News

Eurosport a plătit o AVERE pentru Premier League!

Pentru a rămîne în grila RCS-RDS, grupul Eurosport a plătit o sumă imensă, 9,5 milioane de euro, pentru drepturile partidelor din prima ligă a campionatului englez de fotbal pe o perioadă de...
16.01.2014 | 16:40
Eurosport a platit o AVERE pentru Premier League

Pentru a rămîne în grila RCS-RDS, grupul Eurosport a plătit o sumă imensă, 9,5 milioane de euro, pentru drepturile partidelor din prima ligă a campionatului englez de fotbal pe o perioadă de 2,5 ani.

Împătimiţii Premier League au trăit o mică dramă pe 21 decembrie 2013. Partida dintre FC Liverpool şi Cardiff City, prima transmisă în România din actualul sezon, de către Eurosport, a fost întreruptă în minutul 44, iar telespectatorii abonaţi la companiile de cablu RCS-RDS şi Dolce nu au mai putut viziona meciul de fotbal, ci o competiţie de schi din Elveţia.

Culisele scoaterii Eurosport din grila RCS-RDS

La scurt timp, în mass-media au apărut informaţii că firmele de cablu au întrerupt transmisia pentru a nu face concurenţă partidelor Concordia – Viitorul şi Astra Giurgiu – Steaua, difuzate de Digi Sport, respectiv Dolce Sport. Gluma s-a îngroşat, însă, cîteva zile mai tîrziu, cînd cele două companii nu au transmis nici următoarele confruntări din Premier League, doar abonaţii UPC avînd privilegiul de a vedea meciurile din Insulă.

FANATIK a aflat culisele incredibile pentru care compania de cablu a reacţionat în acest mod! Surse apropiate RCS au dezvăluit că marele cablist a forţat, indirect, grupul Eurosport să achiziţioneze la suprapreţ drepturile de transmisie a Premier League în România! RCS s-a folosit la maximum de faptul că înţelegerea cu Eurosport, de transmitere pe cablu a postului internaţional, se încheia chiar pe 31 decembrie 2013!

Obligaţi să plătească imens: 9,5 milioane de euro!

Timp de aproape 5 luni, anul trecut, a existat o perioadă lungă de tensiune între cele două părţi, timp în care RCS a transmis un mesaj clar către Eurosport că nu va prelungi contractul scadent în 31 decembrie 2013 şi practic, de la 1 ianuarie 2014 vor scoate Eurosport din grila de programe dacă nu vin cu o ofertă atractivă, care să fie mult îmbunătăţită, în afară de transmisiile din Bundesliga şi Zweite. De altfel, cabliştii au transmis către preşedintele CNA că RCS îşi rezervă dreptul să reia procedura de schimbare a avizului de retransmisie şi să scoată canalele Eurosport din grila de programe.

În atare condiţii, renumitul post de sport european a fost obligat să inspecteze de urgenţă piaţa drepturilor TV. Cum Franţa, Italia şi Spania erau antamate de RCS, Eurosport a fost nevoită să se orienteze către Premier League, cel mai scump campionat din lume! Cu atît mai mult cu cît RCS ieşise din lupta pentru preluarea drepturilor de transmisie a meciurilor din Anglia, din cauza sumei colosale cerute. Astfel, Eurosport s-a văzut nevoită să facă un imens efort financiar, achiziţionînd drepturile de transmisie din Premier League pentru restul sezonului 2013 -2014, precum şi pentru sezoanele 2014-2015 şi 2015-2016 pentru 9,5 milioane de euro şi a încheiat mai apoi şi noua înţelegere cu RCS RDS!

După antamarea drepturilor, au urmat negocieri dificile cu RCS pentru reînnoirea contractului, perioadă în care meciurile din Anglia transmise de Eurosport au fost scoase din grilă! Situaţia era îngrozitoare pentru Eurosport: dăduseră o căruţă de bani pe un produs premium la care consumatorul însă nu ajungea! După lungi şi dure negocieri, totul a revenit la normal, iar începînd din ianuarie 2014, fanii Premier League au putut urmări pe RCS RDS partidele din cel mai apreciat campionat din lume. Eurosport a ieşit însă şifonată rău din toată povestea!

Drepturile Premier League au fost scumpite drastic! Chiar şi cu 280%!

De ce nu a mai reuşit RCS RDS să cumpere drepturile TV din Premier League? Motivul e simplu: sumele de achiziţie au explodat! În plus, cablistul şi-a atins scopul de a avea deja un număr important de abonaţi, iar acest fapt, coroborat cu cel că publicitatea nu există pe canalele proprii ale RCS, Digisport şi Digi24, însemna că efortul financiar nu şi-ar fi regăsit amortizarea! Cu atît mai mult cu cît RCS a găsit această cale inteligentă, de a scoate castanele din foc cu mîna altcuiva. Practic, pe RCS se văd meciuri scumpe din Anglia, deci RCS a obţinut ce a dorit, dar nu a plătit nici un leu! În afara prelungirii fireşti a contractului cu Eurosportul.

În plus, sumele obţinute pentru drepturile Premier League în afara UK sînt exorbitante, în ţările cu dare de mînă, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos, publicat de Daily Mirror. În ţările din valul 2 şi 3 economic, sumele sînt mai mici, dar suma plătită de Eurosport este una extrem de importantă pentru o ţară aflată în criză economică de durată, în care publicitatea aduce foarte foarte puţine venituri!

MoS2 Template Master

Record pe piaţa drepturilor TV: 3 miliarde pentru Premier League!

În urmă cu un an şi jumătate, Anglia a stabilit un nou record în materie de drepturi de televizare. Conform acordului semnat, Premier League va încasa trei miliarde de lire sterline pe durata a trei ani, începînd cu 2013. BSkyB a plătit 2.3 miliarde pentru 116 partide pe sezon, în timp ce BT Group, o multinational de telecomunicaţii cu sediul general la Londra, a achitat peste 700 de milioane de lire sterline pentru 38 de partide pe sezon, dintre care însă 18 constitue prima opţiune a etapei. Pe lîngă sumele fabuloase de mai sus, BBC a plătit alte 180 de milioane de lire pentru dreptul de folosire a imaginilor pentru emisiunea “Match of the Day”. Sumele achitate nu trebuie să mire, asta dacă ţinem cont că piaţa de desfacere pentru partidele din Premier League este una imensă. Conform ultimelor estimări, campionatul Angliei atrage 643 de milioane de telespectatori din 212 ţări!

În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Cine e fotbalistul care i-a plătit victimei lui Dani Alves 150.000 de euro,...
Cine e fotbalistul care i-a plătit victimei lui Dani Alves 150.000 de euro, în locul brazilianului
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări,...
Incendiu de proporții. Un bloc de 14 etaje a fost înghițit de flăcări, în Valencia. 450 de oameni trăiesc în clădire
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
Străzi din Bucureşti, cu
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când m-am mutat eu"
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate...
Orașul în care oamenii au declarat război operelor de artă. Sculpturi furate, vandalizate sau batjocorite pe internet
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români...
Cel mai bogat sat din România, unde Ferrari-ul e considerat „vechitură”. Puțini români știu de existența lui
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre...
Scandal uriaș la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a întrebat dacă una dintre victime este în sală. Reacția imeediată a tatălui
Stațiunea supranumită „Perla Apusenilor”, un adevărat paradis. Ce boli se pot trata
Stațiunea supranumită „Perla Apusenilor”, un adevărat paradis. Ce boli se pot trata
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut...
VIDEO şocant: Dan Bursuc îi calcă pe urme lui Florin Salam: "S-a făcut parizer"
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă...
Toată sala a încremenit la procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a verificat dacă e prezent și studentul ucis în accidentul de la 2 Mai
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care...
De ce ușa de la baie trebuie ținută închisă mereu? Explicația la care nimeni nu se aștepta