, avem nevoie de un acţionar puternic care să vină şi să susţină clubul. Chiar dacă rămâneam în prima ligă, nu ar fi ajuns banii până la finalul planului de reorganizare, astfel încât să se plătească toate obligaţiile.

Acest nou investitor pe care îl aşteptaţi poate fi Gruia Stoica?

– Eu nu am vorbit cu dumnealui. Ceea ce pot spune este că orice persoană care ar veni cu bani să sprijine clubul este binevenită la masa tratativelor.

În lumina acestor evenimente, sunteţi optimist că poate veni un investitor să preia clubul?

– Eu, în general, sunt optimist. Mi se pare că un brand ca Dinamo nu este de neglijat de niciun prezumptiv investitor în fotbal.

Dorin Șerdean, noul administrator special al lui Dinamo?

Cu sigla şi marca s-au clarificat lucrurile?

– Am mai vorbit cu domnul Badea. Am reuşit să ne dăm seama unde au existat erori de comunicare. Dumnealui şi-a exprimat disponibilitatea de a purta orice fel de discuţii cu privire la folosirea siglei. Vom încerca să ajungem la un compromis astfel încât nimeni să nu fie supărat şi toată lumea să fie liniştită pe acest aspect.

Când ar trebui să fie numit noul administrator special de la echipă? 

– Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu cred că lucrurile se pot întâmpla extraordinar de repede. El trebuie să întrunească sufragiile acţionarilor şi rămâne de văzut cum se vor sincroniza ei pe această problemă.

Domnul Şerdean va avea un cuvânt greu de spus aici…

– Da, aşa este. Dar nu cred că domnul Şerdean îşi doreşte această calitate.

Aţi luat în calcul să plecaţi de la echipă?

– Nu. Ar fi trebuit să iau în calcul atunci când a fost schimbat Stoican într-un moment total nepotrivit, însă în momentul respectiv nu mi-a trecut prin cap acest gand. Retrospectiv, mă gândesc că aş putea să fac acest lucru. Azi nu mai iau în calcul pentru că toţi cei care pun umărul la echipa asta ar trebui să strângă rândurile, nu să îşi facă bagajele.

„Nu pot să afirm că Dinamo se va bate la promovare”

Există bani pentru plata salariilor în această perioadă?

– Este dificil, dar mai sunt încă oameni alături de Dinamo care sunt dispuşi să vină şi să ajute. Noi, înşine, am ajutat cu bani clubul de la deschiderea procedurii până acum şi probabil o vom face în continuare. Vreau să lămuresc pe toată lumea. RTZ nu a încasat niciun leu din retribuţie, tocmai pentru a ajuta această echipă să se salveze. Dimpotrivă, am adus bani de acasă. Cred că optimismul meu privind soarta echipei ar trebui împărtăşit de mai multă lume. Atâta vreme cât noi avem încredere că vom reuşi, inclusiv să ne recuperăm banii, ar trebui să aibă şi alţii această încredere.

Cum vedeţi sezonul viitor? Va fi un campionat dificil indiferent de modul în care vă reorganizaţi…

– Mi-e greu să vă spun astăzi ceva foarte cert. Evident, toată lumea şi-ar dori ca Dinamo să se bată la promovare şi să revină în prima ligă. Dar azi nu există toate ingredientele care să mă facă să afirm că acest lucru este posibil. Dar ce pot să le promit suporterilor este că vom face tot posibilul.

ADVERTISEMENT