News

RCA de până la 8.500 de lei pentru anumite categorii de șoferi, începând cu 2024. Cine e afectat de noile scumpiri

RCA mai scump pentru anumite categorii de șoferi, se poate ajunge până la 8.500 de lei. Cine sunt cei care vor fi afectați începând de anul viitor
29.12.2023 | 15:44
RCA de pana la 8500 de lei pentru anumite categorii de soferi incepand cu 2024 Cine e afectat de noile scumpiri
Pentru unele categorii de posesori auto, RCA-ul poate fi mai scump și cu 20% într-un an / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Începând cu 1 ianuarie 2024, șoferii teribiliști vor plăti RCA mai scump, potrivit tarifelor de referință a Asigurării de Răspundere Civilă Auto, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, anul acesta.

Noile tarife RCA, în ușoară creștere

Începând cu 1 ianuarie 2024, șoferii teribiliști vor plăti RCA mai scump,  potrivit tarifelor de referință a Asigurării de Răspundere Civilă Auto, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, anul acesta.

ADVERTISEMENT

Noile tarife de referință pentru polițele RCA au fost publicate luna aceasta de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), acestea fiind valabile începând de luna viitoare.

„Față de tarifele de referință din februarie 2023, sunt doar puțin mai mari, dar față de cele de acum 1 an, de la sfârșitul anului 2022, polițele RCA sunt și cu 20% mai scumpe, deși anul trecut, de exemplu, numărul accidentelor a scăzut, iar cuantumul total al daunelor RCA plătite a scăzut și el”, scrie Newsweek.

ADVERTISEMENT

Malus pentru șoferii neexpeerimentați

De noile tarife RCA ar trebui să se teamă șoferii tineri. „De exemplu, dacă ai maximum 30 de ani și mașină mai mare și puternică, cu motor peste 2.500 cmc, tariful de referință RCA este de 4.747 lei. Aproape 1.000 de euro, fără a avea nici ‘Bonus’, nici ‘Malus’! Poți să ai permisul de la 18 ani, nici un fel de ‘cazier’ de daune, atât plătești, dacă îți cumperi o astfel de mașină nouă sau îți achiziționezi un al doilea automobil, caz în care pleci de la ‘Bonus/Malus’ zero”.

Sursa citată a făcut un calcul privind modul cum crește RCA pentru șoferii mai tineri și mai lipsiți de experiență care au reușit să fie autorii mai multor tamponări sau accidente.

ADVERTISEMENT

„De exemplu, șoferii sub 30 de ani cu mașină peste 2.500 cmc care au fost autorii unei tamponări sau a unui accident în anul care a trecut ajung la coeficient de Malus M2 (+20%), iar RCA-ul costă 5.700 de lei, pe baza tarifelor de referință din decembrie 2023.

În cazul șoferilor sub 30 de ani cu Malus M8, adică au fost autorii a 4 tamponări/accidente decontate prin RCA, prețul poliței obligatorii pentru un automobil de peste 2.500 cmc ajunge la 8.500 de lei în 2024 (tariful de referință + 80%)”.

ADVERTISEMENT

Guvernul prelungește plafonarea polițelor de asigurare

Potrivit sistemului Bonus-Malus, în funcție de disciplina șoferilor la volan, aceștia vor plăti mai puțin sau mai mult pentru RCA. Practic, un șofer „fără pată” poate plăti mai puțin cu 50%, în timp ce un șofer „pericol” poate plăti dublu asigurarea de răspundere civilă auto.

„Sistemul Bonus-Malus este format din categoria de bază B0 (atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare), 8 clase de bonus, care pot atrage o reducere maximă de 50% şi 8 clase de malus, care pot atrage după sine creștere a penalităților până la 80%.

Clasa Bonus Malus se atribuie în mod automat în momentul asigurării, calculându-se istoricul de daunalitate. Pentru persoanele fizice, acest istoric se calculează doar în baza CNP-ului.  În caz de daună se scad 2 clase. Bonusul se aplică după urmatoarea regulă: un șofer urcă o clasă de bonus la fiecare an calendaristic în care este asigurat fară să aiba evenimente/daune provocate”.

Pe de altă parte, în ședința de joi a executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că guvernul va prelungi plafonarea  cu încă șase luni a polițelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaugă doar rata inflației de maximum 6,8%. „Este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor, cu impact semnificativ asupra economiei”, a spus Ciolacu.

 

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
BNR lansează o nouă monedă. Ce valoare va avea
BNR lansează o nouă monedă. Ce valoare va avea
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă