News

RCS RDS, Orange, Vodafone și Telekom, schimbare importantă. Ce se va întâmpla

21.08.2019 | 14:55
RCS RDS Orange Vodafone si Telekom schimbare importanta Ce se va intampla

După crimele din Caracal, când Alexandra Măceșanu a sunat la 112, însă polițiștii nu au fost capabili să o găsească în timp util, cartelele prepay vor fi vândute doar cu buletinul! Așadar, vin schimbări majore la RCS-RDS Digi, Orange, Vodafone şi Telekom!

Cartelele prepay vor fi vândute doar cu buletinul

Toate aceste societăți de telecomunicații vor fi obligate să se subordoneze noii legi impuse de stat şi să comercializeze cartele pre-pay doar după ce vor colecta datele personale ale clienţilor. Această măsură vine după cazul “Caracal”, dar discuţia este mult mai veche în spaţiul public.

RCS-RDS Digi, Orange, Vodafone şi Telekom vor avea această obligaţie pentru că statul încearcă să îmbunătăţească sistemul de urgență 112, care este abuzat zilnic de către români care greu pot fi trași la răspundere. Având în vedere că autoritățile nu au metode prin care să-i detecteze pe cei care apelează în mod abuziv 112, va fi introdusă obligația de a cumpăra de la RCS & RDS, sau alți operatori, cartelele preplătite doar cu buletinul.

Cartelele prepay vor fi vândute doar cu buletinul
Cartelele prepay vor fi vândute doar cu buletinul

Proprietarii vor fi identificați doar atunci când sună la 112 sau comit infracțiuni

“A fost realizat deja un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență și a OUG 111/2001 privind comunicațiile electronice precum și nota de fundamentare a fost realizată. În cadrul ordonanței, veți regăsi și aspectul cu cartelele PrePay. Asta a ridicat mai multe întrebări. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS și, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”

, a declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

OUG prevăzută în raportul privind sistemul 112 prevede ca operatorii de telefonie mobilă să furnizeze servicii pe cartele PrePay doar după ce colectează datele de identificare a proprietarului cartelei SIM, iar datele să fie divulgate autorităţilor doar când se sună la 112.

“Deci numai când se apelează numărul 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele şi datele proprietarului cartelei”, a mai spus Raed Arafat.